szerző:
László Ferenc

Egyre szűkebb rétegnek érdemes digitális fényképezőgépet vennie, hiszen a mobilok ezen a területen is egyre jobban szerepelnek. A csúcskategóriás kamerával szerelt telefonok mezőnyéből is kiemelkedik azonban a Nokia 41 megapixeles mobilja, amelyik már a nem teljesen amatőr fotósoknak is érdekes lehet. Kipróbáltuk.

A digitális fényképezőgépek gyártásával foglalkozó cégek az elmúlt időkben szinte minden egyes negyedévben arra panaszkodtak, hogy az egyre jobb képminőséggel kecsegtető kamerás okostelefonok kinyírják a hagyományos kompakt fotómasinák piacát. Többek közt a Canon, a Nikon, a Fujifilm, az Olympus és a Panasonic is komoly veszteségeket szenved el a mobiltelefonok előretörése miatt, olyannyira, hogy egyre több low-end kategóriás digitális fényképezőgép modell gyártását le is állítják. A mobilgyártók vezetői pedig elégedetten dörzsölik a tenyerüket és jó esetben nem ülnek a babérjaikon, hanem időről időre igen komoly mobilkamerás fejlesztésekkel rukkolnak elő. Ilyen gyártó például a piacon az utóbbi időben kissé háttérbe szorult Nokia, melynek nemrégiben debütált Lumia 1020-as készüléke képalkotás fronton igen magasra helyezte a lécet.

©

Nem minden a felbontás

Azt ma már szinte egy jól értesült óvodás is tudja, hogy a megapixel számérték egekbe növelése önmagában nem sokat ér, sőt, adott esetben teljesen rossz irányt jelent. A képminőséget az objektíven kívül elsősorban a képérzékelő technológiája, mérete és felbontása határozza meg. A technológia ma már a legtöbb esetben BSI-CMOS, ami azt jelenti, hogy a szenzor hátsó megvilágítású és a rendelkezésre álló fény lehető legnagyobb részét hasznosítja. A felbontás kamerás mobil fronton manapság leginkább 8-13 megapixel magasságában mozog, de ennél sokkalta fontosabb, hogy az adott pixelmennyiség pontosan mekkora felületen sorakozik. A lényeg röviden annyi, hogy adott képpont mennyiséget a lehető legnagyobb felületen kell szétszórni annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőséget kapjuk.

©

Hatalmas

A Nokia a Lumia 1020-asba egy az átlagnál jelentősen nagyobb képszenzort pakolt, mely egész konkrétan 58 négyzetmilliméteres felülettel rendelkezik. Összehasonlításképpen, a legtöbb mai készülékben 15 négyzetmilliméteres, de még a vadonatúj iPhone 5s-ben is csak egy 17 négyzetmilliméteres képérzékelő teljesít szolgálatot. E tekintetben egyébként a tavalyi Nokia 808 PureView tartja a rekordot, melybe egy 85 négyzetmilliméteres lapka került, ez a symbianos készülék azonban ma már nem igazán versenyképes.

A Lumia 1020 kamerája tehát rendkívül nagy felületen szívja magába a fényt, így aztán adott volt a lehetőség, hogy 8-13 helyett akár 41 millió képpontot helyezzenek el a felületén.

©

Mennyi az annyi?

A 41 megapixelből egyszerre maximum 38, vagy 34 megapixel használható, mégpedig annak függvényében, hogy normál 4:3-as, vagy szélesvásznú 16:9-es képarányt választunk. Ez bizony hatalmas felbontás, és ha egy Lumia 1020-as fotó nem is említhető egy lapon mondjuk egy 36 megapixeles tükörreflexes masina fényképével, a képminőség több mint meggyőző. Fontos, hogy a készülék egyszerre készít egy maximális 34-38 megapixeles és egy 5 megapixeles felvételt, melyek közül az előbbit akkor érdemes használni, ha elég fényünk van és nagyméretben szeretnénk majd viszontlátni a fotót. Az 5 megapixeles üzemmód pedig akkor remek választás, ha nem a nagy képméret, hanem az általánosan kiváló képminőség a fontosabb. Ilyenkor ugyanis a Nokia képfeldolgozó algoritmusa hetes csoportokba vonja össze a pixeleket, kiátlagolja őket és a fotóminőséget rontó képzajt gyakorlatilag teljesen megszünteti.

