szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három évtized után sikerült megtalálnia valakinek egy easter egget egy Apple II játékban.

A digitális húsvéti tojások kezdetben a program kódjában elhelyezett vicces üzenetek voltak, később már hanghatások, grafikák, vicces hátterek, amelyek bizonyos billentyűkódokra jöttek/jönnek elő. Hogy mennyire nem új keletű dologról van szó, azt bizonyítja, hogy egy 1983-as játékba, az Apple II-re (és néhány korai PC-re) készült Gumball nevű játékba is elrejtettek egy üzenetet.

A játék fejlesztője, Robert A. Cook biztos volt abban, hogy erre soha senki sem bukkan rá, azonban 33 év elteltével megtört e jég, és egy cracker elolvashatta az üzenetet. A magát csak 4.a.am.-nek nevező cracker elsősorban másolásvédelmek feltörésével foglalkozik, már 683 játékot tört fel, a legnagyobb kihívást a már említett Gumball DRM-jének feltörése jelentette, kétszer annyi idejébe telt, mint az eddigi leghosszabb feltörés.

©

A Gumball védelme ugyanis más volt, mint a korai játékoké – Roland Gustafsson legendás volt a másolásvédelem kidolgozásáról az Apple II-nél. S míg az egyéb korai játékok DRM-jének feltörése automatizálható volt, a Gumball bizony megizzasztotta 4.a.m.-et. A másolásvédelem feltörése során, amiben néhányszor qkumba nevű társa is segített, rábukkantak egy speciális billentyűkombinációra, ami feltárta az alábbi titkos üzenetet.

©

Ahogy 4.a.m. tudta, 33 év alatt először bukkantak rá erre a húsvéti tojásra, és ezt közzé is tette a neten. A játékfejlesztő pedig egyetértett ezzel, és gratulált neki a Twitteren.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!