szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az erős oldalszél nem csak a kisebb gépek leszállásánál okoz nehézséget, a világ legnagyobb utasszállítójaként számon tartott Airbus A380-as pilótáit is kihívás elé állította néhány napja, a düsseldorfi reptéren.

Minden repülő landolása látványos, ha oldalszélben történik, de ahogy a Cargospotter nevű YouTube-felhasználó írja: egy óriási A380-as küzdelmét látni a széllel, az igazán különleges. A maximum 853 utas befogadására képes repülő maximális felszállótömege 560 tonna, de még a leszálláskor is 386 tonnányi tömeg küzd a szél ellen.

Ráadásul a pilóták megpróbáltatásai a széllel még nem értek véget: a futópálya nedves volt, így még a landolás pillanata után is kellett egy kicsit egyensúlyozni a géppel, ez látszik is a videón.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!