szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az első látható fényt kibocsátó LED-et ötven évvel ezelőtt ezen a napon mutatta meg munkatársainak Nick Holonyak a laboratóriumban, ahol dolgozott.

A Holonyak által kifejlesztett LED-et már 1964-ben felhasználták, kültéri kijelzőkbe beépítve. Ezek a kézzel épített kijelzők rendkívül drágák voltak és az első tíz év során csupán vörös színű LED-ekkel tudták szállítani azokat. Mindemellett azonban a miniatűr vörös LED-ek pont elegendő fényerővel és élettartammal rendelkeztek ahhoz, hogy zsebszámológépekben és digitális karórákban is elkezdjék használni azokat a hetvenes évek folyamán - idézi fel közleményében a Verbatim.
©
A 2011-es évben a LED-es piac legnagyobb részét, 35%-át tette ki az általános világítási alkalmazás, ezt követték a mobil eszközökben való felhasználási módok (30%) és a jelzőrendszerekben való alkalmazás (18%). A MarketWatch kutatása szerint 2020-ra a LED-es izzók árai a jelenlegi felére fognak esni. Gyorsan eljöhet tehát az az árszint, ahol a LED-izzók dominánssá válhatnak a piacon.

Szintén a terjedést segíti, hogy a múlt hónapban életbe lépett az a szabályozás, ami megtiltja a hagyományos izzók importját és gyártását az Európai Unióban. Ez jelentősen növeli az olyan energiatakarékos alternatívák iránti igényt, mint a LED-izzók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

Közel 12 milliárdos fejlesztést adtak át Ferihegyen

Közel 12 milliárdos fejlesztést adtak át Ferihegyen

A bérharc eldőlt, de a Postát így is szorongatja a pénzhiány, no meg a digitalizáció

A bérharc eldőlt, de a Postát így is szorongatja a pénzhiány, no meg a digitalizáció