szerző:
MTI / hvg.hu

Az emlékezést kutató orvos, a fertőző betegségek leküzdésére törekvő virológus, vegyész, biokémikus, fizikus, nyelvész, őslénykutató és anatómus egyaránt megtalálható a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által idén harmadik alkalommal meghirdetett Lendület-program tizenhat nyertese között.

A pályázat eredményeit szerdán ismertették az Akadémián. "Az ország jövője szempontjából meghatározó, hogy a legkiválóbb kutatók időben lehetőséghez jussanak" - hangsúlyozta a programmal kapcsolatban Pálinkás József elnök. Ismertetése szerint a 2011-es pályázatokra a korábbiakhoz képest kétszer nagyobb összeg, évi 600 millió forint áll rendelkezésre, ennek köszönhetően az idén az egyetemekre is kiterjesztették az akadémiai kiválósági programot.

További újdonság, hogy a kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak a kutatók, és a nyertesek között az idén első alkalommal három női kutató is van. A 16 nyertessel együtt immár 28 kiemelkedő tudós - önálló kutatócsoportot alapítva - folytathat nemzetközileg is versenyképes kutatásokat a Lendület-programból elnyert, összesen 1,1 milliárd forint támogatásból.

A kutatók életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak: az elsőben kezdő, ígértees kutatócsoport-vezetők jelentkezhettek, a másodikban nemzetközi mezőnyben is tartósan kiemelkedő teljesítményű, "professzori kiválóságú" kutatók pályázatit várták. A nyertesek számára az MTA öt évig biztosít támogatást.

A Lendület-program nyertesei és az Akadémia elnöke
©

Az akadémiai intézetekbe pályázók között van Makara Judit (37) kutatóorvos, aki a neuronoktól beérkező információt fogadó idegsejtnyúlványok, a dendritek szerepét vizsgálja az idegsejthálózatok működésében és az emlékezésben.

Szűts Dávid (32) molekuláris biológus a sérült génállomány javítását és másolását elősegítő, sejten belüli folyamatok vizsgálatával, illetve a daganatos betegségek személyre szabott kezelésének modellezésével foglalkozik.

Báldi András (46) ökológus - aki kimutatta, hogy az alföldi puszták egyedi élővilágának fennmaradásához elengedhetetlen a tradicionális legeltető gazdálkodás - a program keretében a biológiai sokféleség és az ökoszisztéma megőrzésével és gyakorlati hasznosításával kapcsolatos kutatásait folytatja.

Domokos Péter (41) fizikus a mikroszkópikus és a makroszkópikus testek közötti, úgynevezett mezoszkópikus mérettartományban található objektumokból felépülő, de még a kvantummechanika törvényeinek engedelmeskedő hibrid rendszereket kutatja, amelyek előrelépést jelenthetnek a jövő mikro- és nanotechnológiájában.

Kovács Tamás György (45) fizikus a protont és a neutront is felépítő, úgynevezett kvarkok közötti erős kölcsönhatást vizsgálja: a tudományos kutatások módszertanára is nagy hatást gyakorló elméleti problémákat vizsgálja a program keretében.

Surányi Balázs (36) nyelvész a mondattan és más központi nyelvi alrendszerek együttműködését kutatja majd.

Bányai Krisztián (35) virológus az ember és a különböző állatfajok fertőző betegségeivel foglalkozik a program keretében, eredményei hozzájárulhatnak új diagnosztikai módszerek kifejlesztéséhez.

Az egyetemekre pályázók között van Reglődi Dóra (42) anatómus, aki a sejtvédelemmel foglalkozik; egy fehérjét, a szervezetben is nagy mennyiségben előforduló PACAP-ot tanulmányozza, amely erőteljesen csökkenti a szöveti károsodást a stroke (agyi érkatasztrófa), a Parkinson-kór, illetve az ideghártya (retina) betegségei során.

Bíró Tamás (43) kutatóorvos a "belső kannabiszrendszer" szerepét kutatja a bőr védelmi folyamatainak szabályozásában, eredményei olyan gyakori bőrproblémák kezelésével kecsegtetnek, mint a pattanásos bőrbetegség.

Zaránd Gergely (46) fizikus célja az egzotikus kvantumállapotok dinamikájának, vagyis időbeli fejlődésének elméleti vizsgálata, ami a mai fizika egyik kiemelt területe.

