szerző:
Niklasson Katalin

A Google képes lesz emlékeztetőt küldeni, ha egy felhasználója a tartózkodási helye alapján nagy eséllyel elkésik egy a naptárjában megadott találkozóról az aznapi forgalmi viszonyokat figyelembe véve - ezt kapják például a felhasználók az új adatvédelmi irányelvekkel. És azt is, hogy a Google a különböző platformokon megadott adatokat (egészség, a politikai vélemény, pénzügyek) is rendszerezi és használja. Minél pontosabb a felhasználó profilja, annál pontosabban lehet reklámokat személyre szabni – ami jelentősen növeli a Google bevételeit.

Március elsejétől az eddigi hatvanféle adatvédelmi irányelv helyett egy „rövidebb és könnyebben olvasható”  verziót vezet be a keresőcég.  Erről a Google emailben, illetve a weboldalain publikált üzeneteiben értesíti több százmillió felhasználóját. Mindez március elsejével majdnem az összes szolgáltatás érinti: Gmail, YouTube, keresés és 57 egyéb szolgáltatás – kivétel a Google Wallet, a Chrome böngésző és a Google Books.

A Google azt írja, „megszabadul” mintegy hatvanféle adatvédelmi irányelvétől, és  „egységesen egyszerű és ösztönző élményt” óhajt nyújtani mindenkinek.

©

A Washington Post összegyűjtötte, mit jelent ez a  gyakorlatban.

Dióhéjban annyit jelent, hogy a Google szinte az összes Google-szolgáltatáson megadott  - például a Gmail, a Picasa, a YouTube és a keresés - információt összegyűjti és integrálja az adott felhasználó adatait. Egyelőre a Google Books, a Google Wallet és a Google Chrome kimarad a listáról, főleg jogi okokból.

A vállalat eddig is jelentős mennyiségű információt gyűjtött be a felhasználóiról, most azonban integrálja is ezeket, hogy teljesebb képet kaphasson a felhasználójáról.

"Frusztráló és ijesztő"
Fogyasztóvédők, civil szervezetek szerint azonban az új elgondolás felbőszíthet egy sor felhasználót. "A Google új adatvédelmi bejelentése frusztráló és egy kicsit ijesztő is egyben" - mondta James Steyer, a Common Sense Media nevű jogvédő szervezet igazgatója.

Jeffrey Chester , a Center for Digital Democracy adatvédelmi érdekképviseleti csoport vezetője szerint mindezzel az a legnagyobb gond, hogy a felhasználónak nincs rálátása arra, mit is jelent, hogy a Google a különböző platformokon megadott  adatokat  - mint az illető egészsége, a politikai véleménye vagy pénzügyei – használja.

A jogvédők egyetértenek abban: fontos lenne, hogy a felhasználóknak legyen esélye eldönteni, valóban szeretné-e, hogy a Google integrálja a különböző szolgáltatások használata során megadott és begyűjtött adatokat.

Milyen információkat gyűjt és integrál a Google?

A Google egyrészt összegyűjt mindent, amit a szolgáltatások használata során a felhasználók megadnak magukról. Ilyen például a regisztráció során megadott név, email cím, telefonszám vagy bankkártyaszám.

Másrészt a szolgáltatások igénybevétele során megszerzett adatokat rendezi adatbázisba. Naptárbejegyzések, a felhasználó fizikai koordinátái, névjegyek, személyes szokások, Gmail chat, eszköz- és naplóadatok (keresési lekérdezések, telefonszámok, a hívások időpontja és dátuma, a hívások időtartama) szerepel a listán többek között.

Ezeket azután összefésüli a cég.

Joga van ehhez a Google-nak?

Aki használja a vállalat szolgáltatásait, az „világszerte érvényes engedélyt” ad a Google-nak és a céggel együttműködőknek arra, hogy az összes információt jóformán belátásuk szerint kezeljék. A Google Általános Szerződési Feltételekben ezt hosszasan részletezik: engedély a tartalmak felhasználására, hosztolására, tárolására, reprodukálására, módosítására, származékos művek létrehozására, megosztására, közzétételére, nyilvános előadására, nyilvános megjelenítésére és terjesztésére stb.

Mire jó ez?

A Google azt kommunikálja, hogy szeretné jobban megérteni a felhasználóit, és a módszerrel a találatokat gyorsabban jeleníti meg. Azzal pedig, hogy megjegyezik azoknak a személyeknek a kapcsolattartási adatait, akikkel a felhasználó megoszt valamit, megkönnyítik a megosztást az összes Google-termékben és -szolgáltatásban - a lehető legkevesebb kattintással és tévedéssel.

Mondjunk egy példát!

A Google képes lesz emlékeztetőt küldeni, ha egy felhasználója a tartózkodási helye alapján nagy eséllyel elkésik egy a naptárjában megadott találkozóról az aznapi forgalmi viszonyokat figyelembe véve.
Emellett minél pontosabb a felhasználó profilja, annál pontosabban lehet reklámokat személyre szabni – ami természetesen jelentősen növeli a Google bevételeit.

