szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Hatalmas, mégis akár egy kézzel is használható, androidos, de vannak rajta ablakok – nyúzópróbán a Samsung történetének legnagyobb és véleményünk szerint egyik legjobban sikerült mobilja.

Történetünk 2011 szeptemberében kezdődött, amikor is a Samsung bemutatta az első Galaxy Note-ot (N7000), ami tulajdonképpen nem volt más, mint a piac szondáztatása: van-e egyáltalán igény gigantikus kijelzős és – retro jelleggel – érintőceruzával is kezelhető okostelefonokra? Sokan károgtak a hatalmas méretű jövevény láttán, a vásárlók azonban csattanós választ adtak, hiszen a készülék nagyon jól fogyott. Nem is volt kérdéses, hogy egy évvel később megérkezik-e a Galaxy Note II (N7100), most pedig már a vadonatúj, alig néhány hete bejelentett Galaxy Note 3 (N9005) érkezett meg hozzánk tesztre.

Külcsín

Rögtön egy remek hírrel tudunk kezdeni, ugyanis a Galaxy Note 3 szerencsére nem lett nagyobb az elődjénél, még egy kicsit karcsúbb is lett nála, sőt 15 grammot sikerült lefogynia, így most már "csak" 168 grammot nyom. Félreértés ne essék, ez még mindig egy masszívan phablet-kategóriás okostelefon, melynek megvásárlására csak és kizárólag azok vállalkozzanak, akiket nem zavar egy az iPhone 5s-nél például fényévekkel nagyobb mobil. (Akinek még a Note 3 is kicsi, annak ott a 6,4 colos Sony Xperia Z Ultra, mely ráadásul még vízálló is, de cerka nem jár hozzá.)

A fekete, fehér és pink változatban készülő új Note hátlapját minőségi bőr borítja. Illetve műbőr van a hátlapján. Illetve… Bocsánat, a Note 3 hátoldalán igazából bőrhatású műanyag lap található. Ez az igazság, pedig elsőre könnyen bedőlhetünk a 3D-s bőrtextúrának és a széleken futó imitált varrásmintának, csakúgy, mint az oldaléleken lévő hosszanti irányban csíkozott krómos műanyagról is azt hihetjük, hogy fémből készült. Ettől függetlenül a minőségre nem igazán panaszkodhatunk, az új Note kellemesen össze van rakva, érződik rajta a high-end kategória.

©

Nagykép

A kijelzőt alaposan továbbfejlesztette a gyártó, így a Super AMOLED technológiájú panel 5,5 helyett 5,7 colon 1280x720 pixel helyett 1920x1080 pixeles Full HD felbontást virít, ennek köszönhetően pedig a pixelsűrűség 267-ről 386 ppi-re katapultált. RGB helyett ugyan csak PenTile mátrixot kapunk, viszont a képminőségbe nagyon nehéz lenne belekötni.

Ugyan vannak a piacon ennél nagyobb pixelsűrűségű mobilkijelzők, a Note 3-ban lévő display mégis elképesztően szép képet biztosít, rendkívül élénkek a színei, teljesen mély a feketéje és a betekintési szöge is hatalmas. A fényerőt automatika állítja, és lehetőség van arra, hogy akár normál kesztyűben is nyomkodjuk az érintőpanelt. Summa summarum, soha ennél rosszabb kijelzőt.

Használható?

A Samsung rácáfol arra a vélekedésre, miszerint egy ekkora phablet bizony már nem kezelhető kényelmesen egy kézzel. Mindezt úgy sikerült elérnie, hogy a kijelzőn megjelenő tartalmakat bármikor könnyen átméretezhetjük és odapakolhatjuk a jobb, vagy a bal kezünk ujjainak közelébe. Hasonlót láttunk már például a Huaweitől is, de ilyen kifinomult megoldáshoz eddig még nem volt szerencsénk. Nem egyszerűen csak a virtuális billentyűzet vagy a tárcsázó méretezhető át és tologatható ide-oda a kijelzőn, hanem akár a kezdőképernyő vagy a kijelzőn megjelenő bármilyen tartalom.

Az érintőképernyő alatt középen ott figyel az elmaradhatatlan nyomógomb, mellette pedig két érintőgomb kapott helyet, melyek világítása teljesen személyre szabható. Remek dolog, hogy a display felett ott a rejtett notifikációs LED, no és persze a Full HD videós 2 megapixeles frontkamera sem hiányozhat egy ilyen kategóriás mobil előlapjáról.

©

Ceruzával, riasztóval

Az S Pen névre keresztelt miniatűr varázspálca a telefon jobb alsó sarkából húzható ki: a 11 centi hosszú eszköz idén négyszögletes keresztmetszetű, felső 3 centije fémhatású, alsó szekciójában pedig egy nyomógomb is található. Az ezernél is több nyomáspontot érzékelő tollat hozzá sem kell érinteni a kijelzőhöz, hanem adott esetben elég 1 centiméteres közelségbe vinni hozzá.

