szerző:
MTI

Veszélybe kerül Magyarország egyetlen jelentősebb méretű háborítatlan erdőterülete, ha a Csarna-völgyben engedélyezik a fakitermelést - állítja a WWF Magyarország. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a tárca kiemelten figyeli az erdő kezelésének lehetőségeit.

A természetvédelmi szervezet tájékoztatása szerint a 2011-es körzeti erdőtervezés során az erdőgazdálkodóknak és a hivatalos természetvédelmi szerveknek nem sikerült egyezségre jutni a csaknem ezer hektáros Csarna-völgy háborítatlanságának fenntartásáról. Az állami tulajdonú erdőterület az országban egyedülálló módon harminc éve érintetlen, mégis hamarosan fakitermelés kezdődhet itt.

A szervezet arra hívja fel a figyelmet: a Börzsöny északi részén fekvő, nagyrészt fokozottan védett völgy jelentős mértékben őrzi a Kárpátok élővilágának értékeit. Itt még fészkel a fekete gólya, a parlagi sas vagy a fehérhátú fakopáncs. A patakokban él a kövi rák és a petényi márna, amely fajok az ország más vizeiből már többnyire kipusztultak. A Magyarországon csak néhány helyen előforduló hiúz szintén megtalálható itt.

A WWF közölte: a terület jövőjével kapcsolatban az erdőtervbizottság dönthet. Az egyeztetések során nem közeledtek egymáshoz az álláspontok. Ha továbbra sem sikerül megegyezni, a végső döntést a vidékfejlesztési miniszternek kell meghoznia. A szervezet leszögezi: természetvédelmi szempontból azt tartanák az egyetlen helyes döntésnek, ha a Duna-Ipoly Nemzeti Park alig 2 százalékát kitevő Csarna-völgyben továbbra sem lenne fakitermelés.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az MTI megkeresésére közölte: a Csarna-völgy fokozottan védett erdőinek területén a körzeti erdőtervezés munkálatait a közelmúltban fejezték be a területi erdészeti és a természetvédelmi államigazgatási szervek, döntés még nem született.

A tájékoztatás szerint az itteni erdők kezelésének lehetőségeit a tárca is kiemelt figyelemmel kíséri. A nemrég létrejött Körzeti Erdőterv Bizottság éppen ezért szakemberek bevonásával hamarosan helyszíni szemlét tart a területen. A VM hangsúlyozta: a cél nem a faanyagtermelés, hanem - amennyiben indokolt és lehetséges - olyan erdőkezelési módszerek meghatározása, amelyek ennek a kivételes adottságú erdei életközösségnek az állapotát javítják.

A tárca közölte azt is, hogy felmerült az érintetlenség biztosítása, hogy a teljes zavartalanságnak köszönhetően a Duna-Ipoly Nemzeti Park természeti zónájaként szolgálhasson a terület. Ezeknek a lehetőségeknek a részleteit vitatják majd meg a szakemberek - közölte válaszában a VM.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!