Tesztfotó
©
A tesztfotó részlete kinagyítva
©

Csak semmi bemozdulás!

Ha rossz fényviszonyok mellett kell fotóznunk, akkor önmagában véve kevés lehet a gigantikus méretű szenzor. Ilyenkor olyan fegyvereket is be kell vetni, mint amilyen például a nagy fényerejű objektív, vagy az optikai képstabilizátor, és talán mondanunk sem kell, hogy a Lumia 1020-ban mindkettő ott figyel.

A hatlencsés Zeiss objektív remek fényerővel büszkélkedhet, és egy teljesen új fejlesztésű optikai képstabilizátor került bele, melynek köszönhetően még szinte teljes sötétségben is használható minőségű fotók készíthetők. Megjegyzendő, hogy ez a megoldás csak a kezünk remegéséből eredő nem kívánt mozgásokat szűri ki, tehát egy gyorsan mozgó fotótéma elmosódását értelemszerűen nem tudja megakadályozni.

Tesztfotó
©
©

Fény az éjszakában

Ma már szinte nem is kapni olyan kamerás mobilt, melyben ne lenne valamilyen segédfény. Ez utóbbi az esetek többségében egy szimpla, vagy dupla LED, mely ugyan kompakt és keveset fogyaszt, de a fényereje nem minden esetben elegendő. A Nokia éppen ezért a szokásos LED mellé egy combos xenonvillanót is pakolt a Lumia 1020-ba, így aztán mind fotós, mind pedig videós üzemmódban rendelkezésünkre áll a megörökítendő téma megvilágításának lehetősége. A sötétben történő gyors és pontos élességállítást az AF-segédfény funkció teszi lehetővé, mely egyébként a vakuhoz hasonlóan bármikor egyszerűen letiltható. Amennyiben vaku nélkül szeretnénk sötétben fotózni, akkor mindezt a fényérzékenység emelésével tehetjük meg, és a mechanikus zárszerkezetes Lumia 1020 a tekintetben is rekorder, hogy ISO100-tól egészen ISO4000-ig elmehetünk vele.

Zoom-zoom

Az elmúlt években csak néhány kamerás mobilba került optikai zoom, mégpedig azért, mert ez a megoldás jelentősen megdrágította és megnagyobbította a telefonokat, ráadásul ezeknek a miniatűr optikai zoomos objektíveknek a minősége is elég gyatra volt. A Nokia éppen ezért most is inkább az intelligens zoomnak szavazott bizalmat, mely egyrészt sokkal jobb minőségű az egyszerű digitális zoomnál, másrészt pedig remek alternatívája lehet egy háromszoros nagyításra képes optikai zoomnak.

©
©

Anélkül, hogy belemennénk a technikai részletekbe, a kiváló optikai zoomot is a cikk elején már említett hatalmas méretű és felbontású szenzor teszi lehetővé. Haladó fotósok számára fontos lehet, hogy nemcsak a fehéregyensúly és a zársebesség állítható manuálisan, hanem akár a fókuszálás is, vagyis ténylegesen oda tudunk élesíteni a képen, ahova szeretnénk.

Kamerás okosságok

Eddig Nokia Smart Cam néven futott, nemrégiben azonban a Nokia Camera program "intelligens" szekciójába költözött az a megoldás, melynek lényege, hogy az exponálógomb lenyomásának hatására tíz darab 5 megapixeles felvétel készül gyors egymásutánban. Ez azonban sokkal több egy egyszerű sorozatfelvevőnél, ugyanis ezekből a felvételekből látványos mozdulatsort örökíthetünk meg egyetlen fotón, a háttér elmosásával kihangsúlyozhatjuk a mozgás sebességét, az arcképeken megoldhatjuk, hogy éppen senki se pislogjon, illetve az oda nem illő részeket pillanatok alatt kiretusálhatjuk.

©

Panoráma üzemmódban 13 megapixeles fotók készíthetők, ezenkívül pedig említést érdemel még az arcfelismerés, az automatikus képfeltöltés opció, illetve az állóképeket némi animációval felvértező Nokia Cinemagraph. Friss hír, hogy a Nokia hamarosan a JPEG mellett a teljesen "szűz" RAW üzemmódot is engedélyezni fogja a készülék szoftverében.

