Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Napra pontosan huszonöt éve vetette meg a lábát a frissen demokratizálódott Magyarországon a mobiltelefónia. Akkor még nagyon nem hét számjegyből álltak a mobilszámok, a telefongyártók nem grammokban, hanem kilókban versenyeztek. Fizetni viszont majdnem ugyanannyit kell a mai high-end csúcstelefonokért is, mint akkor a téglakategóriába tartozó bármelyikért.

Rendszer, váltás

A magyarországi mobilszolgáltatás rendszere nem véletlenül nem épült ki hamarabb, ezt a Cocom-tilalom gátolta. A Cocom-listát azért alkották meg nyugati országok, hogy a csúcstechnológiai termékek exportálásának tilalmával akadályozzák a KGST-államok technikai fejlődését, hogy azok fegyverkezésben (se) tudják utolérni a nyugati országokat. Ezt hangsúlyozva számolt be a tilalom alól kibújni látszó újdonságról az 1989. december 4-én adásba került híradó.

1990. október 15.

Napra pontosan 25 éve nem csak Magyarországon indult el az első kereskedelmi mobiltelefon-szolgáltatás. A Westel 450, illetve körzetszáma után Westel 0660-nak is emlegetett Westel Rádiótelefon Kft. indulása ugyanis egyben az első közép-európai mobilszolgáltatás is volt.

Kettővel elindulni? Na, még mit nem.

A Westel 450-nek kezdetben egy kapcsolóközpontja és három bázisállomása (mobiltornya) volt, ehhez három év alatt két további kapcsolóközpontot létesítettek és (az ország teljes területén) 400 bázisállomást húztak fel.

Budapest 3. legmagasabb építménye

Elsőként a ferihegyi gyorsforgalmi út bejáratánál, a Száva utcában 1988-ban épült toronyban kapcsolták be a szolgáltatást. Az ország első mobiltornya ma is funkcionál, 154 méteres magas, így Budapest 3. legmagasabb építménye. Szablyár Péter Toronymagasan című könyve alapján az adótorony 54 méteres acélszerkezete egy 2,5 méter vastag, 100 méter magas, kör alakú vasbeton lemezen áll. A tornyot hat üzemviteli épület fogja közre, itt található az első kapcsolóközpont is.

©

Az öt nyerőszám a következő

Ma a mobilszámok 7 számjegyből állnak, és még sokan emlékezhetnek rá, amikor csak 6 számjegyűek voltak. Az viszont talán már kevesebbeknek rémlik, hogy az első időben Magyarországon 5 számjegyből állt egy mobilszám.

Így nézett ki 1991-ben a magyar mobilszolgáltató reklámja

A Westel 450 első HVG-s hirdetése a hetilap 1991. április 20-i számában jelent meg. A cég a(z üzleti) kommunikáció fontosságára alapozott benne.

©

Egy későbbi, 1991. július 27-i HVG-ben megjelent reklámjuk is érdekes, az Oldmobil azt írja róla: a hirdetésben egy Motorola MCR-4800XL készülék látható, de nem az elterjedt kiadása. A képen látható darab a kézibeszélő gombjaiban és a készülékházon látható két bordában különbözik az általánosan fellelhető daraboktól. A hirdetésen látható szériát biztonsági problémák miatt hamar visszahívták.

©

A GSM mindent megváltoztatott

A Westel 450 által használt NMT technológia mellé Magyarországon 21 és fél éve, 1994 márciusában indult el a GSM szolgáltatás, ebben a kategóriában is a Westel-csoport volt az első, Westel 900 néven, a 900 MHz-en. A már digitális alapokon nyugvó GSM rendszernek számos előnye volt/van az analóg NMT 450-hez képest, ilyen például a jobb minőségű beszédkódolás, a lényegesen nagyobb hálózati kapacitás és a páneurópai, majd világméretű nemzetközi roaming lehetősége. (Igen, jól értik, az NMT rendszerű telefonokkal az országhatárnál mindennek vége volt.)

4 kiló, maradhat?

Akármennyire is volt modernebb a GSM szolgáltatás, az akkori készülékek még 4 kg tömeggel rendelkeztek, és a szolgáltatói belépési díjjal együtt 300 ezer forintért lehetett hozzájuk jutni. Néhány év alatt szerencsére mindkét érték jelentősen csökkent – habár a 300 ezer forintos árat mára ismét elérte az okostelefonok csúcskategóriája.

Az a bizonyos kilencvenötös Mikulás

Tizenkét nap alatt 50 ezer új ügyfélt hozott a Westel 900-nak a magyar mobiltörténelem egyik legemlékezetesebb – hacsak nem a legemlékezetesebb – akciója. Az 1995-ös, Mikulás néven futó kampány nem csak a szolgáltatónak volt fontos, hanem az előfizetőknek is: ehhez köthetjük ugyanis a komoly árverseny beindulását az idén 25 éves magyar mobilpiacon.

©

Magyarország megelőzte Japánt

Régóta természetes, hogy egy másik szolgáltatóhoz tartozó ismerősünknek is tudunk SMS-t küldeni, pedig ez egyáltalán nem annyira természetes dolog. Japánban öt évvel ezelőtt még esélyük sem volt rá az előfizetőknek, hogy ilyet tegyenek – igaz, igényük sem nagyon, a japánok többsége a mobiljukon is inkább e-mailezik. Magyarországon 1997 áprilisában egyezett meg a Westel 900 és a Pannon GSM, Japánban 2011. június 13. óta van szolgáltatói hálózatokon átívelő SMS-küldési lehetőség.

És megelőztük a világot is

A Westel 900 a világon első szolgáltatóként vezette be a szöveget, képet, hangot és videót egyaránt továbbító multimédiás üzenetküldési lehetőséget, az MMS szolgáltatás 2002-ben indult el.

A Westel márkaboltja a Petőfi utcában, 2003-ban
©

Úgynevezett mobilinternet

A mobilinternetes szolgáltatás 2001-ben indult Magyarországon, akkor még wapnak hívták, és az országban elsőként a Westel 900 vezette be. A szolgáltatással elérhető sebesség 9,6 kbps volt, ehhez képest ma a 4G hálózaton 6250-szer gyorsabb a mobilnetes adatletöltési. Egy sztenderd méretű DVD-filmet az akkori technológiával 45 nap alatt lehetett volna letölteni, ma ez 10 percet vesz igénybe.

Sic transit gloria mundi

A GSM technológia, illetve a hozzá kapcsolódó kényelmes szolgáltatások – mind például a mobilnet – miatt a Westel 450 működtetése az ezredforduló után komoly veszteséget termelt. Magyarország első mobilszolgáltatója 2003. június 30-áig működött, ezután lekapcsolták a szolgáltatást és a hálózatot. Ezután a Westel 900 Westel néven működött tovább.

Tíz éve mindenki dominós volt

Vagyis majdnem mindenki. A Telekom adatai szerint 2005-ben még az ügyfelek 70 százaléka feltöltőkártyás (pre-paid) ügyfél volt. Ez az érték ma már nem haladja meg a 25 százalékot.

A nagy generáció

A jelenkorba átlépve látható, hogy a magyarországi és a világ többi részén lévő mobilszolgáltatók is teljes erőbedobással dolgoznak a 4G-s mobilnet-szolgáltatás elterjesztésén. Bár a 4G tényleg érezhetően gyorsabb a 3G-nél, ha elnézünk néhány évvel későbbre, akkor ez a változás eltörpül amellett, amit az 5G fog hozni. Az 5G által hozott változás jó eséllyel ugyanannyira jelentős lesz, mint amit az első mobilszolgáltatás elindulása hozott életünkbe. Szerintünk ön is epekedni fog az 5G-s internet után, ha megmutatjuk, hogy mire jó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!