szerző:
MTI

Évmilliókkal ezelőtt elsüllyedt szigetet fedeztek fel német kutatók a Karib-tengerben - közölte a Greifswaldi Egyetem hétfőn.

Greifswaldi, kieli és hannoveri geológusok a közép-karibi vizeken tett expedíciójuk során 800-1000 méteres mélységben váratlanul bukkantak megkövesedett korallokból, csigákból és vörösalgacsomókból álló tengeri hegyek csúcsaira. Ezek az élőlények eredetileg csak a tengerek fénnyel elárasztott felső rétegeiben honosak.

©

A geológusok nagy mélységben olyan bazaltköveket is találtak, amelyek csupán erős sodrású folyóvizekben vagy hullámverésekben alakulhatnak ki. A leletek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a tenger alatti hegyek egykor szigetek voltak.

A tudósok márciusban és áprilisban Meteor nevű kutatóhajójukkal jártak Kolumbia és Venezuela partjai mentén. Martin Meschede, a Greifswaldi Egyetem geológusa visszatérésük után elmondta: nagyon meglepték őket a leletek, hiszen a kőzetminták vételekor eredetileg mélytengeri üledékre számítottak.

Fél Németországnyi bazaltfennsík


A geológusok abból indulnak ki, hogy nyolcvan-kilencven millió évvel ezelőtt nagy tenger alatti bazaltömlés következett be. Ennek eredményeképpen a mélytengeri szint felett, a tengerfelszín közelében egy két kilométer vastagságú bazaltfennsík keletkezett, amelynek kiterjedése akár egy fél Németországnak is megfelelhetett.

Az expedíció során a kutatók a hajóról több kilométer hosszúságú acélköteleken acélkosarat eresztettek a tengerbe, majd végighúzták a tengerfenéken. Így tudtak olyan több millió éves bazalttömböket a felszínre hozni, amelyek egyértelmű eróziós nyomokat viseltek a felszínükön. "Ilyen nyomok csak folyótorkolatokban és hullámveréses területeken, a levegőn jöhetnek létre" - jelentette ki Meschede.

Keletkezése után több tíz millió évvel a bazaltfennsík erőteljes geotektonikus erők hatására széttöredezett és felbillent - magyarázta a kutató. A magasabban elhelyezkedő csúcsokon, területeken aztán negyven-ötven millió évvel ezelőtt korallszirtek alakultak ki, amelyek a fennsíkdarabok folyamatos süllyedésének mértékével párhuzamosan növekedtek. Később a korallok elhaltak és idővel eltűntek a mélyben.

A tudósok összesen csaknem egy tonna kőzetet hoztak a felszínre

Elemzésekkel próbálják megállapítani a bazaltok pontos korát. Azt akarják kideríteni, hol található a Karib-tenger keletkezésének tulajdonképpeni helye. A Karib-térségben ma is erőteljes geodinamika erők működnek. Ezek miatt következett be a januári haiti földrengés is, amelyben több mint kétszázhúszezer ember vesztette életét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hét nap

Elsüllyedt sziget

Több évtizedes területi vitát oldott meg a természet a múlt héten India és Banglades között.

MTI Világ

Erős földrengés rázta meg a mexikói Kaliforniai-félszigetet

Legkevesebb egy halálos áldozta van annak a nagy erejű földrengésnek, amely helyi idő szerint vasárnap délután rázta meg a Mexikóhoz tartózó Kaliforniai-félsziget északi részét. Egy férfi amiatt halt meg, hogy ráomlott a földmozgás következtében összedőlt háza – közölték a helyi katasztrófavédelmi szervek.

hvg.hu Napi merítés

Hogy néz ki egy milliárdos magánszigete?

Az elmúlt évtizedekben a milliomosok között az egyik legtrendibb dolog a szigetvásárlás volt. Sokan csak azért vásároltak magánszigetet, hogy elbújjanak a világ elől, mások számára azonban ez is csak egy befektetés - írja a Világutazó blog szerzője.

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

A berlini utcákon nagy csata dúl az éjszaka királya címért

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

ifj. Vidnyánszky Attila: Boldognak lenni nem szégyen

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton