szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy apró, nagyjából bármire ragasztható eszköz és egy ingyenes alkalmazás segítségével megtalálhatjuk az elhagyott kulcsot, vagy akár az ellopott biciklinket, méghozzá bárhol a világban. Az iPhone-osok mellett most már androidosok is használhatják.

2013-ban az egyik legérdekesebb és legnépszerűbb Kickstarter-kampány fűződött a Tile nevéhez. Ez egy apró kütyű, amit szinte bármilyen tárgyhoz illeszthetünk, így például kulcstartót, vagy más fontos és elveszett dolgot találhatunk meg a Tile és a hozzá tartozó mobilos alkalmazás segítségével. Néhány ezer forint ellenében eddig csak az iPhone-osok tudták használni, de most már az androidosok is megrendelhetik.

©

A Tile például laptopra is rakható, de tulajdonképpen bárhol elfér, még a legkisebb táskában vagy egy ruhadarabra kapcsolva is. Innentől kezdve pedig meg is lehet feledkezni róla – egészen addig, amíg nem találjuk azt a dolgot, amire/amibe raktunk egyet belőle. Ekkor el kell indítsuk mobilunkon az ingyenes Tile alkalmazást, ami a keresett eszköz maximum 45 méteres hatósugarán belül jelzi, hogy megvan a tárgy. Hogy pontosan hol, arról kétféle módon ad jelzéseket: egyrészt meg tudjuk csipogtatni, másrészt az alkalmazás mozgásunk alapján mutatja, hogy mikor távolodunk és merrefelé közelítünk a tárgyhoz. (Amolyan "arra hideg", "erre langyos, gyere még, meleg, egyre forróbb" módszerrel.)

Ha bárki olyan elmegy mellette, akinek készülékén fut a Tile alkalmazás, a rendszer jelez az eredeti tulajdonosnak erről. Az elveszett kulcsunk mellett elhaladó nem kap semmilyen információt arról, hogy valamiféle értékes elveszett tárgy lenne a környezetében, csak mi mint tulajdonos kapjuk meg a kulcs GPS-koordinátáit. Ezzel a megoldással tulajdonképp bárhol a világban megtalálható az elveszett tárgy, így például egy ellopott bicikli is.

Egy Tile 25 dollárba kerül, plusz 14 dollár a magyarországi kiszállítási díj, így egy darabot 10 ezer forintért lehet rendelni erről az oldalról, de ha többet veszünk, akkor még olcsóbb darabja. Egy Tile egy évig sugározza magából a jeleket, feltölteni egyáltalán nem kell. Ez az üzleti modell alapja: a Tile otthon nem szétszedhető, így a gyártótól az egy évhez közelegve nem elemet kell rendelnünk, hanem egy újabb Tile-t.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!