szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Körülbelül minden tizedik ember, aki bankkártyája PIN kódjának megváltoztatását választja, mert nem bízik a bank által küldött számsorban, az 1-2-3-4 kombinációt választja – derült ki az amerikai Data Genetics elemzéséből. Százból hatan az 1-1-1-1 számsorra bízzák pénzüket, míg ketten a 0-0-0-0 biztonsági kódot használják. A toplista első négy helyezettje adja a teljes bankkártya állomány közel 20 százalékának belépési kódját.

A korábban már hackerek által nyilvánosságra hozott mintegy 3,4 millió kódsort elemezve állította össze a legkedveltebb négy számjegyből álló PIN-kódok listáját a Data Genetics szervezet. A kutatás rámutatott, hogy habár összesen 10 ezer lehetséges számkombinációból választhatnak az ügyfelek, az emberek megközelítőleg 10 százaléka mégis a lehető legegyszerűbb 1-2-3-4 számsorral védi pénzét. Az első húsz legnépszerűbb kód között megtalálhatók az egyes számjegyek négyes ismétléséből fakadó PIN-ek éppen úgy, mint az ismétlődő, két tagból álló kapcsolatok. A legkevésbé népszerű PIN kód a 8068. Ezt tízezer kártyahasználóból alig 8-an választják.

©

Habár a toplistáról leszorultak, sokan választják PIN-kódnak születési adataik kombinációját. Népszerű a születési évszám kódként megadása. „Ha a 19-cel kezdődő kódsorokat egybe számítanák, akkor az az ötödik legnépszerűbb kódcsoportot adná. Ez egyértelműen utal a születési évek PIN kódként történő felhasználására, ami szintén biztonsági kockázatot jelent bankszámlánk tartalmára nézve” – ismerteti a kutatás egyik érdekes megállapítását Kárpáti Balázs, a hazai készpénzlogisztikai iparág vezető szereplője, a Brink’s Magyarország vezérigazgatója. Amennyiben mégis ezt a kódot választanánk, érdemes a kártyákat külön helyen tárolni azoktól az igazolványoktól, amelyeken a születési adataink is megtalálhatók, teszi hozzá.

Amennyiben a négyjegyű kódok ennyire sérülékenyek, miért nem emelik a PIN kódokat hat vagy nyolc számjegy hosszúra? A szakértők szerint nincs rá szükség. Egyrészt még mindig tízezer a négyhez az esély, hogy egy adott bankkártyát a legnépszerűbb kódok egyike védi. „Az ATM-ek többsége három sikertelen kísérlet után zárolja a kártyákat, így szintén nagyon kicsi az esély, hogy találgatással hozzáférjenek bankszámlánkhoz a lopott vagy elvesztett kártya segítségével” – mondja Kárpáti Balázs. Az ügyfelek kártyáinak ellopásánál és a PIN kódok találgatásánál ráadásul sokkal kifizetőbbnek találják a csalók a kártyák adatainak ellopását, vagy az ATM-készülékek megbabrálását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!