szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak látványakciókat hajthatnak végre, komoly károkat is okozhatnak az Iszlám Állam ellen összefogó hackerek a terrorszervezetnek – véli Ormós Zoltán internetes szakjogász.

Ahogy arról beszámoltunk, totális háborút hirdetett az Iszlám Állammal szemben az Anonymous hackercsoport a múlt heti párizsi terrortámadás-sorozat után. Az M1 hétfő esti műsorában Ormós Zoltán internetes szakjogász a "fantomok" harcának nevezte a hadműveletet: miként az Anonymus, úgy "relatíve" az Iszlám Állam is egy fantomszervezet.

A szakember szerint az Anonymus sokféle módon veheti fel a harcot a terrorszervezet ellen. Egyrészt átvehetik egyes emailes fiókjaik vagy a közösségi oldalon lévő hozzáféréseik feletti irányítást. Ezáltal az ottani tartalom helyett saját üzeneteiket oszthatják meg, például egy eddig az Iszlám Államot népszerűsítő oldalon a párizsi merényletek áldozataira való megemlékezésről szóló üzeneteket.

Ezeket "sima fióktöréssel" is megvalósíthatják, mondta a szakértő, megjegyezve, hogy az Anonymus akár a terrorszervezet számítógépes rendszereibe is behatolhat. Ott titkos megfigyeléseket végezhetnek, adatokat szerezhetnek meg, nyomokra bukkanhatnak, amelyeket továbbadhatnak a bűnüldöző hatóságoknak is.

©

Ormós Zoltán kitért arra is: maguk a szakértők is csodálkoznak azon, miként lehetséges, hogy egyes – a terrorszervezet által megosztott – tartalmak a Facebookon, a Twitteren, a YouTube-on sokszor hetekig, akár hónapokig is fent maradnak. Egyes szakértők úgy vélekednek, hogy a káros tartalmat is egyfajta "elrettentésül" tartják fent a hatóságok. Mások szerint olyan gyorsan hoznak létre új fiókokat, hogy azokat a hatóságok nem tudják követni, mondta Ormós Zoltán, de megjegyezte: ő maga ezt nem tartja valószínűnek.

Az internetes szakjogász kiemelte, hogy a hatóságoknak számos eszköze, módszere van már az internetes tartalmak ellenőrzésére, kiszűrésére, sok esetben nem is emberek, hanem szoftverek végzik el ezt a munkát. Ormós Zoltán példaként elmondta azt is, hogy az amerikai kongresszus a Twitter teljes tartalmát lementi. Ha egy másodpercig is volt csak fent valami, hiába törölték, az Egyesült Államok "könyvtárában" ez akkor is megmarad.

Ha értesülni szeretne az ügy fejleményeiről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!