szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eduard Sevardnadze volt szovjet külügyminiszter és egykori grúz elnök véleménye szerint Mihail Gorbacsov exelnök és pártfőtitkár tudhatott a Szovjetunió szétesését felgyorsító 1991. augusztus 19-i puccskísérletről, amelynek eredményeképp három napra az államcsíny vezetőinek kezébe került a Szovjetunió irányítása.

"Nem tudom elhinni, hogy Gorbacsov semmiről sem tudott. Az ország elnökeként nem maradhatott rejtve előtte semmilyen információ" – mutatott rá a spanyol hírügynökségnek adott, s csütörtökön közölt interjúban Sevardnadze.

Az 1985 és 1990 között a Szovjetunió külügyminisztereként tevékenykedő grúz politikus 1990. december 20-án mondott le posztjáról, miután arról beszélt, hogy az országban diktatúra veszélye fenyegeti. Sevardnadze politikai karrierje nem ért véget: 1995-ben a független Grúzia elnöke lett.

"Nem tudtam megérteni, Gorbacsov hogyhogy nem látja a veszélyt, és ha látja, miért nem teszi meg a szükséges lépéseket?" – teszi fel a kérdést a Tbilisziben élő Sevardnadze, aki 2003-ban vonult vissza a politikától, miután az ellenzék nyomására – a rózsás forradalom következményeként – lemondott elnöki tisztségéről.

"Egy fontos körülményt azonban figyelembe kell venni: a Szovjetunió Kommunista Pártján belül rá (Gorbacsovra) nehezedő nyomást, amely nem engedte meg neki, hogy határozottan és gyorsan cselekedjen. (...) Épp ezért nem tudom ezt a szemére vetni" – hangsúlyozta.

Sevardnadze szerint a puccsisták kudarcában a "döntő tényező" maga a "nép" volt, amely nem akart visszatérni a múltba.

"Meg kell jegyezni, hogy az államcsínyt előkészítők nagyon jól szervezettek és – mint később kitudódott – könyörtelenek voltak" – mutatott rá a politikus.

A volt grúz államfő szerint a Szovjetunió szétesését nem lehetett elkerülni, mivel mint minden birodalom, bukásra volt kárhoztatva, ugyanakkor még jó pár évvel ki lehetett volna tolni létezését. A politikus szerint a legfelső szovjet vezetők tönkretették az államot ahelyett, hogy mindent megtettek volna az egysége megőrzéséért.

Sevardnadze 20 évvel a Szovjetunió szétesését és a kommunizmus bukását felgyorsító augusztusi puccskísérlet után úgy látja, hogy "Oroszország mindent egybevetve, és a belső ellentétek ellenére, demokratikus ország". A volt grúz elnök véleményét a 2008-as orosz-grúz háború sem változtatta meg, mivel szerinte azért a Miheil Szaakasvili Grúzia jelenlegi államfője a felelős, aki egyben a Sevardnadzét lemondásra késztető nyolc évvel ezelőtti, 2003-as forradalom vezetője volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Bajorország kormányfője betiltaná 2035-től a hagyományos meghajtású autók forgalmazását

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Arany középút: teszten a csúcsmobilok árának feléért kapható OnePlus Nord

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják

Kuncze Gábor koronavírusos, intenzív osztályon ápolják