szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína megkezdte a Csang'o-3 nevű űrszondájának tervezését, illetve kivitelezését, amivel holdra szállási programjának újabb állomásához érkezett – közölte kedden a nemzetvédelmi tudományos kutatások állami hivatala.

A prototípus után a szakemberek már a legújabb szondát építik, amelyet ténylegesen az űrbe küldenek majd. Kína harmadik holdszondája Föld- és űrfigyelő műszerek, valamint az életkörülményeket vizsgáló berendezések mellett egy holdjárművet is visz magával.

Várhatóan 2013-ban indul, és másfél méter magas, 200 kilogramm tömegű holdjárója valószínűleg hónapokig végez majd kutatásokat, talajelemzéseket.

A közlemény szerint Kína 2013-ban egy átfogó, nagy felbontású Földmegfigyelési rendszer kialakításának részeként új típusú műhold tervezését is megkezdi, maga a rendszer 2020-tól működhetne - derül ki a dokumentumból, amelyet a Hszinhua hírügynökség ismertet. Eszerint ez az ország 16 kiemelt tudományos projektjének egyike, amely segíti a mezőgazdaság modernizálását, a katasztrófa-előrejelzést és a nemzetbiztonságot.

Az ország második holdszondáját, a Csang'o-2-t 2010 októberében állították holdkörüli pályára. Kínai szakemberek szerint az eddigi legnagyobb felbontású felvételeit köszönhetik neki a Hold felszíni részleteiről, különösen a Szivárvány-öböl térségéből, amely a tervek szerint a következő holdszonda leszállóhelye lesz.

A kínai Hold-program részeként 2008-ban a Sencsou-7 űrhajóval három kínai űrhajós hajtott végre űrutazást, egyikük űrsétát is tett. A Hold-program záró szakaszában - 2024 körül - kínai űrhajós szállna le a Holdra.

Kína a Szovjetunió és az Egyesült Államok után a világon a harmadik ország, amely saját fejlesztésű űreszközzel embert küldött a világűrbe. Az első kínai űrhajós, Jang Li-vej volt, a Sencsou-5 űrhajón utazott 2003-ban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Teljesen új alkalmazásbolt kerülhet a Windows 10-be

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Medián: Hadházy Ákos nyerné a zuglói előválasztást

Titkolózik a kormány, de talán nem is érdekli, mennyire hatásosak a vakcinák

Titkolózik a kormány, de talán nem is érdekli, mennyire hatásosak a vakcinák