szerző:
László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Samsung Galaxy K Zoom egy mobil, a hátulja és a súlya viszont kicsit megzavarja az embert. Androidos okostelefon eddig még sohasem állt olyan közel egy hagyományos digitális fényképezőgéphez, mint a Galaxy K Zoom esetében. Kipróbáltuk.

Az okostelefonok immár hosszú évek óta gyilkolják a belépőszintű kompakt digitális fényképezőgépek piacát, hiszen az egyre jobb képminőséget ígérő kamerás mobilok mellé szépen lassan egyre kevésbé vásárolunk már külön fotómasinát. A Samsung mind a két piacon komoly érdekeltségekkel rendelkezik, így aztán egyre gyakrabban házon belüli rivalizálásokba fut bele. A koreai gyártó a közelmúltban olyan termékekkel mosta el a mobilok és kamerák közötti egyre vékonyabb határmezsgyét, mint például az immár két generációt megélt Galaxy Camera androidos fényképezőgép, vagy a Galaxy S4 Zoom telefon, ami már inkább fotógép. Most ez utóbbi készülék idei utódját, a Galaxy K Zoomot teszteltük.

©

Honnan jött és milyen lett?

Az alapvető dizájnjegy – ahogy az összes Samsung készülék esetében – nagyon hasonlóak a Galaxy S5-höz, vagyis kapunk egy szokásosan masszív plasztik borítást, egy enyhén szappantartóra hajazó vonalvezetést, illetve egy apró bemélyedésekkel tarkított, puha tapintású hátlapot.

Belülről viszont jóval kisebb mértékű a hasonlóság. Ezt a későbbiekben részletesen is bemutatjuk majd, de azt már most fontos tisztázni: a tavalyi felálláshoz hasonlóan a Galaxy K Zoom sem a Galaxy S5 csúcsmobil hardverével rendelkezik, genetikailag vélhetően sokkal közelebb áll a hamarosan érkező Galaxy S5 minihez. Ebből egyrészt az következik, hogy a Galaxy K Zoom lóerőben nem a csúcskategória teteje, másrészt az, hogy a mini formátumhoz hasonlóan alapfelülete (és képernyője) kisebb a Galaxy S5-nél. Vastagsága kétszer nagyobb és bizony a tömeg tekintetében közel 40 százalékos a növekedés.

©

Ágyúcső

A hátlapot egy 6 cm átmérőjű kilapított pogácsa uralja, melyből a kamera aktiválását követően 2 centire emelkedik ki az objektív, ami aztán full zoom mellett további 15 millimétert tolakodik kifelé. A nagylátószög 24 milliméteres – ami sokkal jobb, mint az átlagos mobilok 28-32 milliméteres értéke –, szűk beltéri fotózáskor remek szolgálatot tehet. Amennyiben teljesen rátoljuk a zoomot, akkor 240 milliméteres fókusztávolságot kapunk, a nem kívánt bemozdulások ellen pedig optikai képstabilizátor véd. Az objektív fényereje f3,1-6,3, ami egyébként a zoomátfogáshoz hasonlóan változatlan maradt az elődhöz képest.

©

Képezzünk fényt!

Míg a tavalyi elődben és a Galaxy S5-ben is “csak” 16 megapixeles képérzékelő található, addig a K Zoom már 20 megapixelnél jár, a választható legnagyobb fotófelbontás 5184x3888 képpont. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy mekkora felületen sorakozik ez a pixelmennyiség: az S5-höz képest mintegy 25 százalékkal nőtt a szenzorméret, vagyis a K Zoomban pontosan akkora érzékelő található, mint a Sony-féle legújabb Xperia Z1/Z2 modellekben. Az iparági etalonnak tekinthető Nokia Lumia 1020 trónja azonban továbbra sincs veszélyben, hiszen ebben a finn fejlesztésben több mint kétszer nagyobb szenzor található, mint a Galaxy K Zoomban.

Az persze már más kérdés, hogy 10x-es zoomot nehéz lenne a jelenleginél nagyobb képérzékelővel kombinálni, ezenkívül pedig a Galaxy K Zoom képminősége így is nagyon rendben van. Ez utóbbi a mellékelt képeken alaposan szemügyre vehető, illetve elmondhatjuk, hogy a képminőség tekintetében sokat kritizált Galaxy S4 Zoomhoz képest jelentős előrelépés történt.

©

Sebesség, képméret

Az exponálógomb lenyomását követően nagyjából 1,5-2 másodperc telik el addig, mire az első felvételt elkészíthetjük, a képek közötti mentegetési idő pedig körülbelül 1 másodpercre tehető. A fókuszálás villámgyorsan lezajlik, ráadásul akkor sincs gond, ha mostoha fényviszonyok mellett kell élesítenünk, ekkor jön be ugyanis a képbe a vörös AF-segédfény. Sötétben ugyancsak aranyat ér a LED helyett normál xenonos vaku, melynek fényerejével mi maximálisan elégedettek voltunk.

Az elkészült JPEG felvételek átlagosan 7-8 MB helyet foglalnak a 8 GB-os integrált memóriából, melynek alaphelyzetben csak a fele szabad, viszont adott a microSD memóriakártyás bővítési lehetőség. A képminőség három fokozatban állítható, tömörítetlen RAW üzemmód azonban nincs.

