szerző:
Niklasson Katalin
Tetszett a cikk?

A Google képes lesz emlékeztetőt küldeni, ha egy felhasználója a tartózkodási helye alapján nagy eséllyel elkésik egy a naptárjában megadott találkozóról az aznapi forgalmi viszonyokat figyelembe véve - ezt kapják például a felhasználók az új adatvédelmi irányelvekkel. És azt is, hogy a Google a különböző platformokon megadott adatokat (egészség, a politikai vélemény, pénzügyek) is rendszerezi és használja. Minél pontosabb a felhasználó profilja, annál pontosabban lehet reklámokat személyre szabni – ami jelentősen növeli a Google bevételeit.

Március elsejétől az eddigi hatvanféle adatvédelmi irányelv helyett egy „rövidebb és könnyebben olvasható”  verziót vezet be a keresőcég.  Erről a Google emailben, illetve a weboldalain publikált üzeneteiben értesíti több százmillió felhasználóját. Mindez március elsejével majdnem az összes szolgáltatás érinti: Gmail, YouTube, keresés és 57 egyéb szolgáltatás – kivétel a Google Wallet, a Chrome böngésző és a Google Books.

A Google azt írja, „megszabadul” mintegy hatvanféle adatvédelmi irányelvétől, és  „egységesen egyszerű és ösztönző élményt” óhajt nyújtani mindenkinek.

©

A Washington Post összegyűjtötte, mit jelent ez a  gyakorlatban.

Dióhéjban annyit jelent, hogy a Google szinte az összes Google-szolgáltatáson megadott  - például a Gmail, a Picasa, a YouTube és a keresés - információt összegyűjti és integrálja az adott felhasználó adatait. Egyelőre a Google Books, a Google Wallet és a Google Chrome kimarad a listáról, főleg jogi okokból.

A vállalat eddig is jelentős mennyiségű információt gyűjtött be a felhasználóiról, most azonban integrálja is ezeket, hogy teljesebb képet kaphasson a felhasználójáról.

"Frusztráló és ijesztő"
Fogyasztóvédők, civil szervezetek szerint azonban az új elgondolás felbőszíthet egy sor felhasználót. "A Google új adatvédelmi bejelentése frusztráló és egy kicsit ijesztő is egyben" - mondta James Steyer, a Common Sense Media nevű jogvédő szervezet igazgatója.

Jeffrey Chester , a Center for Digital Democracy adatvédelmi érdekképviseleti csoport vezetője szerint mindezzel az a legnagyobb gond, hogy a felhasználónak nincs rálátása arra, mit is jelent, hogy a Google a különböző platformokon megadott  adatokat  - mint az illető egészsége, a politikai véleménye vagy pénzügyei – használja.

A jogvédők egyetértenek abban: fontos lenne, hogy a felhasználóknak legyen esélye eldönteni, valóban szeretné-e, hogy a Google integrálja a különböző szolgáltatások használata során megadott és begyűjtött adatokat.

Milyen információkat gyűjt és integrál a Google?

A Google egyrészt összegyűjt mindent, amit a szolgáltatások használata során a felhasználók megadnak magukról. Ilyen például a regisztráció során megadott név, email cím, telefonszám vagy bankkártyaszám.

Másrészt a szolgáltatások igénybevétele során megszerzett adatokat rendezi adatbázisba. Naptárbejegyzések, a felhasználó fizikai koordinátái, névjegyek, személyes szokások, Gmail chat, eszköz- és naplóadatok (keresési lekérdezések, telefonszámok, a hívások időpontja és dátuma, a hívások időtartama) szerepel a listán többek között.

Ezeket azután összefésüli a cég.

Joga van ehhez a Google-nak?

Aki használja a vállalat szolgáltatásait, az „világszerte érvényes engedélyt” ad a Google-nak és a céggel együttműködőknek arra, hogy az összes információt jóformán belátásuk szerint kezeljék. A Google Általános Szerződési Feltételekben ezt hosszasan részletezik: engedély a tartalmak felhasználására, hosztolására, tárolására, reprodukálására, módosítására, származékos művek létrehozására, megosztására, közzétételére, nyilvános előadására, nyilvános megjelenítésére és terjesztésére stb.

Mire jó ez?

A Google azt kommunikálja, hogy szeretné jobban megérteni a felhasználóit, és a módszerrel a találatokat gyorsabban jeleníti meg. Azzal pedig, hogy megjegyezik azoknak a személyeknek a kapcsolattartási adatait, akikkel a felhasználó megoszt valamit, megkönnyítik a megosztást az összes Google-termékben és -szolgáltatásban - a lehető legkevesebb kattintással és tévedéssel.

Mondjunk egy példát!

A Google képes lesz emlékeztetőt küldeni, ha egy felhasználója a tartózkodási helye alapján nagy eséllyel elkésik egy a naptárjában megadott találkozóról az aznapi forgalmi viszonyokat figyelembe véve.
Emellett minél pontosabb a felhasználó profilja, annál pontosabban lehet reklámokat személyre szabni – ami természetesen jelentősen növeli a Google bevételeit.

Mikor lépnek életbe a változtatások?

2012. március 1.

Le lehet ezt tiltani?

Nem.

Mi tehetek, ha nem tetszik a rendszer?

Megszüntetheti a fiókját. A Google az összes személyes adatot köteles törölni, ha a felhasználó törli a Google fiókját, azaz a Gmail, Google + és egyéb azonosítókat.

Mi lesz az elmentett adataimmal?

A Gmail, Picasa és egyéb rendszerekben megadott adatokat le lehet menteni, ennek útját-módját a Google szolgáltatásonként részletezi.

Böngészés inkognitóban
A Sophos bloggere
részletesen leírja, hogyan lehet korlátozni, milyen adatokat gyűjtsön be a Google. Egy módszer, ha a Gmail, Google+ és a YouTube használata során a böngészés előzményadatai rögzítése nélkül internetezünk. Ebben az Incognito window (Chrome), a Private Browsing (Firefox - Eszközök / Privát böngészés indítása) vagy InPrivate Browsing (IE) segít.

Nincs Google-fiókom, de használom a Google keresőt. Érintett vagyok?

Nem.  Az új irányelvek csak azokra vonatkoznak, akik be vannak jelentkezve a Google-fiókjukba és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokba, mint a Gmail, a Picasa vagy a YouTube.

Van Google-fiókom, de nem vagyok bejelentkezve

A Google csak azokat az adatokat integrálhatja, amiket a bejelentkezett felhasználóiról gyűjt. Ha valaki kijelentkezik a Gmailből vagy más böngészőből nyit meg például egy YouTube-videót, a két adathalmazt nem fésülik össze.

Androidos telefonom van. Hogyan érint ez engem?

Ahhoz, hogy bármire használja a telefonját, be kell jelentkeznie a Google-fiókjába (kivéve a böngészést és a telefonhívásokat), tehát a Google képes lekövetni jóformán mindent, amit az androidos telefonnal rendelkező felhasználói csinálnak a Google szolgáltatásait használva. 

Mi a helyzet azzal, akinek iPhone / Blackberry / Windows 8 telefonja van?

Az eszközök típusáról nem szól a Google új adatvédelmi irányelve, de ha valaki a hozzáfér a telefonjáról a Google szolgáltatásaihoz, a cég képes információt gyűjteni a készülékről és használójáról.

Milyen típusú információkat lesz képes a Google begyűjteni a mobilról?

A készülék hardvermodellje, az operációs rendszer verziója, egyedi eszköz azonosítók és a mobil hálózati információk, a hívások ideje, időtartama, IP-címek, cookie-k, a hívó fizikai helye, és ezeket integrálja a Google-fiókban megadott adatokkal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Mégis lehet becenevet használni a Google Pluszon

Hosszú hónapokig száműzték a nem valós neveket, mostantól mégis engedélyezi a Google, hogy a felhasználói beceneveket, álneveket használjanak. Igaz, csak az ellenőrzött alteregókat látják szívesen a közösségi oldalon, azaz kivizsgálja a konszern, ki áll a becenév mögött.

hvg.hu Új technológiák

A csaló jegyüzéreken is keres a Google

A Google azokkal a hirdetésekkel is jól jár, amelyeket csalók, vagy egyéb illegális tevékenységet űzők tesznek közzé - írja a BBC, amely emlékeztet rá, hogy a londoni olimpiára illegálisan árusítanak jegyeket.

MTI Tech

"Frusztráló", "ijesztő": még több infót gyűjt rólunk a Google

Új adatvédelmi szabályozást jelentett be a Google vállalat, aminek keretében nyomon fogja követni felhasználóinak tevékenységét szinte valamennyi felületen, beleértve a YouTube videómegosztót, a Gmail levelezőprogramot és a vezető keresőoldalakat - adta hírül a The Washington Post.

hvg.hu Tech

Még személyesebb lett a Google kereső

A Google legújabb szolgáltatása a „Search plus Your world” névre hallgat – az elképzelés lényege, hogy a szokásos keresési találatokon felül, immár személyes, Picasa, Google+ és egyéb találatok között is böngészhetünk.

hvg.hu Tech

Közös témákra épít a Google +

A Google további több mint kétszáz IBM-szabadalmat szerzett meg, köztük van egy egy "szemantikus közösségi hálózat" szabadalom is.