szerző:
MTI

Közel 80 százalékos részesedésre tett szert az Android operációs rendszer a második negyedévben az okostelefon-piacon - közölte az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat.

Az idei második negyedévben 236,4 millió okostelefont értékesítettek a készülékgyártók a világpiacon, 51,3 százalékkal többet a 2012 második negyedévi 156,2 milliónál. A második negyedévi eladások a 2013 első negyedévi 216,3 milliót 9,3 százalékkal haladták meg. 

A második negyedévben Android operációs rendszeren futó okostelefonból 187,4 millió darabot, az egy évvel korábbi 108 milliónál 73,5 százalékkal többet értékesítettek a világpiacon, ez 79,3 százalékos piaci részesedésnek felelt meg 69,1 százalék után. 

Az Android operációs rendszer piaci sikeréhez a Samsung mellett egyre nagyobb arányban járulnak hozzá a japán LG, valamint a kínai Huawei, Lenovo, és ZTE vállalatok eladási sikerei is.

A második negyedévben az iOS operációs rendszeren futó okostelefonok értékesítése is emelkedett, a rendszer piaci részesedése azonban csökkent. 

Az idei második negyedévben 31,2 millió iPhone kelt el a világpiacon, 20,0 százalékkal több a 2012 második negyedévi 26 milliónál, az operációs rendszer piaci részesedése azonban a tavalyi második negyedévi 16,6 százalékról 13,2 százalékra csökkent. 

A Windows Phone közel megduplázta eladásait, és piaci részesedése is nőtt. A Microsoft mobil operációs rendszere az idei második negyedévben szerény 3,7 százalékos piaci részesedéssel - megelőzve a Blakcberry OS-t - már a harmadik helyet érdemelte ki magának a rangsorban. Windows Phone 8,7 millió darab kelt el a második negyedévben az egy évvel korábbi 4,9 millió után. 

A BlackBerry OS piaci részesedése a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 4,9 százalékról 2,9 százalékra csúszott le, a Linux részesedése 1,8 százalékról 0,8 százalékra, a Symbian részesedése 4,2 százalékról 0,5 százalékra, egyéb más operációs rendszereké pedig 0,2 százalékról gyakorlatilag nullára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Tanulságos: nézze meg, miket olvasott mostanság Bill Gates

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

Trump szerint a franciák valójában a párizsi klímaegyezmény ellen tüntetnek

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

A Magyar Idők betámadta az MTA tudósait

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Szijjártó: Magyarország olyan EU-t akar, ahol a karácsony karácsony marad

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség

Megszólalt Macron: Jogos az elégedetlenség