szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mintha egy kis időre visszatért volna közénk Rembrandt, egy új festmény látott napvilágot, tagadhatatlanul a mester kézjegyeivel.

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás gyakran szerepel mostanság a hírekben, nemrégiben például a Google mesterséges intelligenciájáról, az AlphaGóról hallhattunk. Ebben az alkalmazásban elemeznie kellett a számítógépnek, és szigorú tények alapján alakította ki játékstratégiáját.

Már ez is elismerésre méltó teljesítmény, azonban még meglepőbb lehet, amikor a gép újat alkot, kreativitását mutatja meg. Ilyen egy immár két éves projekt, a The Next Rembrandt, amelyben a Microsoft, az ING, a Delft Műszaki Egyetem és holland múzeumok vettek részt. A cél az volt, hogy rájöjjenek, mi teszi Rembrandt műveit olyan egyedivé.

Ehhez hívták segítségül a számítógépet, amely a gépi tanulást bevetve elemezte a művész alkotásait. 346 festményt kellett kiveséznie, pixelről pixelre. Utána feladatot is kapott, egy festményt kellett készítenie Rembrandt stílusában. Hogy azért korlátokat is szabjanak a gép kreativitásának, megadták neki, hogy egy fekete ruhás, fehér galléros, 30 és 40 év közötti, arcszőrzetes kaukázusi férfi portréját készítse el.

©

A végeredményhez. mivel egy szimpla festmény csak 2D-s, 3D-s nyomtatást használtak, hogy éppen olyan legyen a textúra, mint egy eredeti olajfestményé.

©

A kép a hozzáértőket azért nem, viszont a laikusokat megtévesztheti, mindenesetre azt senki sem tagadhatja, a képet tényleg a holland művész inspirálta. A projekt gazdái azért hozzátették, ugyan elégedettek az eredménnyel, de Rembrandtot nem lehet számítógéppel helyettesíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

Karácsonyi filmeket néznek a londoni akvárium pingvinjei

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

A szemét lehet a következő nagy állami konc(esszió) Mészáros Lőrincnek

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson

Még Trump igazságügyi minisztere szerint sem történt tömeges csalás az elnökválasztáson