szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Facebook egyelőre nem cseréli le a profilokat a timeline-ra. Bár tesztelni már lehet, nagy tömegben még nem lesz elérhető az új funkció. A Timelines.com által indított perre hivatkoznak, miközben komoly adatvédelmi problémák is felmerültek.

Bár a szövetségi bíróság megtagadta a Timelines.com nevű, kis chicagói cég kérését, és nem bocsátott ki ideiglenes korlátozó végzést a Facebook ellen, a világ legnagyobb közösségi hálója a Mashable szerint mégis elhalasztja a timeline széles körű bevezetését. Néhány napja derült ki, hogy a timelines.com üzemeltetője bepereli a Facebookot, mondván, a közösségi oldal ellehetetleníti az üzletet, miután bevezette a hasonló nevű funkciót a Facebookon.

Az f8 fejlesztői konferencián bejelentett újítások közül a profilt leváltó timeline arra ad lehetőséget, hogy látványosabb formában osszunk meg magunkról minden létező információt a születésünk időpontjától a jelen pillanatig. Emellett a felhasználó szinte minden aktivitásáról automatikusan értesíti – beállítástól függően – az illető szűkebb vagy szélesebb baráti körét – avagy a teljes internetes olvasótábort. Ezzel gyakorlatilag feleslegessé teszi a like gombot.

A Facebook automatikusan még nem cseréli le a profilt a timeline-ra, de már mintegy 1,1 millió felhasználó már telepítette a szolgáltatás próbaverzióját.

A Timelines Rt. által indított védjegyoltalmi perben a bíróság elutasította azt a kérést is, hogy tiltsák le a fejlesztői program használatának lehetőségét. Arra ugyanakkor utasítást adtak a Facebooknak, hogy közöljék, naponta hányan csatlakoznak azokhoz, akik használják a Facebook timeline tesztváltozatát.

©

A timeline nyilvános elindítását tehát elhalasztja a Facebook. A cég és a Timelines.com képviselői tovább tárgyalnak. 

A Facebook újdonságai nagy port vertek fel – nemcsak a felhasználók körében, akiknél nem aratott osztatlan sikert, de az adatvédők is azonnal lecsaptak rá. Dave Winer A Facebook megrémiszt című írásában az új Facebook-funkciókat egyenesen az adathalászathoz, a kéretlen levelek küldéséhez és az internetes kémkedéshez hasonlítja, mert a számítógép tulajdonosának aktív közreműködése nélkül menti a rendszer az adatokat. Ezt az Open Graph névre keresztelt rendszer teszi lehetővé a Facebookon. Az Egyesült Államokban több adatvédő szervezet is hangsúlyozza, hogy a korábbi aktív adatmegosztó rendszer passzív megosztássá változott. Az Epic (Electronic Privacy Information Center) kezdeményezésére többen is lobbiznak a felhasználók érdekében. Kifogásaikat egy 14 oldalas pdf-ben gyűjtötték össze, a levelet pedig elküldték az FTC-nek, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak (Federal Trade Commission, FTC), azaz az amerikai versenyfelügyeletnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Napi merítés

Így szabadulhat meg főnökétől a Facebookon

Egy-egy facebookos bejegyzés elküldése esetén sokaknak megfordul a fejében: jaj, a főnök ezt nem láthatja! A Facebook új funkciói lehetőséget adnak arra, hogy megszabaduljunk a főnök online figyelő pillantásától – olvasható a Social Times oldalon.

hvg.hu Tech

Megtudhatja, ki törölte a Facebookon

Szeretné tudni, ki akar véget vetni a virtuális barátságnak, ki törölte az ismerősei közül a Facebookon? Létezik erre is módszer – a régi és az új dizájnban is.

hvg.hu Tech

A Timelines Rt. bepereli a Facebookot

Egy chicagói cég, a timelines.com üzemeltetője, bepereli a Facebookot, mondván, a közösségi oldal ellehetetleníti az üzletet, miután bevezette a hasonló nevű funkciót a Facebookon.

hvg.hu Tech

Facebook újdonságok – tények és találgatások

A Facebook rengeteg módosítást bevezetett, és még sokkal többet tervez. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a felhasználók meg vannak zavarodva, mi is történik. Összegyűjtöttük, mi változott.