Geiszt Miklós (42) kutatóorvos a reaktív oxigénszármazékok (ROS) képződésével és hatásával foglalkozik, amelyek termelése életfontosságú a kórokozókkal folytatott küzdelemben.

Fekete Andrea (32) gyermekgyógyász a cukorbetegség okait és gyógyításának eddig nem ismert lehetőségeit vizsgálja, kutatásai a diabétesz szövődményei kialakulásának mechanizmusát segíthetnek megismerni.

Ősi Attila (31) paleontológus a Lendület-program révén az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely tudományos igényű, következetes feltárását, a gerinces fauna anatómiai, csontszövettani és ősállatföldrajzi vizsgálatát folytatja.

Martinek Tamás (38) vegyész a mesterséges önrendeződő polimereket, az úgynevezett foldamereket vizsgálja, kutatásai az Alzheimer-kór és egyes daganatok felismeréséhez, illetve gyógyításához vihetnek közelebb.

Kovács Mihály (36) biokémikus - aki a DNS-szerkezetátalakító működésében és a genom karbantartásában szerepet játszó motorenzimekkel foglalkozik - a program keretében arra törekszik, hogy feltárja az összefüggést az egyes enzimek haladási sebessége, erőkifejtése, energetikai hatékonysága, illetve a makroszkópikusan megfigyelhető genetikai és evolúciós folyamatok, sajátosságok között.

Derényi Imre (40) fizikus a molekuláris motorfehérjék működését kutatja. E a parányi "gépezetek" felelősek a biológiai mozgások jelentős részéért, a sejteken belüli molekuláris szintű szállítási folyamatoktól kezdve a sejtosztódáson keresztül egészen az izmok összehúzódásáig.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Pálinkás marad az MTA elnöke

Pálinkás Józsefet választotta újabb hároméves ciklusra a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztjára kedden az MTA 181. közgyűlésén.

MTI Itthon

Tarlósék átkeresztelnék az MTA előtti teret

Az MTA elnöke azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a volt amerikai elnök "semmilyen történelmi összefüggésbe nem hozható" azzal a közterülettel, amelyen Széchenyi István alkotásai - az Akadémia, a Lánchíd, az első magyar dunai gőzhajóállomás - találhatóak.

MTI Itthon

Ma kiderül, ki lesz az MTA új elnöke

Elnököt, főtitkárt, főtitkárhelyettest, valamint három alelnököt választ ma a Magyar Tudományos Akadémia legfőbb döntéshozó fóruma, a tisztújító közgyűlés.

Klubrádió Kult

Összetűzés volt Kosáry Domokos és Makovecz között?

Jankovics Marcell úgy tudja, volt egy összetűzés Kosáry Domokos (a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapítója, az MTA volt elnöke, aki 2007-ben hunyt el) és Makovecz Imre között, mert Kosáry rá akarta venni Makovecz Imrét, hogy ne alapítson saját akadémiát, hanem csatlakozzon az ő akadémiájához.

MTI Itthon

Hoffmann Rózsa: 16 éves korig legyen tankötelezettség

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke a 16 éves korhatár mellett érvelt a PISA 2009 címmel tartott csütörtöki budapesti konferencián, amelyen Pokorni Zoltán (Fidesz) , az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottságának tagja is felszólalt. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint is a tankötelezettséget 16 éves korig kellene fenntartani.

MTI Gazdaság

Magyar Nemzet: csődközelben az akadémiai kutatóhálózat

Az akadémiai kutatóintézetek nagyon közel állnak ahhoz, hogy likviditási gondjaik legyenek. Ha csődöt jelentenek, az egész magyar kutatás-fejlesztési rendszer veszélybe kerülhet - erről Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában.

Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár, miután balesetet szenvedtek

Hatvanméteres szakadékból mászott ki egy négyéves ikerpár, miután balesetet szenvedtek

Lekapcsoltak a netről 30 506 letöltős weboldalt

Lekapcsoltak a netről 30 506 letöltős weboldalt

Még mindig sok a tévhit az e-autózás körül – videó

Még mindig sok a tévhit az e-autózás körül – videó

A sürgősségi padlóján fekvő kisfiú döntheti el a brit választást?

A sürgősségi padlóján fekvő kisfiú döntheti el a brit választást?

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Egyre több a halálos baleset a vasúti átjárókban

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart

Elhagyott üvegházban találtak 30 darab klasszikus Jaguart