szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jó észben tartani, hogy az okostelefon tulajdonképpen egy kézi számítógép, így éppen annyi veszély leselkedik rá, mint a PC-kre. Következésképpen ugyanúgy intézkedéseket kell tennünk, ha biztonságban akarjuk tudni az adatainkat és erőforrásainkat, mint a komputerünk esetében tennénk. A következő tíz lépés betartásával jelentősen megerősíthető a telefonok védelme.

Az okostelefon a legjobb barátunk, de gyorsan komoly veszteségek forrásává válhat, ha nem vigyázunk rá kellőképpen, vagy nem védjük meg a rajta keresztül elérhető adatokat és tulajdonunkat, például a pénzünket. Néhány fontos beállításról ezért nem szabad megfeledkeznünk, s feltétlenül érdemes néhány, pár másodpercig tartó rutinműveletet a használatkor elvégezni. Az ujjainkon megszámolhatjuk a teendőket.

1. Zárjuk le a készüléket!

Először is érdemes olyan alapbeállítást választani, amely a használaton kívüli készülék képernyőjének használatát pár másodpercen belül blokkolja, s csak megfelelő billentyűkombinációval aktiválható újra. A telefont zárolni lehet jelszóval is. Egy nem túl hosszú alfanumerikus kód feltörése is olyan nehéz feladatot jelenthet, hogy azzal a legtöbb tolvaj nem birkózik meg, s nem is vacakol vele. Az okostelefonok tartalmát viszonylag egyszerű titkosítással ellátni. Ez akkor jön jól, ha a telefon rossz kezekbe került, és a kutakodóknak sikerült áttörni a képernyőzár kódját is. A titkosításos védelem az androidos készülékek memóriakártyája esetében különösen fontos. A készüléket ugyanis nem feltétlenül kell ellopni ahhoz, hogy a rajta tárolt dokumentumok, képek, zenék vagy másfajta anyagok elvesszenek.

©

2. Kapcsoljuk le a wifit és a bluetooth-t!

Ha nem használjuk a vezeték nélküli kommunikációt, akkor azonnal kapcsoljuk ki őket, mert nem tudhatjuk, hogy ki kapcsolódik a telefonhoz teljesen észrevétlenül. A hackereknek rövid idő is elég, hogy átvegyék az irányítást a készülék felett. A wifi használata esetén pedig érdemes csak olyan hálózathoz kapcsolódni, amely az internetes kapcsolatot titkosítottan, jelszóval védve szolgáltatja.

3. Használjuk a távvezérlést!

Az összes vezető operációs rendszer (Android, BlackBerry, iOS és Windows Phone) lehetővé teszi annak a funkcióknak a bekapcsolását, amelyekkel nyomon lehet követni, hogy hol van pillanatnyilag a készülék, távolról is zárolni lehet az eszközt, illetve távirányítással törölni lehet annak tartalmát.

4. Ne hagyjuk felügyelet nélkül a készüléket!

A hitelkártyáját senki sem hagyná csak úgy ott egy szórakozóhely asztalán, miért teszik meg mégis ugyanezt sokan a telefonjukkal?! Ki tudja, hiszen a bankszámlájuk, sőt számos értékes privát információ a telefonon keresztül könnyen hozzáférhető lehet. A kollégákban a munkahelyen meg lehet bízni, ugyanígy a barátokban is, akik otthonukban látnak vendégül minket. De ami ebben a körben normális, az nyilvános helyen már veszélyes lazaság. Alapszabály, hogy a telefonunkra úgy vigyázzunk, mint ahogy a tárcánkra szoktunk!

5. Soha ne adjuk oda a telefonunkat idegennek!

Számos ok van rá, hogy ismeretlenek elkérjék a telefonunkat. Turisták, akik mentőt vagy rendőrt akarnak hívni. Kétségbeesett szülők, akik elvesztették gyereküket az utcai tömegben. Srácok, akik kizárták magukat otthonról és a szüleiket hívnák. Soha nem lehet tudni, hogy amit látunk, csak színjáték vagy valóság. Ráadásul még a balesetek helyszínén kialakuló zűrzavart is sokan arra használják, hogy megszerezzék mások értéktárgyait, vagy máshogyan rövidítsék meg őket. Az sem túl jó ötlet, ha egy idegent kérünk meg egy idegen városban, hogy a telefonunkkal fényképezzen le bennünket a helyi nevezetesség előtt. Egyszóval, akkor se adjuk ki a készüléket a kezünkből, ha segíteni akarunk. Intézzük a hívást magunk, és kapcsoljuk a készüléket kihangosítóra.

©

6. Ne feledkezzünk meg a frissítésekről!

Az okostelefonok rendszerfrissítéseit minden alkalommal érdemes letölteni és végrehajtani, mert ezek gyakran biztonsági fejlesztéseket is tartalmaznak. Itt is ugyanaz a fogócska folytatódik a szoftverfejlesztő cégek és a hackerek között, amelyet a PC-k esetében már megszokhattunk. A szoftvereken mindig vannak biztonsági rések, amelyek előbb-utóbb kiderülnek. Ezeket a fejlesztők betapasztják, de aztán ismét napvilágra kerül egy újabb biztonsági kiskapu, amelyet újabb javítócsomaggal vagy fejlesztéssel tüntetnek el. Aki elmulasztja ezeket a változtatásokat feltölteni a készülékére, veszélynek teszi ki magát. Azaz a frissítéseket installálni kell, amint azokat a gyártó rendelkezésre bocsátja.

