szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jelentős mértékben emelkedett a magyar kormányzati adatkérések száma: a hatóságok fél év alatt ezernél is több Apple-készülék felhasználójára voltak kíváncsiak.

31 alkalommal, összesen 1051 készülékkel kapcsolatban kértek ki adatokat az Apple-től a magyar kormányzati szervek a tavalyi év második felében – derül ki a vállalat által most közzétett átláthatósági jelentésből. A 31 magyar kérésből 18-ban részben vagy egészben szolgáltatott ki adatokat az Apple, de hogy ez mennyi készüléket érint, azt nem ismert. Egészen biztos, hogy az itthon érintett készülékek jelentős hányada iPhone, de lehetnek köztük iPadek és Mac számítógépek is.

A 2015-ös második félév számai határozott növekedést jelentenek a korábbi időszakokhoz képest. A tavalyi év első felévben ugyanis még csak 25 esetben kérték 447 eszköz felhasználójának adatait, az azt megelőző félévben pedig mindössze 45 készülékről kértek ki adatot.

A változást összefoglalva: egy év alatt 23-szorosára emelkedett a magyar kormányzati adatkérésben érintett készülékek száma.

©

A kormányzati szervektől érkező kérések például az egyes Apple készülékek regisztrációjakor megadott felhasználói adatokra vonatkozhatnak, illetve arra, hogy az adott felhasználó mikor és milyen Apple-szolgáltatást használt.

A jelentés nem részletezi, hogy pontosan melyik kormányzati szervek kértek és kaptak információt, ahogy az sem derül ki belőle, hogy pontosan milyen adatokról volt szó.

Az adatkések száma nem csak hazai, hanem nemzetközi viszonylatban is megugrott: tavaly egy félév alatt megduplázódott az érték.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Fekete-Győr: 2022 valódi korszakváltás lesz

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Vizsgálja a rendőrség, hogy köze volt-e az orvosának Maradona halálához

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta