szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy új típusú felület segítségével a felhasználók érintéssel vezérelhetnek különböző digitális eszközöket. A fejlesztők reményei szerint a szőrös kijelző új alkalmazási lehetőségeket teremt, legyen szó digitális aláírásról, robotizált házikedvencekről, vagy éppen a sport világáról.

A New Scientist értesülései szerint a Los Angeles-i SIGGRAPH számítógépes grafikával és animációval foglalkozó konferencián mutatták be a Fusa 2 nevű kijelzőrendszert. A szerkezet lényege egy optikai kábelből álló „bunda”, amely fényt bocsát ki. Érintésre a fény visszaverődése megváltozik, s ebből a számítógép képes kiszámítani a kéz útját és a nyomás erősségét.

„Az emberek számára természetes, hogy ha valami bolyhos, szőrös, akkor azt tapogatni, simogatni kezdik” – magyarázta Kosuke Nakajima, az Oszaka Egyetem munkatársa. A szakember szerint ezért nincs szükség használati utasításra, mivel magától értetődő, hogy kell használni. „Ha valaki odaáll a Fusa 2 elé, mindenféle sugallat, vagy utasítás hiányában is azonnal megértik, hogy mit kell csinálniuk.” – tette hozzá Juicsi Ito, a rendszer fejlesztését irányító mérnök.

A bolyhos kijelző színe érintésre megváltozik, s láthatóvá válik, hogy merre húzta a kezét a felhasználó. „Az üvegszálak egy részéhez infravörös LED-ek csatlakoznak, egy másik részéhez kamerák, a harmadikhoz pedig egy projektor. Amikor valaki megérinti a felületet, az infravörös fény visszaverődik a tenyeréről, amelyet a kamera érzékel. A számítógép kiszámolja a mozgást, majd a projektor a megfelelő színű fényt kivetíti, hogy a szőnyegszerű felszínen megjelenjen a kéz mozgásának nyoma.”

Ito szerint a Fusa 2-nek számos gyakorlati alkalmazása lehetséges, kezdve a digitális aláírás speciális formáitól az érintéseket érzékelő robotizált házikedvenceken át, egészen a sport világáig.

„Egy nagyméretű változatot akár egy labdarúgó-stadion talajába is be lehet építeni, amely számos extra információt képes lehet megjeleníteni a játékosok mozgásától kezdve, az eredményen át egészen akár a lesvonalig” – tette hozzá a szakember.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

CES: bemutatták a hajlékony OLED-kijelzőt

Egy amerikai vállalat olyan organikus fénykibocsátó diódákból (OLED) álló kijelzőt mutatott be, amely kellően hajlékony ahhoz, hogy akár karóraként lehessen hordani, de elég nagy, hogy jó minőségben jelenítsen meg színes képeket.

MTI Tech

Jön a nyomásintenzitás-érzékeny kijelző

Hamarosan a kvantumfizikából ismert alagúteffektust kihasználva készülhetnek a jövő nyomásintenzitás-érzékeny kijelzői, amelyek az eddigi kétdimenziós (vízszintes, függőleges) mozgások mellett az érintés erősségét is érzékelhetik.

Sport

Csak jövő márciusban jöhet a videobíró

Legközelebb 2011 márciusában ül össze a labdarúgás szabályalkotó testülete, az IFAB, amely dönthet a dél-afrikai világbajnokság bírói tévedései miatt egyre inkább követelt módosításokról.

MTI Sport

Videobírót követel a fociban Federer

A volt világelső Roger Federer szerint nem a teniszben, hanem - a dél-afrikai világbajnokságon történt bírói tévedések miatt - a labdarúgásban lenne szükség a videóvisszajátszásra.

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

A járványhelyzet miatt márciusban is igényelhető az egy hónapnyi ingyennet

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Így változtatta meg a vásárlói szokásainkat a koronavírus

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?