szerző:
hvg.hu

Tudta-e ön, hogy ha egyszer szinkronizálta az iPhone-ját a Facebookkal, azzal a teljes telefonkönyvét is feltöltötte a benne szereplők nevével, címével és telefonszámával együtt, s az email-címeket törölheti ugyan, de a telefonszámokat tárolja a rendszer? Hallott-e arról, hogy a barátai által használt alkalmazások átvehetik az ön adatait, ezért rengeteg alapbeállítást érdemes megváltoztatni. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat.

Kommentelőink között van, aki túlzásnak érzi azt a hisztériát, ami a Facebook adatkezelési elvei körül zajlik, és tudni véli, hogy bújtatott Iwiw-reklám vagy paranoid sipákolás minden cikk, ami a Facebookkal kapcsolatos biztonsági problémákra hívja fel a figyelmet. Más olvasónk életszerű hasonlatot hoz, hogy megmagyarázza, mi a gond:  „A Facebook egy kocsma, ahol jó a sör, jó a műsor, ott vannak a haverok. De ott vannak az ellenségeid (ha vannak), és ott van egy csomó vadidegen, köztük, zsebesek, kerítők és stricik. Ráadásul a csapos nyíltan hirdeti, hogy jó pénzért bárkinek megmondja mikor, mit rendeltél és mennyiért, valamint, hogy ha a zsebesek jutalékot fizetnek neki akkor őt nem zavarja, ha dolgoznak a kocsmájában.”

Van olyan is, aki pedig úgy érzi, nincs a közösségi oldalak használatában nagy rizikó, ha az ember ügyel egy pár dologra:  ne adjunk meg túl sok személyes adatot magunkról, és arra is figyeljünk, hogy kiket veszünk fel az ismerőseink közé; lehetőleg ne fórumozzunk a közösségi oldalakon; a cookie-kat naponta töröljük a gépünkről; a jelszavainkat havonta változtassuk meg, és ebben legyen betű és szám is; legyen jó tűzfalprogramunk.

Tömeges kivonulás helyett

Mindössze 32 749 profiltulajdonos töröltette magát május 31-ig, azóta néhány ezerrel nőtt a szám: 36 072 volt csütörtök este.

 

A Google adatai szerint a Facebook.com-ra havonta mintegy 540 millió ember látogat, azaz a világ nethasználóinak valamivel több mint 35 százaléka jelentkezik be az oldalra.

Más kérdés a Facebook adatkezelési gyakorlata. Bármelyik kommentelő véleményével értünk is egyet, azon azért érdemes elgondolkodni, vajon miért hörög a fél világ, tiltakozik az Európai Unió a közösségi portál rendszerének módosításai miatt, amelyek lehetővé teszik a felhasználók profiljaiból származó egyes adatok szélesebb körű közzétételét. Miért cikkezik a Wall Street Journal arról, hogy a Facebook és a MySpace olyan adatokat osztott meg hirdetővel, melyek alapján pontosan beazonosíthatók a felhasználók és miért szólítanak fel "tömeges öngyilkosságra" azaz a Facebook profil törlésére aktivisták.

Az oldal fejlesztőinek valódi alternatívákat kellene nyújtania a személyes adatok védelmére, amit nem hogy nem tesz meg, de jóformán tálcán kínálja az adatokat bárkinek, aki csak el akarja venni. A Facebook folyamatosan újabb és újabb funkciókkal bővítette a rendszert, a felhasználók saját adatainak védelme is meglehetősen bonyolult lett emiatt: több tucat opció sorakozik sok-sok különböző oldalon. A Facebook nagyon nagylelkű az adatainkkal: alapbeállítás szerint „mindenki” – azaz az összes internet-használó, beleértve a keresőgépeket is, láthatják a státuszt, fotókat, bejegyzéseket, és a családról és kapcsolatokról szóló beállításokat is.

Minden egyszerű lesz – ígérte a Facebbok a több százmillió felhasználójának a rengeteg támadásra válaszul: az új biztonsági beállítások már senkit sem zavarhatnak össze. A Facebook alapítója, Mark Zuckerberg nemrég kiállt a sajtó elé, és rég esedékes változásokat jelentett be. Eszerint néhány kattintással módosítani lehet több beállítást is. Aki pedig több vagy kevesebb információt szeretne publikálni magáról, egyszerűen átállíthat mindent a kedve szerint. Sokakban már az is felmerült, hogy ez egyenesen a Facebook üzletpolitikájának része, minél nehezebben tarthatják meg privátnak a felhasználók az adataikat, annál könnyebben lehet továbbadni az értékes információkat. Aki nem szeretné, hogy például a magánjellegű feltöltött fotókat bárki láthassa, a saját kezébe kell vennie az irányítást.

Mit érdemes átállítani a profilban?

Alapbeállítások megváltoztatása

Aki nem szeretné, ha az egész világ tudja, hol dolgozik, vagy nem akar mindenféle spamet kapni a legkülönbözőbb felhasználóktól, itt tehet az ügy érdekében. Három kategória áll rendelkezésre: csak a barátok, a barátok barátai illetve mindenki.

Miután bejelentkezett a Facebook oldalra, a jobb felső sarokban levő Account felirat alatti legördülő menüben kattintson a Privacy settings feliratra. A Basic directory information című bekezdés végén a View settings linkre kattintva jut el ahhoz az oldalhoz, ahol át lehet állítani, kinek engedélyezzük, hogy ránk keressen, hogy felvegye velünk a kapcsolatot, üzenetet küldjön, lássa a barátaink listáját, vagy az egyéb publikált információkat. Logikus, hogy bárki jelezhesse, hogy a barátunk szeretne lenni, és az is, hogy például a feltöltött képeket csak a már meglevő baráti körünknek engedjük meg, hogy megnézze, másnak ne. Mentés gomb nincs az oldalon, a Preview my Profile gombbal lehet a beállításokat elmenteni és ellenőrizni, tényleg ezeket a beállításokat szeretnénk-e megtartani.

