szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

Akár vízben is jegyzetelhetünk a Samsung szemünkből olvasó legújabb csúcstelefonjára, melynek ennél azért praktikusabb tulajdonságai is vannak. Teszten a hatodik, de hetes típusjelzésű Galaxy Note.

Amikor öt éve bejelentették a Galaxy Note széria első tagját, még kevesen gondoltuk, hogy az átlagnál nagyobb kijelző és a ceruzás használat néhány év alatt milyen komoly népszerűségre tehet szert. Most már tudjuk, hogy a Samsung elsősorban profi és üzleti felhasználóknak szánt szériájának igenis van létjogosultsága, még a szélesebb rétegnek szánt Galaxy S sorozat mellett is. Pontosan emiatt volt érthetetlen, hogy a 2014-es Galaxy Note 4-et követő ötös Note Európában hivatalosan nem került forgalomba. A Galaxy Note7-nél viszont nem követték el ezt a hibát.

©
Nevezéktan

Az új telefon azért nem hatos típusjelzést kapott, mert a Samsung félt tőle, hogy a vásárlók összezavarodhatnak a sokféle számozástól, és azt gondolhatják, hogy a tavasszal bemutatott Galaxy S7-nél egy Note6-os jelzésű készülék gyengébb lehet.

A készülék első blikkre nagyon hasonlít a Galaxy S7 edge-hez, azonban annál kicsit nagyobb és némileg szögletesebb. Egyáltalán nem kicsi, de a phablethez szokott kezek és szemek villámgyorsan megbarátkoznak vele, amiben az is fontos szerepet játszik, hogy a kijelző körüli kávák kellemesen vékonyak. A 7000-es sorozatú alumínium 30 százalékkal merevebb és 20 százalékkal karcállóbb, mint az S7-esek esetében felhasznált fém, ráadásul ez a világ első olyan mobilja, melyen már ötödik generációs Gorilla Glass 5 védelem található (S7: GG4). Az elöl-hátul ilyen védelmet élvező Note7 tehát nemcsak szemrevaló, hanem elvileg igencsak strapabíró, de a betonra ejtést azért nem javasoljuk.

Mer(ül)jünk jegyzetelni

A hetes az első olyan Galaxy Note, melyben nem tehet kárt, ha alaposan elázunk egy kiadós nyári zivatarban, ha véletlenül a mosdóba pottyantjuk, illetve ha szánt szándékkal víz alatti fotókat/videókat készítünk vele. Az IP68-as vízállóság azt jelenti, hogy 1,5 méteres mélységben akár 30 percig ázhat a készülék, és elvileg nem lesz semmi baja. Ha ilyen sokáig nem is, de néhány percig megúsztattuk a telefont, és tényleg sértetlenül teljesítette a feladatot. A fejlesztőknek ezenkívül az érintőceruzát is sikerült vízállóvá varázsolniuk, így aztán például búvárkodás közben nincs akadálya annak, hogy egy gyors feljegyzést készítsünk a kijelzőre az előttünk úszkáló halakról. Ugye mennyire életszerű a helyzet?

A változatlanul 11 centiméteres cerka hegye minden korábbinál vékonyabb lett: a mindössze 0,7 milliméteres végződésnek köszönhetően valamivel pontosabb lett a jegyzetelés és a rajzolgatás. Az immár 4096 különböző nyomáspont érzékelésére képes megoldás révén a telefon zárolt állapotában is jegyzetelhetünk fekete-fehér módon, és újdonság, hogy ezek a gyorsjegyzetek akár több oldalasak is lehetnek. Lehetőség nyílik továbbá a jegyzeteknek az AOD (Always On Display) kijelzőn történő elhelyezésére, az pedig már az S7-ből ismerős, hogy a panelen fixen ott figyelhet a pontos idő, a dátum és akár a naptár is.

©

Újdonság, hogy a cerka végét az egyes szavak felett tartva előcsalogatható egy a kiválasztott nyelvre fordított szöveget tartalmazó buborék, ezenkívül pedig 150-300 százalékos nagyítóként is használható a kis műanyag rudacska. Érdekesség, hogy amennyiben egy YouTube-videón aktiváljuk az intelligens kijelölést, akkor a telefon az adott videórészből egy néhány másodperces animált GIF-et készít.

Szemünkből olvas

A kijelző feletti szekcióba az 5 megapixeles frontkamera mellé került többek közt egy infravörös LED és egy íriszkamera is, melyek révén minden korábbinál biztonságosabb biometrikus azonosítást kapunk. Ha esetleg alkoholmámorban elpilledünk egy buliban, az ujjunkat a megfelelő szenzorra húzva a vicces haverok megtréfálhatnak bennünket néhány furcsa poszttal, a kevésbé vicces hatóságok pedig az ujjlenyomatunk birtokában is megoldhatják a dolgot. Az íriszszkennert azonban már nem lehet hasonló módon átverni, még a szemeinkről készült nagyfelbontású fotókkal sem.

©

A három év alatt kifejlesztett rendszer tapasztalataink szerint világosban és sötétben is villámgyorsan működik, arra azonban figyelni kell, hogy a telefon 25-35 centire legyen az arcunktól, illetve, hogy ne legyen nagyon megdöntve. Érdekesség, hogy a sikeres azonosításhoz elég, ha a telefon csak az egyik szemünket látja. A szemüvegesek az első regisztrációkor jobban teszik, ha leveszik az okuláréjukat, a későbbiekben azonban általában nem jelent gondot a fenthagyott szemüveg és a kontaktlencse sem (már amennyiben nem színes). A napszemüveget azonban az azonosítás idejére mindenképpen fel kell tolnunk a homlokunkra.

