szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amíg ön alszik, a telefon a szakemberek által begyűjtött minták elemzésével segíti a rákkutatást. És ehhez semmilyen különleges ismerettel nem kell rendelkeznie, elég csak egy alkalmazást letölteni.

Ha csak ezer ember indítja el a DreamLab alkalamzást, az ausztrál Garvan Intézet a jelenleginél harmincszor gyorsabban halad majd a rákkutatásban. A szervezet által közölt arányból könnyen kiszámolható, hogy mennyire felgyorsulhatnának az események, ha világszerte néhány tízezren, netán néhány százezren döntenének úgy, hogy beszállnak a túl sok erőfeszítést nem igénylő programba.

Aki laikusként is szívesen beszállna a tudományos kutatásba, annak előbb le kell töltenie az androidos Google Play-ről a DreamLab alkalmazást. Az app elindítása után kiválasztható, hogy melyik ráktípus kutatásába szeretnénk beszállni, majd beállítható, hogy a készülék mennyi adatforgalmat használhasson – wifihez való csatlakozás esetében ez utóbbi tulajdonképpen mindegy. Ezután az app teljesen önjáróan működik: ha érzi, hogy a teljesen feltöltött készülék még mindig töltőn van, és nem történik rajta semmi, akkor kezdi el elemezni a kutatóintézet által biztosított mintákat. Így aztán amíg alszunk, addig dolgozik a telefon, anélkül, hogy a processzor igénybevétele bármiben is bezavarna minket.

©

A készülék a tudósok által begyűjtött mintákat elemzi, darabonként nézve egy szuperszámítógéphez képest persze nagyon lassan, de a sok (tíz)ezer készülék együttes ereje hatalmas számítási teljesítményt jelent.

Ha kedvet kapott a citizen science űzéséhez, korábbi összeállításunkban több projektet is bemutattunk: kutathat más projektekben is a rákos megbetegedések témájában, földönkívüliek után, az óceán mélyén, de vannak nyelvészeti projektek, és az agykutatóknak is segíthet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonlóan hasznos alkalmazásokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

A kínai járványügy vezetője most már azt mondja, nem úgy értette, amit a kínai vakcinák hatékonyságáról mondott

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Titkos projektet futtatott a Google, hogy gyengítse a konkurenciát

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben

Merkely: 5 millió embert kell beoltani, hogy a járvány ne térjen vissza szeptemberben