szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy érdemes volna levenni az okosórát vagy a fitneszkarkötőt a kezünkről, amikor PIN-kódot ütünk be? Mindenesetre erre lehet következtetni amerikai kutatók tanulmányából.

A „Barát vagy ellenség? A viselhető eszközök felfedhetik a PIN kódot” címet kapta amerikai kutatók friss tanulmánya, amely azt boncolgatja, hogyan árulkodhatnak kézmozdulatainkról az amúgy igen hasznos viselhető okoseszközök (bár a tanulmány nem tért ki pontosan ezek típusára).

A támadók, állítja a tanulmány, akár milliméteres kézmozdulatokat is „leolvashatnak” az eszközbe épített érzékelők (giroszkóp, magnetométer, gyorsulásmérő) adataiból, és ezzel hozzájuthatnak a bebillentyűzött kódokhoz, legyen szó bankjegykiadó automatákról, elektronikus ajtózárakról, billentyűzet-vezérelt vállalati szerverekről. Kísérleteikbe 20 felnőttet vontak be, akik valamilyen okoseszközt viseltek a csuklójukon, és 5000 kód bevitelét követték nyomon, az említett módon. Módszerük 80 százalékos „kódlopási” eredményt hozott egy próbálkozásnál, három próbálkozás estén viszont 90 százalékosra javult a pontosság.

A támadók egyébként kétféleképpen férhetnek az eszköz érzékelőinek adataihoz, például valamilyen malware-t telepítenek rá, vagy Bluetooth-kapcsolaton keresztül szerzik meg ezeket az információkat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!