szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cunami japán eredetű szó, a „cu” (part) és a „nami” (hullám) szavakból áll össze, vagyis eredetileg parti hullámot jelent. Magyarul óriáshullámnak is nevezik.

A cunamit tenger alatti földrengés (tengerrengés), vagy tenger alatti vulkánkitörés, esetleg tenger alatti vagy parti földcsuszamlások okozhatják. Japánban a földrengés epicentruma a tengerben volt, azaz tengerrengés okozta a katasztrófát. Ilyenkor a tengerfenék megemelkedik vagy lesüllyed, ez pedig a felette lévő hatalmas víztömeget is befolyásolja. A terület felett gyűrű alakú hullám keletkezik, ami a tengerfenéken körkörösen szétterjed.

A nyílt tengeren a legtöbb esetben alig érezhető az amúgy 800-1000 km/óra sebességgel terjedő cunami. Akkor alakul ki, amikor a parthoz közeledő óriáshullám sebessége már lecsökken, a hullámnak a tengerfenékkel érintkező része a megnövekvő súrlódás miatt lelassul, egyensúlyát elveszti, aszimmetrikussá válik. Az óriáshullám negyed óra alatt akár 30 méter magasra is nőhet, de minél erősebb volt a tengerrengés és minél meredekebb a partfal, az óriáshullám annál nagyobbra nő, így akár 60 méter magas is lehet. (Az eddig megfigyelt legnagyobb óriáshullám 63 méter volt, de bizonyítottan volt már 500 méteres óriáshullám is Alaszkában.)

A történelem során már jó néhány pusztító cunami volt. 1755-ben például Lisszabon nagy része megsemmisült a szökőár miatt, illetve az azt követő tűzvészben. 1962 telén Hamburgban történt katasztrófa, a cunamiban akkor több mint 300 ember vesztette életét. 2004 decemberében pedig Indonézia partjainál egy 9-es erősségű tengerrengés váltotta ki azt a cunamit, ami a délkelet-ázsiai térségben mintegy 300 ezer ember halálát okozta – így ez volt minden idők legnagyobb természeti katasztrófája.

A cunamit sajnos nem tudjuk előre jelezni, ha a kiváltó ok a földrengés, akkor csak a cunamihullámnál százszor gyorsabban haladó tengerrengés után lehet számítógépes modellek segítségével „megjósolni” a szökőárat.

Forrás: Wikipédia

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

8,9-es erősségű földrengés Japánban

A Japánban valaha mért legnagyobb, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken a szigetország északkeleti partvidékét; a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett. A hatóságok 10 méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el, időközben már legalább 4 méter magas víztömeg áramlik a szárazföld belseje felé.