szerző:
MTI

Életének hetvenhetedik évében vasárnap Athénban tragikus hirtelenséggel elhunyt Alföldy Géza ókortörténész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, a Heidelbergi Egyetem professzor emeritusa - tudatta hétfőn Alföldy Jenő irodalomtörténész, Alföldy Géza öccse.

"Halála valamiképpen jelképesen is kifejezi a szakmájához hű tudós lényét: Korfuban 2011. november 9-én akarták az ottani egyetem díszdoktorává avatni. Az alkalmat athéni tanulmányúttal kötötte össze, és az Akropoliszon járt, amikor váratlanul összeesett, és meghalt. Temetéséről később intézkednek" - hangsúlyozta Alföldy Jenő.

Alföldy Géza 1935. június 6-án született Budapesten. Egyetemi tanulmányait az ELTE ókortörténeti és régészeti szakán végezte, 1958-ban diplomázott. Kezdetben néprajzi tanulmányokat is folytatott, idővel a római kori történelemre szakosodott. A hatvanas évek első felében kezdett el foglalkozni a római birodalom változó limeseinek (határainak) feltérképezésével, a római sírfeliratok töredékeinek rekonstrukciójával, a rövidítések megfejtésével és rendszerezésével, a birodalmi politika és művelődés történetével. Nevéhez 30 monográfia és 440 egyéb publikáció fűződik.

Alföldy Géza
©

1957-60 között a Budapesti Történeti Múzeum, 1960-65 között az ELTE ókortörténeti tanszékének, 1965-68 között pedig a bonni Rheinisches Landesmuseum munkatársa, 1968-tól 1970-ig a Bonni Egyetem docense, 1970-75 között a Bochumi Egyetem tanszékvezető professzora, majd 2002-ig a Heidelbergi Egyetem ókortörténeti tanszékének tanszékvezető professzora. 2002-től professzor emeritus.

1982-83-ben a princetoni Felsőfokú Tanulmányok Intézetének volt a tagja, 1986-ban a Római Egyetem, 1991-ben a párizsi École normale supérieure, 1992-ben a Poznani Egyetem, 1993-ban az ELTE, 1997-98-ban a Barcelonai Egyetem vendégprofesszora.

Az ókortudóst 1971-ben tagjává választotta a madridi Királyi Történeti Akadémia. 1978-ban a Heidelbergi Tudományos Akadémia, 1990-ben a Vatikáni Régészeti Akadémia, 1991-ben pedig az Európai Akadémia tagja lett. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia választotta külső tagjává a tudóst, aki a Lengyel Tudományos Akadémia (1996), a Finn Tudományos Akadémia (1997) tagja is volt.

Számos egyetem fogadta díszdoktorává, köztük a Barcelonai Autonóm Egyetem (1988), a pécsi Jannus Pannonius Tudományegyetem és az ELTE (1992), a Lyoni Egyetem (1996) és a Bolognai Egyetem (1996).

Az ókortörténész munkásságát egyebek közt Gottfried Wilhelm Leibniz-díjjal (1986), Max Planck-díjjal (1992), Katalóniai Nemzetközi Díjjal (1997), Nagy Imre-emlékplakettel (1997) ismerték el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Kormányinfó: Novemberben jönnek a kirúgások a közszférában

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Csütörtökön megjelenik a népszabadságos Fedél Nélkül

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Arra hiába vár a kormány, hogy a jómódú nők teleszülik az országot

Latorcai János kimondta: Mahachulalongkornrajavidyalaya – videó

Latorcai János kimondta: Mahachulalongkornrajavidyalaya – videó

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját

Hadházy szerint már nagyjából százezren aláírták az Európai Ügyészségről szóló petícióját