szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Időről időre megjelennek kutatási eredmények a mobilozás és a daganat kapcsolatáról. Legutóbb egy több éves amerikai vizsgálat eredménye került nyilvánosságra, de még ez sem igazán meggyőző.

25 millió dollárt és több éves kemény munkát öltek egy, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet Nemzeti Toxikológiai Programja által indított kutatásba, amely a mobilokból jövő sugárzás és a daganat-kialakulás kockázatát vizsgálta. Az eredményeket most hozták nyilvánosságra.

Megállapították, hogy kapcsolat van a nagy dózisú mobiltelefon-sugárzás és a rák kialakulása között, egyes patkányokban. Miután a kísérleti állatokat a mobiltelefonnal kapcsolatba hozható kétféle sugárzásnak tették ki, néhány hím-, de csak hím patkányban szív- és agydaganatok keletkeztek. A kísérlet pikantériája, hogy ezek az állatok tovább éltek, mint azok a társaik, akiket nem tettek ki a sugárzás hatásának. Viszont a daganatok éppen olyan típusúak voltak, mint amilyeneket más vizsgálatok során is találtak.

©

Bár mindez első hallásra nem túl bíztató, azonban egyelőre nincs még megalapozott bizonyíték arra, hogy mindez az emberre is igaz lenne. A Nemzeti Egészségügyi Intézet is úgy fogalmaz a sajtónak kiküldött nyilatkozatában, hogy a korábbi, nagy számú populációs adatokon alapuló vizsgálatok is csak korlátozott bizonyítékokat találtak a mobiltelefon-használat és a rák között, és hogy bármit biztosra lehessen mondani, ahhoz még további kutatásokra van szükség. Ezzel együtt vannak, akik inkább a mobiltelefonálás előnyeit emelik ki, hiszen ezek a készülékek adott esetben életeket menthetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!