szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Biszku Béla ezúttal személyesen próbálta letiltani a róla szóló filmet. A Biszku-filmet készítők ügyvédje úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak: Biszku Béla közszereplő, és ha leül egy kamera elé, nem gondolhatja azt, hogy ebből nem közszereplés lesz. A filmesek egyike a hvg.hu-nak elmondta azt is, hogy a moziban látható kapucsengő nem Biszku Béláé, annak alapján nem azonosítható a volt belügyminiszter lakása.

A volt belügyminiszter, Biszku Béla szerdán sajtóközlemény útján tudatta, letiltja a róla szóló dokumentumfilm vetítését, mivel - írja - abban olyan felvételek is vannak, amelyben nem mint közszereplő jelenik meg. "Az alkotók az elkészült filmet - amely olyan, a film számára készült felvételeket is tartalmaz, amelyeken nem mint közszereplő jelenek meg - nekem nem mutatták be, annak nyilvánosságra hozatalához nem adtam a hozzájárulásomat" - áll abban a sajtóközleményben, amelyet Biszku adott közre szerdán.

A Bűn és büntetlenség című film részben vagy egészben történő bemutatásához továbbra sem járulok hozzá - szögezi le közleményében Biszku Béla, aki a polgári törvénykönyv 80. paragrafus (2) bekezdésében foglalt személyiségi jogokra vonatkozó rendelkezéseire hivatkozik, amely szerint családtag, hozzátartozó nem, kizárólag az érintett nyilatkozhat a film nyilvános bemutatását illetően. "Kérem, hogy a továbbiakban a fentebb említettek alapján a Bűn és büntetlenség című film nyilvánosságra hozatalát illetően kizárólag az általam tett nyilatkozatot vegyék figyelembe" - írja közleményében az egykori belügyminiszter.

A Bűn és büntetlenség című filmet a Mandiner blog két újságírója, Skrabski Fruzsina és Novák Tamás forgatta Biszku Béláról, az 1956-os forradalom és szabadságharc utáni felelősségre vonásokban részt vevő belügyminiszterről. A film bemutatásához Biszku Béla és családja először nem járult hozzá, de az elmúlt szerda délutáni szűk körű vetítést megelőzően a készítők arról tájékoztatták a hvg.hu-t, hogy a család - miután megtekintette a filmet - megváltoztatta korábbi döntését. A filmet azóta - többé-kevésbé szűkebb körben - többször bemutatták.

Mit mond a filmesek jogásza?

Buczkó Péter, a filmesek jogásza a hvg.hu-nak elmondta, az ő álláspontjuk igen egyszerű: ha egy volt belügyminiszter, mint közszereplő, leül egy kamera elé, nem gondolhatja azt, hogy ebből nem közszereplés lesz. Ezen az sem változtat érdemben, hogy nem a Márokpapi Almanachba készült az interjú, vagyis egy trükkel jutottak el Skrabskiék Biszku Bélához. Biszku pedig hozzájárult, hogy szerepeljen az almanachban, amelyről egyértelmű volt, hogy nyilvános anyag lesz.

Az ügyvéd utalt arra, hogy egyébként jogértelmezési kérdés, hogy a közszereplők esetében hol húzódnak meg a hozzájárulástól független nyilvánosság határai. A gyakorlat ebben a körben a megjelenés célját, rendeltetését veszi figyelembe, így közszereplésnek tekinthető minden olyan megnyilvánulás, amely befolyásolja a szűkebb vagy tágabb értelemben a társadalom életét, a helyi vagy országos viszonyok kialakulását. Az almanachban való megjelenés érdekében adott interjú és az erről készült felvételek álláspontjuk szerint egyértelműen közszereplésnek minősülnek, hiszen az almanach kimondottan azért készül, hogy az abban összegyűjtött közérdeklődésre számot tartó információk a társadalom tagjai számára széles körben váljanak ismertté. A filmnek számos jelenete van egyébként, amely egy falugyűlésen készült, ahol közönség előtt beszélt Biszku, ezek a részletek pedig vitathatatlanul közszereplésnek minősülnek - magyarázta Buczkó. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a forgatás során az alkotók felfedték kilétüket, de Biszku ennek ismeretében sem zárkózott el a további nyilatkozattételtől. A jogász hangsúlyozta, hogy tehát ha valaki közszereplő és közszerepel, akkor nem kell a hozzájárulása a szereplés rögzítéséhez, így ebben az esetben a hozzájárulás visszavonása is irreleváns.

Az ügyvéd megjegyezte azt is, hogy álláspontjuk szerint a hozzájárulást egyébként addig lehet visszavonni, amíg nyilvánosan be nem mutatták a filmet. Szintén érdekes Buczkó szerint az, hogy amennyiben elkészült a film, de a nyilvánosságra hozatal előtt visszavonja valaki a hozzájárulását, akkor vele szemben akár az anyagi kártérítés is megalapozottá válhat.

A kapucsengő nem Biszkué a filmben

A múlt kedden a parlament kulturális bizottságában is részleteket mutattak be a filmből az alkotók jelenlétében. A bizottság akkor országgyűlési határozati javaslatot fogadott el, amelynek értelmében nem lehetne személyiségi jogokra hivatkozva betiltani történelmi dokumentumfilmeket. A hvg.hu információi szerint az Országgyűlés várhatóan június 29-én tárgyalja majd L. Simon László és Menczer Erzsébet (Fidesz), illetve Karvalics Ottó (KDNP) közös határozati javaslatát, amely "A dokumentumfilmek nyilvánossága, az alkotói szabadság és az igazság megismeréséhez való jogok egyes kérdéseinek felülvizsgálatáról" szól. Mindez várhatóan szabályozza a Biszku-film kapcsán felmerülő vitás személyiségi jogi kérdéseket is.

A filmesek egyike, Skrabski Fruzsina csütörtökön a hvg.hu-nak elmondta, hogy amikor egy kapucsengőt vettek fel, amin beköszöntek Biszkuhoz, akkor nem a valódi háznál forgatták a jelenetet, hanem a film egyik készítőjének kapujánál. Skrabski azt is megjegyezte, ezek után volt, aki beazonosította az épületet, és meg is kereste ezzel kapcsolatban a filmeseket, de ők hangsúlyozzák, nem Biszku házáról vban szó abban a jelenetben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A Biszku-család hozzájárult a filmvetítéshez

Biszku Béla családja hozzájárult az egykori kommunista belügyminiszterről szóló dokumentumfilm levetítéséhez - tudta meg a hvg.hu Skrabski Fruzsinától, az egyik készítőtől.

Pelle János Vélemény

Ungváry Krisztián: Mennyiben hasonló Kiss és Biszku védekezése?

A levéltári iratok titkosításának feloldására alakult „ügynökbizottság” tagjaként Ungváry Krisztián történész a Kiss László alkotmánybíróval való pereskedésében a saját bőrén tapasztalhatta, hogy az érvényben lévő jogszabályok mennyire hátráltatják a pártállami diktatúra működésének megismertetését. Ungváryt két és félmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a Legfelsőbb Bíróság. A pénz előteremtését célzó akciót a Facebookon kezdeményezte Váczi Imre, a Biszku-film levetítése előtt pár nappal. Kiss, az egykori egyetemi párttitkár ugyanazzal a logikával érvelt a törvény előtt, mint a közélettől régen visszavonult Biszku Béla, a korai Kádár-korszak véreskezűnek tartott belügyminisztere: csak véleményének adott hangot, amit a hatóságoknak nem volt kötelező megfogadniuk.

Szegő Iván Miklós Tech

Biszku: „kevés a fizikai megsemmisítések száma”

Az „ellenforradalmi szervezkedés bűnöseinek felelősségre vonásánál a politikai jellegű bűncselekményeknél sok az enyhe ítélet és viszonylag kevés a fizikai megsemmisítések száma” – ezzel a Biszku-idézettel ér véget a Bűn és büntetlenség című film, amelyet Skrabski Fruzsina és Novák Tamás, a Mandiner.hu munkatársai készítettek.

MTI Itthon

Bizottság jöhet létre a Biszku-film miatt

A Fidesz rendkívüli bizottsági ülést kezdeményezett a Biszku-film bemutatójának betiltása miatt. A Jobbik az elmúlt hatvan évre kiterjedő elszámoltatást akar.

Vélemény

Film Biszku Béláról, avagy egy gyilkos anatómiája

A forradalom utáni megtorlás egyik vezéralakjáról, Biszku Béláról szóló film készítőinek nagy érdeme, hogy invenciózus módszerrel szóra bírták a félrevonult és évtizedeken át hallgató politikust és bepillantást engednek egy hithű, mondhatnánk fanatikus kommunista lelkivilágába.

hvg.hu/MTI Tech

Levetítik a Biszku-filmet

Országgyűlési határozati javaslatot fogadott el a Biszku-filmmel foglalkozó keddi budapesti ülésén a kulturális bizottság, amelynek értelmében nem lehetne személyiségi jogokra hivatkozva betiltani történelmi dokumentumfilmeket. A filmkészítők lapunknak elmesélték, hogyan jutottak el szülőfalujából kiindulva Biszkuhoz, s azt is, hogy zárt körben levetítik a filmet.

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

Újabb olvasnivalók a hvg.hu-n: itt vannak a blogok

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R

Porsche-verő divatterepjáró lett az új VW Tiguan R