szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A hálózatok, adatbázisok, postafiókok, accountok óriási veszélyben vannak manapság, hiszen a védtelen vagy nem...

A hálózatok, adatbázisok, postafiókok, accountok óriási veszélyben vannak manapság, hiszen a védtelen vagy nem megfelelően védett számítógépek sokasága kiváló célpontot nyújt a jól célzott támadásoknak. Ilyenekből pedig van bőven, hiszen anyagi haszonszerzés vezérelte és néhány állam által felbérelt hackerek árasztották el az internetet. Az FBI és a világ országainak hírszerzése hacker közösségekbe beépülve próbálja felvenni a kesztyűt a modern bűnözés ellen, miközben a világ többsége talán még fel sem ismeri, hogy napi szinten milyen veszélyeket rejt az internet világa.
A tapasztalatok szerint azonban nemcsak az átlag felhasználók fordítanak kevesebb figyelmet informatikai biztonságukra, hanem számos nagyvállalat is könnyelműen kezeli az egyes hálózattal kapcsolatos biztonsági kérdéseket. Friss kutatások szerint a hazai vállalatok IT-rendszereinek 80%-a könnyen támadható belülről, 50%-uk pedig már az egyszerűbb külső sérülékenységekre is érzékeny.

„Gondoljunk csak az április elején kitört Epsilon botrányra, amikor több millió elektronikus levélcím került hackerek birtokába az USA-ban, miután ismeretlenek betörtek a több mint 2500 céget kiszolgáló marketingcég adatbázisába. Egy sokkal frissebb példa az IT biztonsági történelem talán eddigi legnagyobb IT bűnügye, ahol a Sony Playstation közel 100 millió ügyfelének jelszavát, címét és bankkártya információit lopták el”– fejtette ki Keleti Arthur, informatikai biztonsági szakértő, az ITBN főszervezője.

A szakértő szerint napról-napra megszaporodnak az olyan óriási vihart kavaró biztonsági incidensek, mint pl. az a kínai hackerek által intézett támadás, amely kapcsán Washington ki is jelentette: háborús támadásnak fogja minősíteni és fizikai válaszcsapást adhat a hackertámadásokra, amelyeket a The Guardian szerint általában az úgynevezett hacktivisták szerveznek meg és követnek el.

Az ilyen és hasonló biztonsági összecsapások mind azt igazolják vissza, hogy alapvetően át kell gondolnunk a nagyvállalatok és az államigazgatás védelmi rendszereinek felépítését és egyre nagyobb gondot kell fordítani a biztonság védelmi oldalára, ezért a társadalomnak és a szakmának mihamarabb párbeszédet kell kezdeményeznie ez ügyben. Az idei ITBN Konferencia ezért azt szorgalmazza, hogy a védelemre koncentráljunk és tegyünk rendet végre a fejekben, mi és ki is jelenti az igazi veszélyt a társadalom számára, hogyan tudjuk megvédeni mindazt, ami fontos számunkra.

A 2011-ben is kétnapos, ingyenesen látogatható esemény idei témái a biztonság védelmi oldalára és az informatikai biztonság távoli jövőjére koncentrálnak majd. A 2011. szeptember 27-28-i konferencián a megszokott programok mellett olyan témák kerülnek majd terítékre, mint egy esetleges kiberháború vagy a biztonság emberi tényezői, valamint olyan mindenkit érintő kérdések, mint a mobil eszközök és a közösségi oldalak biztonsága. Az idei évben másodszor kerül meghirdetésre az ITBN Biztonsági Díj 2011, valamint most először illusztráció pályázat is elindult: Hogyan képzeled el a jövő biztonságos fővárosát? címmel.

Az esemény előregisztrációjáról itt tájékozódhatnak, míg az ITBN Biztonsági Díjról itt tudhatnak meg többet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Drasztikus leépítésre készül az IBM Németországban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban

Ahol minden eldőlhet: így áll Trump és Biden a frontállamokban