szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Attól, hogy minél kisebb zsírtartalmú ételeket veszünk, még nem lesz hatékonyabb a fogyókúra, figyelmeztet egy friss kutatás.

A Live Science oldala egy tanulságos összefoglalót idéz a The Lancet Diabetes & Endocrinology folyóirat október végi számából, amely a zsírszegény ételek és a fogyókúra kapcsolatát vizsgálja. Sokan ugyanis az átlagos ételekből az alacsony zsírtartalmú változatot veszik annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen a rendszeres mozgáson alapuló fogyókúrájuk.

Érdemes komolyan venni a tanulmány következtetését, ugyanis 53 témába vágó kutatást vettek alapul, amelyekben összesen 68 ezer ember vett részt. Összehasonlították azok fogyókúrás eredményeit, akik átlagos zsírtartalmú ételeket ettek, akik alacsony zsírtartalmúakat fogyasztottak, illetve azokat, akik inkább kerülték a zsíros ételeket és egészségesebb étrendre váltottak.

Nyilván arra számítani lehetett, hogy utóbbi csoport tagjai szabadultak meg több súlyfeleslegtől, de az már egészen érdekes, hogy az átlagos és az alacsony zsírtartalmú ételeket fogyasztók között semmilyen érdemleges különbség nem látszott. A tanulmányt készítők egy vizsgálatot is terveznek az ügyben, ennek a jelenségnek az oka ugyanis még nem derült ki. Egyet viszont hangsúlyoznak: inkább készítsünk és együnk egészséges ételeket, mint azokból az ételekből alacsonyabb zsírtartalmút, amelyektől felszedtük a pluszkilókat.

Nem ez az egyetlen meglepő eredmény az egészséges étkezés témájában, nemrég kiderült az is, hogy a gluténmentes diéta felesleges pénzkidobás, ha csak az egészségesebb életmód a cél.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!