7. Tartsuk kézben a helymeghatározási-beállításokat

A legtöbb okostelefon vagy GPS vagy a környezetfelismerő helymeghatározó funkciókat működtet. Ezek teszik lehetővé többek között az olyan ismert alkalmazások futtatását, mint a Google Maps vagy a Foursquare. Ha csak pár olyan applikáció lenne, amelyik hozzá akar férni a lokációs adatainkhoz, akkor ezzel talán nem volna gond. De ma már rengeteg program szeretné elérni ezeket az információkat a közösségi oldalaktól a különféle fotómegosztó vagy akár üzleti szolgáltatásokig. A legtöbb esetben a tartózkodási adatokat kontroll alatt és titokban lehet tartani. Akár a telefon összes helymeghatározási adatának kibocsátását is meg lehet tiltani, vagy ki lehet kapcsolni a lokációs adatok meghatározását, azaz a telefon földrajzi elhelyezkedése teljes titokban maradhat. Megfelelő eszközökkel, például a cellainformációkból a készülék így is követhető marad, de ez már a titkosszolgálati történetek világa.

8. Ne feledkezzünk el az alkalmazások biztonsági ellenőrzéséről, és mentsük le az adatainkat!

Akinek a biztonsági szempontok fontosak, jobb, ha elolvassa az alkalmazások telepítése előtt a „Permissions” (engedélyek) képernyő tartalmát, mielőtt letöltené és telepítené a szoftvert. Sok applikáció tudatja, hogy hozzáférést kér a lokációs adatokhoz, lekéri a készülékhasználat történetét, előzményeit, a kontaktokat és más adatokat. Ezért meg kell győződni róla, hogy ezekkel az adatokkal az alkalmazás mit akar kezdeni. Vajon továbbítja őket a fejlesztőnek vagy kereskedőnek, megosztja őket kereskedelmi vagy más célokból további cégekkel és felhasználókkal? Ha nem világos, hogy az engedélyezésben mit kér a szoftver szállítója, úgy érdemes az interneten egy kis kutatást lefolytatni, hogy milyen értékelések, vélemények jelentek meg az adott applikáció megbízhatóságáról, biztonságosságáról, hasznosságáról. Ha bármelyik kétséges, jobb nem telepíteni. Ha pedig egy alkalmazás már feleslegessé vált, akkor azt nem szabad a telefonon hagyni, el kell távolítani minden komponensével együtt. Viszont mindent, ami fontos (telefonszámokat, fotókat, zenéket, stb.) időnként mentsük le, és tároljuk olyan helyen, ahonnan szükség esetén visszatölthetjük a készülékre.

©

9. Soha ne töltsünk le alkalmazást nem biztonságos forrásból!

Az okostelefonokat gyártó cégek azt szeretnék, ha csak a gyári boltokból töltenének le szoftvereket a felhasználók. Ugyanakkor számos útja van, hogy ezt az utat megkerüljük. Például az androidos telefonoknál csak engedélyezni kell a hivatalos bolton kívüli alkalmazások installálásának lehetőségét. Vagy az iPhone esetében speciális szoftver, jailbreak telepíthető a készülékre, amely nyitottá teszi az iOS alá fejlesztett, de az iTunes által nem támogatott alkalmazások installálására is. De lényegében hasonló a helyzet a többi operációs rendszer esetében is. Akinek fontos a biztonsága, nem tesz ilyet. Illetve a hivatalos alkalmazásboltokból szerzi be, amire szüksége van.

10. Figyeljünk a csatolmányokra!

Az okostelefonok egyik legfontosabb haszna, hogy rajtuk kezelhetők az emailek. Habár az PC-használatból mindenki tudja, hogy a csatolmányokkal mindig vigyázni kell, mert ezek az elektronikus kártevők terjedésének legfontosabb eszközei. Ez az okostelefonok esetében is pontosan így van. Tehát a csatolmányokkal jobb vigyázni. Ugyanez vonatkozik a csevegőszoftvereken vagy Skype-on keresztül érkező fájlok, vagy a közösségi oldalakon talált fájlok és a rövidített URL-eken elérhető fájlok letöltésre, kezelésére is. Ezeken kívül is ezer veszély fenyeget, így minimálisan ugyanazokat a biztonsági megfontolásokat érdemes az okostelefon esetében is érvényben tartani, mint amit a PC-knél már megszoktunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

A Samsung a legnagyobb okos

A dél-koreai elektronikai óriáscég a harmadik negyedévben megelőzte az Apple-t az okostelefon eladásokban. A helycsere ráadásul tíz százalékos piaci előnyszerzéssel történt.

MTI Tech

Az Android uralkodik a piacon

Az Android operációs rendszer megszilárdította vezető szerepét az okostelefon-piacon: jelenleg már minden második eladott okostelefon a Google által kifejlesztett Androidon fut.

Az Emmi tagadja, hogy betelt volna a lélegeztető-kapacitás két fővárosi kórházban

Az Emmi tagadja, hogy betelt volna a lélegeztető-kapacitás két fővárosi kórházban

A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen

A német döntés ellenére lesznek nézők a budapesti Szuperkupa-meccsen

Ismét előkerülnek a börtönkártérítések

Ismét előkerülnek a börtönkártérítések