szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy tanulmány szerint azok a szülők, akik unos-untalan a telefonjukat nyomogatják, amikor a gyerekükkel vannak, sokkal kevésbé jönnek ki velük. Erről nem a gyerek tehet, hiszen a szülő azt érezteti vele, hogy ő kevésbé fontos, mint a mobilja.

Tönkrevághatja a szülő-gyerek kapcsolatot, ha a szülő folyton enged a mobiltelefon-nyomogatás csábításának – áll a Boston Medical Search kijózanító tanulmányában, amelyről a Time.com írt cikket.

A kutatóközpont gyermekek fejlődési és viselkedési problémáival foglalkozó munkatársa arra volt kíváncsi, hogy a mindenütt jelen lévő mobiltelefonok hogyan befolyásolják azt, hogy mennyi minőségi időt töltenek gyerekeikkel a szülők. Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy például a televízió még akkor is gátolja a gyerekek kreativitását és összpontosítását, ha csak a háttérben megy.

A kutató, Jenny Radensky álruhás munkatársakat küldött gyorséttermekbe, ahol összesen ötvenöt gyerekes családot figyeltek meg, és azt is rögzítették, hogy milyen gyakran nyúl a szülő a mobiljához.

Az adatok kíméletlenül megmutatták, hogy egyes szülőket hogyan magába szippant a mobiltelefonja – írja a Time. Volt olyan anyuka, akinek a fejét a gyereke igyekezett maga felé fordítani, mindhiába, egy másik a gyereket az asztal alatt megrúgta anyja, válaszul amiért magára akarta vonni a figyelmet, egy apuka pedig ingerülten és kurtán torkolta le gyerekét, aki hiába próbálta kiharcolni apja figyelmét.

A megfigyelés megmutatta, hogy az egész ebéd alatt a telefonjukra ragadt szülők gyakran mennyire negatívan kommunikáltak a gyerekkel, ha egyáltalán volt köztük valami interakció – mondta a kutató.

Egyszerűen nem fair a gyerekekkel szemben, ha facebookozunk, miközben éppen a figyelmünkre szomjaznak, hiszen ezzel azt éreztetjük velük, hogy ők nem annyira fontosak, mint a kütyünk. Az örökös nyomogatás tehát az egész szülő-gyerek kapcsolatot befolyásolhatja.

A megoldás az lehet, ha a szülők bizonyos helyzetekben, bizonyos időszakokban, vagy a lakás egyes pontjain egyszerűen félre raknák az okostelefonjukat. Például közös étkezés, beszélgetés, vagy esti mese közben mobilmentesíthetjük magunkat, ez kapásból csökkentheti azok a mobiloknak a szülő-gyerek kapcsolatra gyakorolt negatív hatását. Ráadásul a gyerekeknek általunk mutatott jó példa alapján megtanulhatják, hogy ők maguk hogyan viselkedjenek másokkal, amikor idősebbek lesznek, és saját mobiljuk lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!