Negatívumok

A Lumia 1020 képminősége tehát egész egyszerűen elképesztő, azonban sajnos ennek a készüléknek sem teljesen hibátlan a kamerája. A legkomolyabb probléma, hogy a kamera elindítása mintegy 3-4 másodpercnyi időt vesz igénybe, és bizony minden egyes felvétel elmentése is hasonlóan lomha sebességgel megy végbe. Vagyis a gyors ide-oda történő kattintgatást sajnos nyugodtan el lehet felejteni.

Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy egy-egy maximális felbontású fénykép mérete elérheti akár a 15-20 MB-ot is, a 32 GB integrált flashmemória viszont nem bővíthető microSD-vel. Makró módban némi megszokást igényel, hogy a közelpont minimum 15 centiméter, de szerencsére ilyenkor is rátolhatjuk a zoomot. Az már kevésbé égető probléma, hogy a videófelvevő a Samsung Galaxy Note 3-tól eltérően még nem tud Ultra HD (4K), hanem csak Full HD felbontást, ráadásul mindezért bőven kárpótol, hogy 4-6x-os intelligens zoomot is használhatunk videózás közben.

Milyen telefonként?

A számos divatos színváltozatban készülő Lumia 1020 hátoldalán egy jókora dudor jelzi a laikusok számára, hogy ez bizony egy kamerázásra kihegyezett telefon, de szerencsére nem olyan bumfordi a készülék, mint az egyébként 10x-es optikai zoomos Samsung Galaxy Zoom. A hardver és a szoftver nem sok részletezést igényel, hiszen ezúttal is lényegében ugyanazt kapjuk, mint a tavalyi Nokia csúcsmodelltől, a Lumia 920-tól.

Egyébként telefonálni is lehet vele
©

Némi változást jelent, hogy LCD helyett AMOLED kijelzőt alkalmaztak a finnek, illetve hogy a RAM kapacitása 1 GB-ról 2 GB-ra nőtt, de körülbelül ennyi az összes differencia. A kétmagos 1,5 GHz-es processzor nem éppen egy atomerőmű, szerencsére azonban ez is elég a Windows Phone 8 szoftver zökkenőmentes és stabil futtatásához.

A Microsoft élő csempés operációs rendszere nagyon más mint az Android és az iOS, és ahhoz is érdemes hozzászokni, hogy a tartalomkínálat sincs még az említett két nagy rivális szintjén.

Verdikt

Amennyiben valakinek a fotós/videós funkciók kiemelt fontosságúak és hajlandó megbarátkozni a Windows Phone platformmal, akkor nem lehet kérdéses, hogy számára egyértelműen a Nokia Lumia 1020 a legjobb okostelefonos választás. A 41 megapixeles felbontás sokkal több egyszerű marketingfogásnál, a kamera ténylegesen kiváló minőségű és a Lumia 1020 alkalmas lehet a kompakt digitális fényképezőgépek kiváltására is. A memória sajnos nem bővíthető és a kamera lehetne fürgébb működésű, mindenesetre ez utóbbin szoftveresen azért még javíthat a Nokia. Említést érdemel továbbá a gyári opciós listán szereplő Camera Grip, mely egy extra akksi kapacitást is magában hordozó, a fotózást könnyebbé tevő markolat/burkolat. A cikk írásakor legolcsóbban 165 ezer forintos kártyafüggetlen áron kapható a Nokia Lumia 1020.

Ha ez érdekes volt, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Civil munkahelyéről is kitették a barátnőjét durván megverő férfit

Civil munkahelyéről is kitették a barátnőjét durván megverő férfit

Marsra szálló szondát tesztelt Kína

Marsra szálló szondát tesztelt Kína

A lengyeleknek már a dátumuk is megvan, mikortól intenek búcsút az orosz gáznak

A lengyeleknek már a dátumuk is megvan, mikortól intenek búcsút az orosz gáznak

Észak-Korea: Joe Biden egy veszett kutya, akit bottal kéne agyonverni

Észak-Korea: Joe Biden egy veszett kutya, akit bottal kéne agyonverni

Így néz ki a világ első vaginamúzeuma

Így néz ki a világ első vaginamúzeuma

Új pszichoaktív anyagot találtak egy budapesti testvérpárnál

Új pszichoaktív anyagot találtak egy budapesti testvérpárnál