szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Az idén ötödjére megszervezett Smartmobil konferencia előadásain hazánk szórakoztatóipara és startupos közösségének jövője is téma volt, a megszólalók szerint ezeken a területeken Magyarország (is) óriási fejlődés előtt áll. Volt itt expénzügyminiszter, 160 milliót érő bejelentés és áfacsökkentő ígéret is, de mindenekelőtt sok remek ötlet, amit már csak meg kell valósítani.

Ugyan az előadások többsége a mobilvilággal ismerkedő és foglalkozó cégek munkatársai számára volt leginkább hasznos, a Smartmobil 2014 minden egyes prezentációja tartogatott némi érdekességet, hiszen Magyarország legnagyobb mobiltechnológiákkal és startupokkal foglalkozó konferenciájának központi témája a jövő volt. Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy az "okostelefonunkkal és tabletünkkel már mindenre képesek vagyunk" sablonszöveg tényleg az igazság netovábbja, de a VAM Design Center pódiumairól arcon csapott minket a technológia: az e felé vezető út legizgalmasabb része csak most kezdődik.

Ezután is havidíjért nézünk majd tévét, de teljesen máshogy, mint eddig

A szórakoztatóipar fejlődése volt az egyik legtöbb előadást kiérdemlő téma, legizgalmasabb területe pedig a televízózás, amely Megyeri Tibor, a Magyar Telekom termékfejlesztési és innovációs igazgatója szerint mindenhol ott lesz. Ahogy a nyugati trendek alapján látható, a tv bármikor és bárhol elérhetővé válik, ez pedig egy olyan országban különösen fontos, mint a miénk, hiszen hazánkban európai szinten is kiemelkedő a tévézésre fordítottt idő, tavalyi adatok alapján naponta 318 perc, ez pedig bőven felülmúlja az internetezés statisztikáit (209 perc).

©

A szakember elárulta: a következő években is havidíj fejében nézünk tévét, de teljesen más formában, mint eddig. "A számítógépeken, mobilokon és tableteken is elérhető, testreszabott on-demand tartalmak irányába kell mennünk" – mondta Megyeri, majd a közönségnek bemutatott néhány exkluzív képet a Telekom ezt megvalósító szolgáltatásáról, melyről azt mondta, hogy "itt van a zsebemben", utalva arra, hogy már tesztelik. Ne csodálkozzunk tehát, ha hónapokon belül meg is érkezik. Már csak azért is, mert a hazai szolgáltatókat az idő is sürgeti, ugyanis a piaci pletykák alapján Megyeri szerint Magyarországon akár egy éven belül is elérhető lesz a Hulu, vagy a legsikeresebb példaként emlegetett Netflix.

A zeneipari trendek már hazánkat is elérték, köszönhetően a Spotify bevezetésének, a Deezer pedig ahogy több másik országban, úgy a Telenor révén itthon is mobilcéggel kötött megállapodást. A deezeres Horváth Szabolcs szerint a már évi 1 milliárd dollárt termelő streaming alapú lejátszók azért sikeresek, mert valóban a jelenlegi értékükön kezelik a zenét. Terjeszkedési szándékukról mindent elmond, hogy például a Spotify 55 országban érhető el, ebből 38 tavaly csatlakozott. A szolgáltatás ráadásul már az autókba is bekököltözne, egyre többen pletykálnak egy hamarosan hivatalossá váló megállapodásról a Volvóval. Az alapszolgáltatás a Spotify és a Deezer esetében is ingyenes, a freemium modellé tehát a jövő. Pláne Magyarországon, ahol a fizetős lehetőségek árszintje még mindig magasnak számít, ráadásul az elektronikus fizetés gyerekcipőben jár, a tinédzsereket és huszonéveseket magába foglaló célközönség pedig még nem olyan fizetőképes, mint mondjuk Nyugat-Európában.