Megosztás

Innen a Back to Privacy settings gombbal juthatunk vissza a második bekezdéshez, a Sharing on Facebook fejezethez, azaz milyen adatot kivel szeretnénk megosztani. Itt értelemszerűen a Customise settings gombra kattintva módosíthatjuk, ki mit láthat. Biztonsági játékosok csak a barátaiknak engednek bepillantást az életükbe. Innen a Back to Privacy gombbal juthatunk vissza, hogy ellenőrizzük, minden sikerült-e.

Ugyanezen az oldalon rejtőzik még egy beállítási lehetőség: a bal alsó sarokban az Applications and websites alatt lehet megadni, melyik alkalmazás milyen személyes adatot használhat. Első lépésben törölje a spameket, és az idegesítő spamáradatnak már vége is szakad.

Alkalmazások és weboldalak

Adatok továbbadása harmadik félnek barátokon keresztül

A Facebook alapbeállítása szerint megengedi a különböző szolgáltatók programjainak, hogy hozzáférjenek a személyes adatainkhoz. Akkor is, ha mi magunk nem installáltuk ezt az alkalmazást. Elég, ha valamelyik barátunk használja, és máris ránk is vonatkozik. Ezzel sokan nincsenek tisztában. Természetesen ezt az alapbeállítást is lehet módosítani, a platform applications linkre kattintva lehet kikapcsolni (a What you're using felirattól jobbra).

Feltöltött e-mail címtár törlése

A  Facebook-tagok feltölthetik az iPhone- és e-mail adattárukat is, hogy ezzel is úgymond megkönnyítsék a barátok megtalálását. A Facebook elmenti ezeket az adatokat, konkrétan az e-mail címet és a nevet. Ezt a funkciót nem lehet kikapcsolni, és a beállításoknál nincs is erre utalás. Itt lehet utólag törölni. Aki ugyanis akár csak egyszer is szinkronizálta az iPhone-ját, a teljes címtárát feltöltötte. Márpedig akadhat olyan adat, amit nem szeretne a rendszerben tárolni - mondjuk az ügyfelei magán e-mail-címét. Sőt, a Spiegel Online szerint aki igent mondott az iPhone-Facebook szinkronizálásra, abba is beleegyezett, hogy a közösségi oldal tárolja a kapcsolatai nevét, email-címét és telefonszámát is. Törlésre nem kínál fel lehetőséget a Facebook, az adatvédelmi szabályzatban nem találni hivatkozást rá, és az sem segít, ha eltávolítjuk az iPhone-alkalmazást, az adatok nem törlődnek, csak az emaileket lehet eltávolítani a korábban is említett linken.

A telefonkönyvvel kapcsolatos probléma nem ismeretlen a Facebook számára, a fórumon már két hónapja kérik a felhasználók, hogy segítsenek megoldani a problémát, de választ nem kaptak - eddig legalábbis.

A Facebook gyakorlata nem egyedi - ugyanúgy a „felhőbe” kerül az összes adat a telefonról, ha valaki a Google vagy a Palm telefonját szinkronizálja az adott cégek szerverével, perverzek vadásznak a fürdőruhás lányok képeire az iwiw-en is, erre specializálódott online bűnözők adatot halásznak a MySpace-en is - és még sorolhatnánk hosszasan.

Megoldás lehet, ha felnőtt, felelős netpolgárként bánunk az adatainkkal, és nem szolgáltatjuk ki a jelszavunkat például egy szelet csokoládéért. Ahogy egy korábbi Facebook-cikk hozzászólója is rámutat: a baj a gyermekien naív és önző nettársakkal van, akiknek fogalmuk sincs a net veszélyeiről, ill. nem hiszik el azokat, ill. nem gondolnak arra, hogy naivitásukkal nettársaikat is kioszolgátathatják mindenféle netkalóznak. Törekedni kell egyszer használatos emailcímek, IP-álcázázó programok használatára. Bár ezek több melóval járnak, de a biztonság sincs ingyen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Május 31.: tömeges Facebook-profiltörlés?

A Facebook-használók 60 százaléka fontolgatja, hogy törli magát a közösségi portálról, miután sokan érzik úgy, hogy az oldalon tárolt személyes adataik nincsenek kellő biztonságban.

MTI Tech

Újból engedélyezték a Facebookot Pakisztánban

A Facebook eltávolította azt az oldalt, amely arra biztatta a felhasználókat, hogy töltsenek fel Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat, így Pakisztán felfüggesztette a közösségi portálhoz való hozzáférés tilalmát.

MTI Tech

George Bush is bejelentkezett a Facebookra

A korábbi amerikai elnök, George W. Bush is csatlakozott a Facebook-használók népes táborához. A 63 éves politikus néhány órán belül csaknem 2000 ismerősre tett szert.

hvg.hu Tech

Facebook: a szlovákgyűlölők vannak kisebbségben

Ha a Facebook rajongói klubjait nézzük, többen vannak azok, akik a magyar-szlovák barátság mellett tesznek hitet a közösségi oldalon, mint azok, akik valamilyen gyűlölködő csoporthoz csatlakoztak.

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Női bűnözőkre vadászik az Europol

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Videó: Lady Gaga leesett a színpadról

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Kedvező ár, nem semmi specifikációk: bemasírozik Európába telefonjaival a Realme

Nagymamákból lettek koszorúslányok egy amerikai esküvőn

Nagymamákból lettek koszorúslányok egy amerikai esküvőn

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók

Elzárást kaptak a kutyákat láncra verő és éheztető állatkínzók