Ha a zárolóképernyőn lenyomott gombbal duplán kattintunk, máris elindul az akciójegyzet funkció, vagyis egy virtuális cetlire bármit gyorsan felvéshetünk. Ha egy telefonszámot firkálunk oda, akkor a karakterfelismerés villámgyorsan detektálja a számokat, amit azonnal tárcsázhatunk is. Gyerekjáték egyszerűségű minden, csak előbb meg kell jegyezni azt a rengeteg hasonló funkciót, amit a Note 3 kínál.

Mivel az érintőceruzák legnagyobb problémája már sok évvel ezelőtti első fénykorukban is a viszonylag gyakori elvesztés volt, kifejezetten hasznos a Note-ban, hogy hangjelzéssel figyelmeztet arra, ha az S Pen nélkül próbálunk meg elsétálni valahova a mobillal a zsebünkben.

©

Szoftver, szolgáltatások

A Jelly Beanre ezúttal is a Samsung már jól ismert saját felhasználói felülete lett ráhúzva, mely a Galaxy S4 felhasználóknak már teljesen ismerős, és amely talán nem olyan egyedi mint a HTC-féle Sense, de az ergonómiájával abszolút nincsenek problémák.

Ugyancsak a Galaxy S4-ből lehetnek ismerősek az olyan extrák, mint például az intelligens képernyőzár, az intelligens szünet, vagy például az intelligens görgetés, ezenkívül pedig az S4-ből származó hőmérőt, a barométert és a páratartalom-mérőt is megkapjuk a pénzünkért.

Egészen elképesztő – bár a mindennapok során legalább ugyanennyire haszontalan – a MultiVision feature: ha egymás mellé teszünk négy darab Note 3-at, akkor azok kijelzője úgymond egybeolvad és egyetlen nagy közös felületen jeleníthetnek meg például egy Ultra HD felbontású videót.

A Note-ról elérhető szolgáltatások között komoly hozzáadott értéket képvisel többek közt az Autodesk által fejlesztett Sketchbook for Galaxy, mely egy több réteg kezelésével is lazán elboldoguló profi grafikus alkalmazás, ezenkívül pedig említést érdemel még az Evernote támogatással bíró S Note, a remek S Tervező, a hasznos S Fordító, a magyarul persze még mindig nem tudó S Voice, illetve a biztonságra fókuszáló Knox.

©

Windows by Android

Amennyiben lenyomott ceruzagombbal közelítünk a kijelző felé, máris felbukkan az Air Command nevezetű kis félkör alakú kezelőpult, melyen ötféle szolgáltatást érhetünk el közvetlen módon.

Az Akciójegyzetet már röviden kitárgyaltuk, a legjobban talán Kivágatgyűjtő könyvnek fordítható megoldás lehetővé teszi, hogy a ceruzával kijelöljük és elmentsük a kijelző egy területét, a Képernyőírás révén a kijelzőn lévő tartalmakra firkálhatunk, és a végeredményt továbbíthatjuk is gyorsan, az S Keresővel a telefonon és az interneten keresgélhetünk, de mind közül talán a legérdekesebb a Tollablak. Ez utóbbi lényege, hogy a kijelző egy adott részére odafirkálunk egy négyzetet, majd pedig arra a területre betölthetünk például egy számológépet, egy YouTube-videót, vagy akár egy weboldalt. Aki nem emlékezne rá: az asztali számítógépek világában ilyesmi grafikus felülettel újított pár évtizede egy Microsoft nevű cég. A rendszert úgy hívták, hogy Windows.

Tovább nyitogatva az ablakokat kiderül, hogy a bal oldali back/vissza érintőgombot hosszan lenyomva előhozható a több ablakos üzemmód: a bal oldali függőleges sávról kényünk kedvünk szerint jobb oldalra húzhatunk egymás alá például egy Chrome- és egy Gmail-ablakot. Ez persze nem igazi újdonság, hiszen már a Galaxy S4 is tudta, az viszont igen, hogy mostantól már arra is lehetőség van, hogy egy alkalmazásnak használjuk egyszerre két példányát, ráadásul az ablakok közötti copy-paste is simán működik. Ráadásul egy ekkora kijelzőn már abszolút van is értelme a többablakos felhasználási környezetnek, a Multi Windows abszolút nem parasztvakítás. Az embernek a Note 3 használata közben ténylegesen olyan érzése támad, hogy ez bizony már nem egy egyszerű okostelefon, hanem egy akár a tableteken is túlmutató miniszámítógép.

©

Nyers erő

Az eddigiekben felsorolt szolgáltatások és extra funkciók könnyen kikövetkeztethető módon rendesen eszik a hardvert, így aztán nincs is abban semmi meglepő, hogy a Samsung a manapság elérhető legkomolyabb vasat tette az egyébként 4.3-as, vagyis jelen pillanatban legfrissebb Android operációs rendszer alá.

