szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Aki kedveli a hatalmas androidos telefonokat, de a sok külsőre ugyanolyat most már kicsit unalmasnak találja, annak itt a Galaxy Note 4 speciális kiadása, a Note Edge, melyben ott az a bizonyos szükséges plusz. Kipróbáltuk az új jövevényt.

A gyártók mostanság már játszi könnyedséggel meghajlítanak bármilyen kijelzőt. Gondoljunk csak az ívelt paneles televíziókra, a gombnyomásra hajlítható tévéprototípusokra, vagy például az ívelt kijelzős mobilokra. Ez utóbbi kategóriába sorolható a tavaly általunk is letesztelt és világszerte komoly sikert aratott LG G Flex, illetve a csak kevés helyen kapható Samsung Galaxy Round. És hogy mégis mi értelme van ezeknek a "görbemobiloknak"? Nos, hát a gyakorlatban kevés az előnyük, de egyrészt jól mutatnak, másrészt pedig tökéletes "mi erre is képesek vagyunk" demóeszközök. Lássuk, hogy mit tud a legújabb ilyen mobilkütyü, a maga nemében mindenképpen egyedülálló Galaxy Note Edge.

©

Merre görbül a ki vagyok én?

Míg az LG G Flex hosszirányban görbített, a Samsung Galaxy Round pedig széltében, addig a Samsung Galaxy Note Edge egésze nincs meghajlítva, hanem csak maga a kijelző, illetve annak az egyik széle. A telefon baloldali éle lényegében teljesen ugyanúgy néz ki, mint a Note 4 testvérmodell esetében, az ellentétes oldalra viszont felülről rákanyarodik az érintőkijelző, ami a valóságban – és remélhetőleg a fotókon is – eszméletlenül jól mutat. Nincs mese, ha társaságban ki akarunk tűnni egy kütyüvel, akkor ahhoz ma már kevés lehet egy unalmas iPhone 6 Plus is, a Note Edge viszont tökéletesen alkalmas erre a kivagyiság-kifejezésre.

Itt hívnánk fel rá a figyelmet, hogy mivel a Samsung egyelőre csak a kijelző egyik oldalát kívánta (vagy inkább: egyik oldalát képes) lekanyarintani, döntenie kellett, melyik oldal legyen az. Mivel bolygónk lakosságának nagyjából 90 százaléka jobbkezes, ezért a koreaiak nem meglepő módon ennek az igencsak népes tábornak kedveztek, ezért számukra sokkal könnyebb az Edge kezelése. Esetleges mankónak azért ott figyel egy kis szoftveres segítség: a fejjel lefelé tartott készüléken 180 fokkal elfordítható az oldalsó kijelzőcsík képe. De persze ez valóban csak kis segítség, a hardveresen fix egységeket (hangszóró, mikrofon) ily módon nyilván nem lehet felcserélni egymással.

©

Fény az éjszakában

A készülékben végre Android fronton is megoldották azt, amire a Nokia már ezer éve képes volt, vagyis, hogy az inaktív (készenléti állapotban lévő) képernyőn is fixen ott figyeljen a pontos idő, a dátum és akár az aktuális időjárás. (Nem tudni miért, de ez a standby órakijelzés opció naponta csak 12 órán át lehet aktív, pedig simán működhetne a nap 24 órájában.) Ezen infók a kijelző oldalra ívelt részén jelennek meg és olyan kis fénnyel, hogy a karakterek még éppen láthatók – így a praktikus funkció fogyasztása is teljesen minimális szinten tartható. Ezt az is segíti, hogy a Note Edge Super AMOLED kijelzőt kapott, háttér-megvilágításra nincs szükség, és ténylegesen csak az a néhány pixel világít, mely látható a panelen.

A telefon képernyőjét “működésre bírni” nem csak gombnyomással: a panel egy gyorsan végzett balról jobbra simítás után is aktiválódik, megmutatkozik a lezárt képernyő. Ezen az oldalkijelző tartalmát már teljesen személyre lehet szabni, például képpel, szöveggel, de akár kézírással is.

©

A zárolt kijelző feloldását követően egy a Note 4-ről már alapvetően ismerős felhasználói felület fogad, azonban lényeges különbség, hogy a fontosabb ikonok ezúttal nem a kijelző alsó sorában, hanem az oldalsó Edge felületen sorakoznak oszlop formában. Így (a jobbkezesek) a korábbinál is kényelmesebben érhetik el a leggyakrabban használt appokat.

Élet a panelban

Samsungék a lekanyarodó kijelzőcsík tartalmait paneleknek nevezték el. Alaphelyzetben kilenc ilyen áll a rendelkezésünkre, közöttük oldalirányú lapozással váltogathatunk. A már említett app ikonos panelen kívül létezik olyan, melyen a lépésszámláló adatai figyelnek, melyeken a Yahoo különböző (angol nyelvű) hírei bukkannak fel, és olyan is, amelyen a gyorshívás kontaktjaink sorakoznak.