A digitális könyvek piacát tekintve is lemaradásban vagyunk, ahogy az Európai Unió egésze is, de ez már nem csak a felhasználókon múlik. Deák András, a Libri-Shopline üzletfejlesztési igazgatója szerint hazánkban több korábbi probléma megoldódott a területen, mint például az e-könyvek titkosításának bonyolultsága vagy az eszközellátottság szerény szintje. Az sem mellékes, hogy a kiadók, kereskedők és szerzők félelmei is kezdenek tovatűnni az új technológia kapcsán, hiszen egyre többen vallják: aki kimarad, lemarad. Az adózási feltételek viszont még mindig nem támogatják az elektronikus könyvek elterjedését, de a fizetésforgalmi szakember szerint 2015 januárjától az e-könyveket várhatóan a 27 százalékosról az 5 százalékos adózási kategóriába sorolják Brüsszelben, ami egy új korszak kezdetét jelentené.

Még mindig hívószó a startup

A startupok világáról is sok szó esett: az induló cégek kapcsán az "ökoszisztéma" kifejezés volt a sláger, amit például Amszterdam, New York, Koppenhága vagy Prága városa és vonzáskörzete képvisel. Egy ilyen startup fővárosnak álmodták meg Budapest is, de a konferencia során egyértelművé vált: Magyarország még gyerekcipőben jár a maga 92 startupjával és 43 befektetőjével. A hazai startup közösség viszont egyértelműen a fejlődés útjára lépett, egyik aktív tagja, Tar László pedig el is árulta, hogy a Szílícium-völgyhöz képest arányaiban nálunk kevesebb a webalapú, viszont jóval több a szoftveres startup, amit akár piaci előnnyé is kovácsolhatunk.

©

A konferencia egyik legjobb híre is azt mutatja, hogy a Prezi és Ustream után sorra jöhetnek az újabb nemzetközi sikerek. Magyarország legnagyobb kockázatitőkealap-kezelője, az AVEC Csoport a világon több mint 7,5 millió nyaktól lefelé bénult ember életét megkönnyíteni szándékozó NowTechnologies számára 100 millió, míg a fantasy sportjáték meghonosítója, a 27 országban is terjeszkedni kívánó Statzup céljai megvalósításához 60 millió forint támogatást ad. Mindezt Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, az AVEC Csoport akcelerátor programjának vezetője jelentette be. A szakember hangsúlyozta: a startup ökoszisztéma kiépülése a legkevésbé múlik a pénzen, sokkal inkább a tehetségen, a jó ötleten és a csapatok piachoz való alkalmozkodási készségén.

©

Ezeket az erényeket is figyelembe véve több startupot is elismertek a konferencián, hol tapssal, hol díjakkal. Az egyik legérdekesebb előadást például Le Marietta, a köztéri problémák megoldását segítő Járókelő alapítója tartotta, és elárulta, hogy hamarosan érkeznek az oldal mobilos alkalmazásai is. A honlapon látható, hogy közösségének köszönhetően már közel ezer kisebb-nagyobb budapesti gondot sikerült orvosolni, vezetője pedig pár éven belül azt szeretné látni, hogy a felhasználók szavaznak arról, mi készüljön közpénzből a városban.

Szokás szerint a Smartmobil rendezte a Microsoft Imagine Cup döntőjét, amit a RoboPhone nyert. Ez egy olyan mobillal irányítható robot, amelynek alkalmazása révén a gyerekek játékosan tanulják a programozás alapjait. A zsűri a szintén kicsiknek készült, hamarosan elérhető Tep alkalmazásnak ítélte a második helyet, amellyel egy virtuális állatot úgy lehet életben tartani, ha gazdája rendszeres testmozgást végez.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

Meghalt a klasszikus Star Wars Darth Vadere, Dave Prowse

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

CEU-rektor: Demeter szavaiban mutatkozik meg a rezsim valódi természete

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi

Több mint 160 sportolót csapott be hamis sportorvosi igazolásokkal egy budapesti férfi