szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az már önmagában is kellemetlen, ha egy telefonban biztonsági rés tátong, de még bosszantóbb, ha mindez a világ egyik legbiztonságosabbnak mondott készülékét érinti.

Tavaly nyáron mutatták be a Blackphone nevű telefont, amelynek gyártója (a spanyol Geeksphone és a Silent Circle nevű biztonsági cég által létrehozott SGP Technologies) nem annyira a specifikációkra (ezekről majd később), mint inkább a biztonságra, a titkosítási funkciókra helyezte a hangsúlyt. A Blackphone, állították, egy olyan telefon, amely elrejti a tulajdonosát a kíváncsiskodó szemek, a hackerek, sőt a kormányzati szervek elől is. Talán ezért is került fel a Time magazin listájára, amely a múlt év 25 legjobb találmányát gyűjtötte egybe.

Mindez remekül hangzik, azonban néhány napja kiderült, talán mégsem annyira biztonságos ez a telefon. Olyan biztonsági résre bukkantak ugyanis a Blackphone-ban, amely lehetővé teszi a hackerek számára, hogy kódolják a telefonnal bonyolított üzeneteket, hozzáférjenek a kontaktokhoz, a felhasználó Silent Circle fiókjához és a készülék különböző funkcióihoz, mi több a támadó még különféle kódokat is futtathat a telefonon.

©

A bugot az ausztrál Azimuth Security egyik tanácsadója fedezte fel, rájött, hogy a támadóknak mindössze a telefon tulajdonosának Silent Circle azonosítóját vagy a telefonszámát kell megszerezni ahhoz, hogy akár távolból kihasználhassa a rést.

Szerencsére a Blackphone mögött állók azonnal léptek, és már be is foltozták a rést, és úgy tűnik, időben, eddig ugyanis nem észleltek visszaéléseket.

A 629 dolláros, 4,7”-es telefon belsejében egyébként 2 GHz-es, négymagos Tegra 4i processzor dolgozik, 1 GB RAM támogatásával. A belső 16 GB-os tárhely bővíthető, és egy 2000 mAh-s akku felel a hálózatfüggetlen működési időért. A Blackphone az Android egy módosított változatát (PivatOS) futtatja, amely a biztonságra fókuszál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

Pottyondy Edina: Viaskodik bennem egy liberális, budapesti démon meg egy konzervatív, vidéki ördög

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből

Kínaiak vad felvásárlásba kezdtek, hiány és drágulás jön merevlemezből és SSD-ből