szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még júniusban, a foci EB előtt adott ki a francia belügyminisztérium egy terror-riasztás appot, amely azonban már az első éles „bevetésen” csődöt mondott.

Szomorú, ha egy nemzetnek saját terror-riasztás appra van szüksége, jegyzi meg a BGR, azonban még szomorúbb, ha ez az app pont akkor nem működik, amikor kellene. A Saip (Système d’alerte et d’information des populations) nevű, iOS-es és androidos app még nyáron jelent meg a foci EB előtt, és azt ígérte, hogy ha terrortámadás történik valahol, akkor arról 15 percen belül értesíti a felhasználókat, és persze információkat is közöl az eseményről.

A foci EB alatt szerencsére nem volt rá szükség, azonban tegnap éjjel – sajnos – bizonyíthatott volna, de nem így történt. Éjjel fél kettőkor, azaz az ígért 15 perc helyett a terrortámadás után három órával később érkeztek meg a telefonokra az első riasztások.

©

Állítólag technikai problémák léptek fel, amelyek azzal lehettek kapcsolatban, hogy a nizzai esemény után, érthetően, túlterheltek voltak a hálózatok. Azonban ha ez tényleg így volt, az komoly kérdéseket vet fel az app tervezésével kapcsolatban, hiszen egy terrorcselekmény után épp a hálózatok túlterheltségével kell legelőször számolni.

Hogy a széles körű tájékoztatás nem lehetetlen, arra jó példa a Facebook: nem sokkal a tragédia után már be is kapcsolta biztonságot ellenőrző funkcióját, amelyet néhány órán belül több százezren használtak. A BGR szerint, amellett, hogy megkérdőjeleződött a Saip hatékonysága, az is kérdéses, mennyire van létjogosultsága egy ilyesfajta állami appnak a közösségi média világában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

A rendőrség cáfolja az apa sztoriját a bokorban talált csecsemőről

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Európai Parlament: A közmédia egyes tagállamokban kormányzati propagandává silányult

Schiffer András: Magánállam közpénzből

Schiffer András: Magánállam közpénzből