Az erővas nem más, mint a Qualcomm-féle Snapdragon 800-as chipkészlet (Galaxy S4: Snapdragon 600) a maga négy darab 2,3 GHz-es órajelű Krait 400-as processzormagjával, illetve elképesztő sebességű Adreno 330-as GPU-jával. A sebességtesztekben brillírozik a Note 3, és a gyakorlatban is bizonyítja, hogy minden körülmények között eszeveszettül gyors. Világelsőként 3 GB RAM (Galaxy S4: 2 GB) került a fedélzetre, a kiviteltől függően 32/64 GB-os flashmemória pedig microSD memóriakártyával egyszerűen bővíthető.

Kamera

A 13 megapixeles, autofókuszos és LED-segédfényes főkamera egyértelműen a Galaxy S4-ből lett átvéve, így körülbelül ugyanolyan képminőséget is biztosít. A BSI-CMOS szenzoros fényleső révén maximum 4128x3096 pixeles felbontású fotók készíthetők, tizenkét gyári témabeállítás közül választhatunk, a HDR funkció remekül végzi a dolgát, a panorámakép funkció révén pedig akár 60 megapixeles gigafelvételek is rögzíthetők.

©

Manuálisan állítható a fénymérés, a fehéregyensúly és a fényérzékenység, és persze az elmaradhatatlan digitális effektusok is megvannak.

Először ezzel a Samsung mobillal készíthetünk Ultra HD (4K) videókat: ezek a 3840x2160 pixeles felvételek négyszer nagyobb felbontásúak, mint a Full HD mozgóképek, bitrátájuk pedig megközelíti az 50 Mbit/s-ot. Full HD-ben 60 fps, 720p-ben pedig maximum 120 fps sebességet és 2-4x-es intelligens zoomot biztosít a kamera, és akár 8 megapixeles fotók is rögzíthetők videózás közben.

Multimédia, kapcsolódás

A zenelejátszóban van hétsávos hangszínszabályzó, 7.1-es hangzás is aktiválható, a lejátszási sebesség 0,5-2x között állítható, megjeleníthető a dalszöveg, van automatikus hangerőállítás és időzített kikapcsolás funkció is. Hasonlóképp a videólejátszó is egyben van, hiszen mindent lejátszik, a képét át lehet méretezni, és bárhova oda lehet pakolni a kijelzőn.

©

Wireless fronton említést érdemel többek közt az itthon jelenleg a Telenornál kihasználható 150 Mbit/s-os LTE, a 42 Mbit/s-os HSPA+, az a/b/g/n/ac szabványú dual-band wifi, a Bluetooth 4.0, az ANT+ támogatás, az NFC, az infravörös port (TV-távirányítás), illetve a GLONASS-képes GPS-vevő.

Vezetékes vonatkozásban kiemelendő, hogy a Galaxy Note 3 a világ első USB 3.0 kompatibilis telefonja: az alsó élen lévő széles portba a normál microUSB 2.0 és a jelentősen gyorsabb adatátvitelt biztosító microUSB 3.0 kábelek egyaránt bedughatók. Adott továbbá az USB OTG funkcionalitás, vagyis a lehetőség, hogy pendrive-ot, billentyűzetet, vagy egeret csatlakoztassunk a készülékre.

Verdikt

Egy átlagos iPhone felhasználó egymás után minimum kétszer kap iszonyatos sokkot a Note 3-tól: először a mérete láttán, másodszor pedig a már-már túlburjánzó szolgáltatáskínálata kapcsán. No persze almás mobilról viszonylag kevesen is fognak Note 3-ra váltani, viszont Note-ról és Note 2-ről igen is van értelme a váltásnak, még akkor is, ha a tavalyi modell ma már csak 110 ezer forintba kerül, az idei pedig minimum 170-180 ezer forint ellenében vihető haza.

©

A Samsung Galaxy Note 3 egy már-már zavarba ejtően nagy tudású phablet, mely szerencsére a méretei ellenére is igen jól használható maradt, szuper cerkás kezelhetőséget biztosít, és szoftveres fronton is megannyi extrával van telepakolva.

Negatívum? No persze az is akad, de maximum olyan dolgokat róhatunk fel neki, hogy nem vízálló, hogy nincs benne FM-rádió, hogy a kamerában nincs optikai képstabilizátor, és valamiért az exponálógomb is lemaradt – az ujjlenyomat-szenzorhoz hasonlóan.

Legyen az érdemjegye mondjuk csillagos ötös alá. Jövőre pedig kérjük a következőt.

Ha nem szeretne lemaradni a legérdekesebb mobilok tesztjéről, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Amazon óvintézkedésből kibontja az új 5G-s mobil dobozait, és úgy küldi ki a vevőnek

Az Amazon óvintézkedésből kibontja az új 5G-s mobil dobozait, és úgy küldi ki a vevőnek

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Macron: Franciaország támadás alatt áll

Tények és tévhitek a dohányzás körül

Tények és tévhitek a dohányzás körül