szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A világ minden tájáról közel 100 ezer bort vizsgáltak meg, többségük címkéin nem a valós alkoholtartalom volt látható.

A Kalifornia Egyetem döntött úgy, hogy egy igen komoly nemzetközi kutatással veti össze a borok alkoholtartalmát a címkéiken jelzettel. A végeredmény a következő: a közel 100 ezer vizsgált bor 60 százalékánál átlagban 0,42 százalékkal tér el a valós és az üvegen jelzett alkoholtartalom.

A spanyol és chilei vörösboroknál mutatták ki a legnagyobb eltérést, de az amerikai és chilei fehérboroknál is kiemelkedő volt. A kutatás leírásában természetesen megemlítik, hogy ez az értékhamisítás főként különböző adóterhek elkerülése miatt jellemző, illetve a drágább boroknál az alcsonyabb, az olcsóbbaknál a magasabb érték a vonzóbb a vásárlók számára.

A Vinoport szakoldal kiemeli, hogy az átlagos eltérési érték (0,42 százalék) Magyarországon nem számít szabályszegésnek, hiszen 0,5 százalékos eltérés megengedett, illetve van néhány termék (három évnél hosszabb palackérlelésű OEM- és OFJ-borok, pezsgők, minőségi pezsgők, szén-dioxid hozzáadásával készült habzóborok, túlérett szőlőből készült borok, gyöngyözőborok, szén-dioxid hozzáadásával készült gyöngyözőborok, likőrborok), amelyeknél 0,8 százalékos különbség is megengedett a valós és a címkén jelzett alkoholtartalom között.

Az alkoholtartalomtól viszont független az a tudományos tény, hogy 1 pohár vörösbor elgfogyasztása 1 óra edzéssel ér fel.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!