Az alapokon túl a jelenleg tizenegy további panelt lehet letölteni – van köztük játék is –, így az összesített kínálat 20 darabos, ami finoman szólva sem mondható bőségesnek. A Samsung abban bízik, hogy a publikus fejlesztői csomagnak köszönhetően idővel egyre több új panelt készítenek majd a független programozók.

©

A paneleken kívül néhány egyéb olyan szoftver is található a Note Edge fedélzetén, mely hasznosítani képes az extra oldalsó képernyőfelületet. Ezek egyike a kamera: a Note 4-hez képest alaposan módosított felhasználói felületnek immár teljesen az oldalán figyelnek a főbb kezelőszervek, így például az exponálógomb is. Ez egyrészt jó hír, mert a virtuális gombok nem az úgymond hasznos felületből foglalnak helyet, másrészt viszont kissé kényelmetlen: erősen szokni kell, hogy a kezelőszervek ennyire a perifériára szorultak. Hasonló megoldásnak lehetünk tanúi a zenelejátszó és a videólejátszó tekintetében is.

©

Különbségek

Mivel a Note Edge 90 százalékban mind szoftveresen, mind hardveresen megegyezik az általunk korábban már tesztelt Note 4-gyel, a chipset, memória, kamera, cerka témákat ezúttal nem járjuk újból körbe, helyette inkább csak a különbségekkel foglalkozunk. Jelen tesztalanyunk két grammal könnyebb a Note 4-nél, melynél egyébként jól érezhetően rövidebb és egyben szélesebb is. A spéci kijelző miatt a bekapcsológombot mindenképpen száműzni kellett a jobb oldalról, de a Samsung sajnos nem a bal oldalra, hanem az igen nehezen elérhető felső élre pakolta át ezt a fontos kezelőszervet. Egyébként, ha már így tett, legalább megoldhatta volna, hogy az Edge-en működjön a dupla koppintásos felébresztés. De nem oldotta meg.

©

Az elképesztően jó minőségű Super AMOLED érintőkijelző QHD+ felbontású, a + jelet pedig az oldalsó panel indokolja, melynek köszönhetően a képernyő a normál QHD-hoz képest 160-nal több pixelt vonultat fel vízszintesen, 2560x1600 képpontból áll. A betekintési szögek szokás szerint hatalmasak, viszont a Note 4-hez képest apró visszalépésnek lehetünk tanúi fényerő, illetve színhelyesség terén.

Abba viszont jobb nem is belegondolni – habár nekünk a kijelzőt fogdosva eszünkbe jutott –, hogy egy véletlenül földre pottyantott Edge-en vajon milyen összeg ellenében cserélnek majd hajlított kijelzőt a szervizesek.)

Apró változás, hogy a kijelző feletti notifikációs LED a Note 4-hez képest sokkal közelebb került a hangszóróhoz, az viszont már fontosabb újdonság, hogy az akkumulátor sajnos csak 3000 mAh kapacitású, ami 7 százalékos visszalépést jelent a testvérmodellhez képest. Az üzemidő azért így sem rossz, de már csak elég komoly önmegtartóztatás mellett produkálható a két naponta történő töltés.

©

Verdikt

A Note Edge nem egy széles tömegeknek szánt készülék, hanem sokkal inkább egy limitált darabszámban gyártott kísérleti eszköz, amit jól szemléltet, hogy míg a Note 4-ből már az első hónapban 4,5 millió példányt értékesítettek, addig a Note Edge-ből eddig összesen csak 630 ezret adtak el. A koncepció mindenképpen életképesebb, mint a korábbi öncélú kijelzőgörbítések, bár nem állítjuk, hogy mostantól nem tudnánk oldalkijelző nélkül élni.

A látványos Samsung Galaxy Note Edge hazánkban egyelőre csak szürkeimportos változatban kapható, mintegy 250 ezer forintos áron, vagyis 50 ezer forinttal drágábban, mint a Note 4. Jó hír azonban, hogy március közepén végre hazánkban is meg fog kezdődni a hivatalos forgalmazás, és ha hihetünk a pletykáknak, az két hét múlva esedékes Mobile World Congress szakkiállításon már a hasonló kijelzőt kapó Galaxy S6 Edge is ott lesz.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja és figyelje a hvg.hu Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Négyszáz forint fölé kúszik a gázolaj átlagára

Négyszáz forint fölé kúszik a gázolaj átlagára

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját

Ingyen lehet megnézni a Katona József Színház Nóráját