©

Kezdőknek, haladóknak

Amennyiben teljesen automata módban használjuk a kütyüt, az minden beállítást elvégez helyettünk, nekünk csak az exponálógombot kell nyomkodnunk. A kísérletező kedvűek kipróbálhatják a "professzionális javaslat" funkciót, melynek lényege, hogy az exponálógomb félig történő lenyomásának hatására a gép kielemezi az adott szituációt, és a kijelző alsó sorában felajánl néhány olyan üzemmódot, melyet éppen hasznosnak tart: ha ételt lát, akkor például feldobja a gasztro üzemmódot, és így tovább.

Elképesztően sok, közel harminc gyári témabeállítást kapunk, az igazán profik azonban vélhetően azonnal a manuális módot kapcsolják. Itt aztán kézzel adhatjuk meg a zársebességet, a rekeszértéket és a fényérzékenység értéket is. Remek dolog, hogy a képen külön-külön helyre fókuszálhatunk, illetve mérhetünk fényt, ezenkívül pedig a 3 fps sebességű sorozatfelvevő, a HDR üzemmód, illetve a maximum 60 fps-es tempóra képes Full HD videófelvevő mellett sem mehetünk el szó nélkül.

©
A fenti tesztfotó kinagyított részlete
©
Tesztfotó
©
Tesztfotó
©

Kijelző

A Galaxy S4 Zoomhoz képest nagyobb és szebb lett a display, ellenben a Galaxy S5-éhez hasonló 5,1 colos Full HD élvezetre senki se számítson. A rendkívül kontrasztos Super AMOLED érintőkijelző bizony még csak a 2012-es keltezésű Galaxy S III szintjén van: a 4,8 colos képátlójú panel 1280x720 pixeles felbontást, illetve 306 ppi-s pixelsűrűséget mutat (S5: 432 ppi). Félreértés ne essék, a Gorilla Glass 3 védelmet élvező kijelző minőségével nincsenek különösebb problémák, azt viszont nem árt tisztázni, hogy e tekintetben az aktuális csúcstelefonok jóval előrébb járnak.

©

Szoftver és lóerő

Az Android 4.4.2 operációs rendszerű készüléken lényegében ugyanaz a felhasználói felület található, mint a Galaxy S5-ön, persze kisebb-nagyobb különbségek akadnak, így például a K Zoomból sajnos kimaradt a többablakos üzemmód. Akit zavarna az így is már-már túlburjánzó szolgáltatáskör, annak az "egyszerű üzemmód"-ot találta ki a Samsung.

Míg a Galaxy S5-ben egy négymagos 2,5 GHz-es chipset található, addig a Galaxy K Zoomban lévő hatmagos chipkészlet négy 1,3 GHz-es és kettő 1,7 GHz-es magot rejt. A sebességgel alapvetően nincsenek problémák, hiszen a vasnak ezúttal csak egy 720p HD kijelzőt kell etetnie, mindenesetre a tesztprogramokban a K Zoomnál 10-70 százalékkal jobb eredményeket produkál az S5, ami azért jelentős különbség.

©

A 2 GB RAM-ra egyetlen rossz szavunk sem lehet, habár a csúcstelefonokba már ebből is inkább 3 GB-ot szokás tenni. A vezeték nélküli technológiák terén viszont már nem lehet panasz: újgenerációs LTE és HSPA+ mobilnet, a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0, NFC és GPS-vevő is van a K Zoomban.

Az S5 többek közt annyival tud többet, hogy vízálló kivitelű, illetve van benne infravörös port, ujjlenyomat-szenzor és pulzusmérő. Bár az S5-ből már ismert aksikímélő kijelzőtechnológiát, illetve ultratakarékos üzemmódot ezúttal is megkapjuk, nagy kár, hogy a cserélhető akkumulátor mindössze 2430 mAh kapacitással bír.

©

Verdikt

Androidos okostelefon eddig még sohasem állt olyan közel egy hagyományos digitális fényképezőgéphez, mint a Galaxy K Zoom esetében. Az elődhöz képest lényegében minden tekintetben sokat fejlődött Samsungék "mobilos kamerája", a tekintetben azonban változatlan a helyzet, hogy ez bizony az átlagnál jelentősen nagyobb és nehezebb készülék, ami sokakat elriaszthat a vásárlástól. Nekik inkább a windowsos Nokia Lumia 1020 lehet érdekes, amiben ugyan nincs 10x-es optikai zoom, viszont az a modell sokkal telefonosabb és olcsóbb formában kínál hasonlóan remek fotó és videóminőséget.

Cikkünk írásakor hazánkban egyelőre még nem kapható a Samsung Galaxy K Zoom, európai hivatalos listaára 499 euró, kb. 150 ezer forint.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Dúró Dóra szerint az RTL cenzúrázza a pártját

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Újabb vádak Assange ellen

Újabb vádak Assange ellen

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

Most először: íme az új Skoda Superb terepkombi kivitele

Kifulladóban a párizsi sárgamellényes mozgalom

Kifulladóban a párizsi sárgamellényes mozgalom

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja

A betegségtől és a balesettől fél legjobban a magyar, de mégis a lakását, meg a kocsiját biztosítja