Mikor lépnek életbe a változtatások?

2012. március 1.

Le lehet ezt tiltani?

Nem.

Mi tehetek, ha nem tetszik a rendszer?

Megszüntetheti a fiókját. A Google az összes személyes adatot köteles törölni, ha a felhasználó törli a Google fiókját, azaz a Gmail, Google + és egyéb azonosítókat.

Mi lesz az elmentett adataimmal?

A Gmail, Picasa és egyéb rendszerekben megadott adatokat le lehet menteni, ennek útját-módját a Google szolgáltatásonként részletezi.

Böngészés inkognitóban
A Sophos bloggere
részletesen leírja, hogyan lehet korlátozni, milyen adatokat gyűjtsön be a Google. Egy módszer, ha a Gmail, Google+ és a YouTube használata során a böngészés előzményadatai rögzítése nélkül internetezünk. Ebben az Incognito window (Chrome), a Private Browsing (Firefox - Eszközök / Privát böngészés indítása) vagy InPrivate Browsing (IE) segít.

Nincs Google-fiókom, de használom a Google keresőt. Érintett vagyok?

Nem.  Az új irányelvek csak azokra vonatkoznak, akik be vannak jelentkezve a Google-fiókjukba és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokba, mint a Gmail, a Picasa vagy a YouTube.

Van Google-fiókom, de nem vagyok bejelentkezve

A Google csak azokat az adatokat integrálhatja, amiket a bejelentkezett felhasználóiról gyűjt. Ha valaki kijelentkezik a Gmailből vagy más böngészőből nyit meg például egy YouTube-videót, a két adathalmazt nem fésülik össze.

Androidos telefonom van. Hogyan érint ez engem?

Ahhoz, hogy bármire használja a telefonját, be kell jelentkeznie a Google-fiókjába (kivéve a böngészést és a telefonhívásokat), tehát a Google képes lekövetni jóformán mindent, amit az androidos telefonnal rendelkező felhasználói csinálnak a Google szolgáltatásait használva. 

Mi a helyzet azzal, akinek iPhone / Blackberry / Windows 8 telefonja van?

Az eszközök típusáról nem szól a Google új adatvédelmi irányelve, de ha valaki a hozzáfér a telefonjáról a Google szolgáltatásaihoz, a cég képes információt gyűjteni a készülékről és használójáról.

Milyen típusú információkat lesz képes a Google begyűjteni a mobilról?

A készülék hardvermodellje, az operációs rendszer verziója, egyedi eszköz azonosítók és a mobil hálózati információk, a hívások ideje, időtartama, IP-címek, cookie-k, a hívó fizikai helye, és ezeket integrálja a Google-fiókban megadott adatokkal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Tech

Mégis lehet becenevet használni a Google Pluszon

Hosszú hónapokig száműzték a nem valós neveket, mostantól mégis engedélyezi a Google, hogy a felhasználói beceneveket, álneveket használjanak. Igaz, csak az ellenőrzött alteregókat látják szívesen a közösségi oldalon, azaz kivizsgálja a konszern, ki áll a becenév mögött.

hvg.hu Új technológiák

A csaló jegyüzéreken is keres a Google

A Google azokkal a hirdetésekkel is jól jár, amelyeket csalók, vagy egyéb illegális tevékenységet űzők tesznek közzé - írja a BBC, amely emlékeztet rá, hogy a londoni olimpiára illegálisan árusítanak jegyeket.

MTI Tech

"Frusztráló", "ijesztő": még több infót gyűjt rólunk a Google

Új adatvédelmi szabályozást jelentett be a Google vállalat, aminek keretében nyomon fogja követni felhasználóinak tevékenységét szinte valamennyi felületen, beleértve a YouTube videómegosztót, a Gmail levelezőprogramot és a vezető keresőoldalakat - adta hírül a The Washington Post.

hvg.hu Tech

Még személyesebb lett a Google kereső

A Google legújabb szolgáltatása a „Search plus Your world” névre hallgat – az elképzelés lényege, hogy a szokásos keresési találatokon felül, immár személyes, Picasa, Google+ és egyéb találatok között is böngészhetünk.

hvg.hu Tech

Közös témákra épít a Google +

A Google további több mint kétszáz IBM-szabadalmat szerzett meg, köztük van egy egy "szemantikus közösségi hálózat" szabadalom is.  

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

Varga Mihály: A gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

A Takarék-vezér vette át Mészáros Lőrinc helyét egy Felcsúthoz köthető cégben

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Tisza Istvánra nevezné át a Szabó Ervin Könyvtárat a Mi Hazánk

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Napenergiában erősít a MOL, Paksról várja a megtérülést

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen

Kipróbáltuk a magyar okostükröt: szebbé nem tesz, de picit okosabbá igen