szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évmilliókkal ezelőtt elsüllyedt szigetet fedeztek fel német kutatók a Karib-tengerben - közölte a Greifswaldi Egyetem hétfőn.

Greifswaldi, kieli és hannoveri geológusok a közép-karibi vizeken tett expedíciójuk során 800-1000 méteres mélységben váratlanul bukkantak megkövesedett korallokból, csigákból és vörösalgacsomókból álló tengeri hegyek csúcsaira. Ezek az élőlények eredetileg csak a tengerek fénnyel elárasztott felső rétegeiben honosak.

©

A geológusok nagy mélységben olyan bazaltköveket is találtak, amelyek csupán erős sodrású folyóvizekben vagy hullámverésekben alakulhatnak ki. A leletek egyértelmű bizonyítékai annak, hogy a tenger alatti hegyek egykor szigetek voltak.

A tudósok márciusban és áprilisban Meteor nevű kutatóhajójukkal jártak Kolumbia és Venezuela partjai mentén. Martin Meschede, a Greifswaldi Egyetem geológusa visszatérésük után elmondta: nagyon meglepték őket a leletek, hiszen a kőzetminták vételekor eredetileg mélytengeri üledékre számítottak.

Fél Németországnyi bazaltfennsík


A geológusok abból indulnak ki, hogy nyolcvan-kilencven millió évvel ezelőtt nagy tenger alatti bazaltömlés következett be. Ennek eredményeképpen a mélytengeri szint felett, a tengerfelszín közelében egy két kilométer vastagságú bazaltfennsík keletkezett, amelynek kiterjedése akár egy fél Németországnak is megfelelhetett.

Az expedíció során a kutatók a hajóról több kilométer hosszúságú acélköteleken acélkosarat eresztettek a tengerbe, majd végighúzták a tengerfenéken. Így tudtak olyan több millió éves bazalttömböket a felszínre hozni, amelyek egyértelmű eróziós nyomokat viseltek a felszínükön. "Ilyen nyomok csak folyótorkolatokban és hullámveréses területeken, a levegőn jöhetnek létre" - jelentette ki Meschede.

Keletkezése után több tíz millió évvel a bazaltfennsík erőteljes geotektonikus erők hatására széttöredezett és felbillent - magyarázta a kutató. A magasabban elhelyezkedő csúcsokon, területeken aztán negyven-ötven millió évvel ezelőtt korallszirtek alakultak ki, amelyek a fennsíkdarabok folyamatos süllyedésének mértékével párhuzamosan növekedtek. Később a korallok elhaltak és idővel eltűntek a mélyben.

A tudósok összesen csaknem egy tonna kőzetet hoztak a felszínre

Elemzésekkel próbálják megállapítani a bazaltok pontos korát. Azt akarják kideríteni, hol található a Karib-tenger keletkezésének tulajdonképpeni helye. A Karib-térségben ma is erőteljes geodinamika erők működnek. Ezek miatt következett be a januári haiti földrengés is, amelyben több mint kétszázhúszezer ember vesztette életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Erős földrengés rázta meg a mexikói Kaliforniai-félszigetet

Legkevesebb egy halálos áldozta van annak a nagy erejű földrengésnek, amely helyi idő szerint vasárnap délután rázta meg a Mexikóhoz tartózó Kaliforniai-félsziget északi részét. Egy férfi amiatt halt meg, hogy ráomlott a földmozgás következtében összedőlt háza – közölték a helyi katasztrófavédelmi szervek.

hvg.hu Napi merítés

Hogy néz ki egy milliárdos magánszigete?

Az elmúlt évtizedekben a milliomosok között az egyik legtrendibb dolog a szigetvásárlás volt. Sokan csak azért vásároltak magánszigetet, hogy elbújjanak a világ elől, mások számára azonban ez is csak egy befektetés - írja a Világutazó blog szerzője.

Idegesíti egy hang? Lehet, hogy csak nem aludt eleget

Idegesíti egy hang? Lehet, hogy csak nem aludt eleget

Bővíti a távgyógyítást Kásler Miklós

Bővíti a távgyógyítást Kásler Miklós

Vitatott építkezések: itt-ott alulmaradt a Fidesz, másutt úgyis az lesz, amit akar

Vitatott építkezések: itt-ott alulmaradt a Fidesz, másutt úgyis az lesz, amit akar