szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Hiába titkosították a WhatsApp üzeneteit, egy másik ingyenes üzenetküldő sokkal nagyobb biztonságot kínál.

Korábban már ajánlottuk a szöveges Snapchatként ismert Confide alkalmazást, de most több okból írunk róla újra. Egyrészt mert azóta Androidra, valamint windowsos és Mac számítógépekre is megjelent az eddig csak iPhone-ra és iPadre letölthető ingyenes alkalmazás. Másrészt mert az Apple és az FBI harca miatt felértékelődtek a titkos üzenetküldést biztosító alkalmazások, amelynek eddigi legkomolyabb jele, hogy az 1 milliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp bevezette az üzenetek titkosítását.

Ez szép és jó, de a végpont-végpont közötti titkosítást a Confide eddig is tudta, ráadásul további előnyökkel is jár. Például az üzenetek elolvasás után megsemmisülnek, és a fejlesztők időközben megoldották a képernyőfotók problémáját is: ha valaki screenshotot készít valamelyik üzenetről, akkor a galériájában egy teljesen szürke kép jelenik meg. És van itt még egy látványos, szintén biztonságot növelő funkció is.

©

Az e-mailes regisztráció után bármelyik üzenetet is olvassuk, csak egy-egy sorát látjuk. Megnyitás után el vannak takarva az üzenetek, majd felülről lefelé kell húzni az ujjunkat, hogy egy-egy sora feltűnjön a képernyőn. Fotóknál és felhőszolgáltatásokból is csatolható dokumentumoknál ugyanez történik. Ha szép lassan lehúzzuk az ujjunkat, akkor meg tudjuk nézni, ha pedig mindent átnéztünk, a bal felső sarokba kattintva kiléphetünk az üzenetből. Ezzel a lendülettel pedig egy látványos összeomlás keretében meg is semmisül az üzenet.

Az alkalmazás ingyenes és reklámmentes. Havonta 1500 forintért tovább lehet fejleszteni az appot, a havidíjért cserébe arra is lesz lehetőség, hogy az elküldött, de még el nem olvasott üzeneteket utólag visszavonjuk és kitöröljük a címzett üzenetei közül.

Amennyiben inkább olyan alkalmazásra vágyik, amely hasonlóan biztonságos és ingyenes, de telefonálni is lehet vele - szintén titokban -, akkor az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Edward Snowden által is naponta használt Signal appot ajánljuk.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!