szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alaposan megreformálhatja az okostelefonokat és a GPS-eket , de még az autóiparban is jól jön az új anyag, amelynek jelenleg egyetlen milligrammja is milliókba kerül.

A Designer Carbon Materials biztosan rengeteg pénzt fektetett az endohedrális fullerén 14 év óta tartó kifejlesztésébe, de az is elég biztosnak tűnik, hogy megérte nekik. A Metro beszámolója szerint az első megrendelésüket most teljesítették, egy emberi hajszál súlyának harmadát kitevő 200 mikrogrammnyit szállítottak le, a számlán pedig 22 ezer font, azaz 9,5 millió forint állt. Tehát aki 1 milligrammnyit szeretne belőle, annak is 48 millió forintot kellene kifizetnie, egy gramm pedig 43 milliárd forintért szerezhető be.

Miközben ma az atomórák egy szobányi méretűek, a szuperanyag segítségével egyetlen chipen elférő atomórák készíthetők, ezeket aztán mobiltelefonokba is be lehet építeni. Az anyag Telegraph-nak nyilatkozó egyik kifejlesztője, Dr. Kyriakos Porfyrakis szerint ezek a chipek hozhatják majd el a telefonok következő nagy generációját.

A képen buckminsterfullerén látható, ez csak illusztráció
©

Az anyag hasznos lehet azonban az autóiparban is: az endohedrális fullerén segítségével a különféle eszközökben lévő helymeghatározó rendszerek pontossága a mai méterekben mérhetőről 1 mm-re csökken. Bár ennek nem sok értelme van, ha mai gyakorlati hasznát nézzük – a méteres pontosság bőven elég arra, amire ma használjuk a GPS-t –, de a vezető nélküli autók esetében már nagyon hasznos lesz: nem mindegy ugyanis, hogy két autó egymáshoz viszonyított helyzetében kétszer 1 métert téved a rendszer, vagy milliméterre pontosan meg tudja mondani, hogy melyik mennyire halad el a másiktól.

Ha érdeklik a különleges anyagok, vessen egy pillantást a Boeing által fejlesztett szuperfémre is, amelynek 99,99%-a levegő.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

Milliós nézettséget hozott egy túlságosan is ragaszkodó panda videója

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

A teljes utcai világítást környezet-, alvás- és rovarbarátra cserélik Bécsben

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról

Fantomképet közöltek a gödöllői HÉV-en erőszakoskodó férfiról