A kijelző alatti Home nyomógombban ettől függetlenül továbbra is ott figyel egy villámgyors ujjlenyomat szenzor, és rajtunk áll a dolog, hogy mely biometrikus azonosítást szeretnénk használni. Értelemszerűen az az asztalon előttünk heverő telefont írisszel nem tudjuk túl kényelmesen feloldani, ilyenkor egyszerűen csak rá kell nyomni az említett nyomógombra. A készülék feloldásán kívül webes és Samsung-fiókos bejelentkezésekhez használható a biometrikus azonosítás, illetve a kényes fotóinkat, jegyzeteinket és egyéb állományainkat is védhetjük vele. Az íriszszkenner a későbbiekben a (nálunk egyelőre nem elérhető) Samsung Pay fizetéshez is használható lesz, és ígéretek szerint a külsős alkalmazások fejlesztői is hozzáférhetnek majd a hardverhez.

A gombba épített ujjlenyomat-leolvasó is megmaradt.
©

Lényeg a lényeg, a szemünkből olvasó funkció alapvetően korrektül, 10-ből körülbelül 9 esetben hibátlanul és gyorsan működik a hétköznapokban, és sokkal jobban, mint az ilyenfajta megoldással elsőként felvértezett Microsoft Lumia 950 duó esetében. Itt jegyzendő meg, hogy a nálunk járt tesztkészülék még nem teljesen végleges állapotú, és a kereskedelmi forgalomban történő megjelenésig akár még tovább is javulhat a telefon.

Kijelző

Az S7 edge-ben lévőnél kevésbé lekerekített érintőkijelző remekül rásimul a vékony oldalsó fémkeretre, és szép szimmetriát alkot a hátoldali ívelt üveglappal. Az 5,7 colos képátló, a QHD felbontás és a Super AMOLED technológia változatlan maradt, ellenben a képminőségen és a fényerőn sikerült tovább javítani, olyannyira, hogy a DisplayMate laboratóriumi mérései szerint jelenleg a Note7-ben figyel az iparág legkiválóbb képmegjelenítője. A kontrasztarány az egekben, a betekintési szögek hatalmasak és a fényerő is egészen kiváló. Ez már csak annak is köszönhetőn, hogy ez az első olyan okostelefon, ami nem csak első, hanem hátsó fényszenzorral is rendelkezik, így még pontosabb automatikus fényerőállításra képes.

©

Szoftver

Az Android 6.0.1 operációs rendszerre húzott felhasználói felületet ismét megújította a Samsung: a frissítésként hamarosan az S7-esekre is megérkező UI átrajzolt ikonokkal, megváltoztatott értesítő panellel és teljesen újragondolt beállítás szekcióval rendelkezik. Az oldalsó edge kijelzőről bármikor behúzhatjuk a kedvenc alkalmazásainkat és ismerőseinket, illetve ez a felület akár éjszakai óra funkciót is elláthat. Adott továbbá a több ablakos üzemmód, az egykezes használatot segítő funkciók, no és persze az S Health alkalmazás is, melynek révén akár pulzust és véroxigénszintet is mérhetünk.

Hardver, aksi

Bár sokan azt várták, hogy a Note7-ben az S7-énél is durvább chipset és több memória lesz, végül is be kell érnünk az S7 szintjével. De ahogy az eshetes tesztünkből is kiderült, még ez a “csak” is azt jelenti, hogy a telefon gyors. Emellé jön 32 helyett 64 gigányi (a Note5-től eltérően ismét bővíthető belső tárhely, gyors LTE mobilnet, a Bluetooth 4.2 és az NFC.

A ceruza sok helyet foglal el a készülékházból.
©
Megújult energiamenedzsment

Közepesen energiatakarékos módban 90 százalékra csökken a maximális fényerő és Full HD-ra mérséklődik a megjelenített felbontás, maximálisan energiatakarékos módban pedig 80 százalékra csökken a fényerő és 720p HD-ra esik vissza a felbontás, de például továbbra is internetezhetünk a telefonon.

A fixen beszerelt 3500 mAh kapacitású aksi sokkal combosabb az elődben lévő 3000-es példánynál, bár az S7 edge 3600-as értékétől némileg elmarad. Ez utóbbi vélhetően annak tudható be, hogy a becsúsztatható ceruza miatt egyszerűen már nem fért nagyobb telep a mobilba. A végeredmény szerint átlagos használattal az ekkora méretű telefonok esetében nem túl soknak számító egy napig bírja a telefon, az ennél hosszabb üzemidőhöz már óvatoskodnunk kell.

A feltöltést – a Samsung telefonjai körében először – első olyan már nem microUSB, hanem USB Type-C 3.1 rendszercsatlakozóval intézhetjük. Pozitív, hogy a dobozban kapunk egy átalakítót a telefon mellé, így akár a régi töltőkkel is megoldható az akkumulátor telepumpálásra.

Kamera

A hátoldali kamera lényegében egy az egyben át lett emelve az S7-ből, tehát az élvonalbeli teljesítmény és minőség garantált, ráadásul a szoftvert még tovább is fejlesztette a Samsung. A 12 megapixeles felbontású képérzékelő előtt egy f1,7-es rekordfényerejű képstabilizátoros objektív teljesít szolgálatot, így akár a rossz fényviszonyok melletti fotózásnak sincs akadálya. Automata módban minden beállítást elvégez helyettünk a kamera, a haladó fotósok pedig rengeteg manuális beállítási lehetőséget és RAW támogatást kapnak. A videófelvevő simán megugorja az Ultra HD 4K szintet, alacsonyabb felbontásokban pedig az alapértelmezett 30 fps-nél jelentősen magasabb sebességekre is képes.

©

Verdikt

+: szép, vízálló kivitel, remek ívelt kijelző, kétféle biometrikus azonosítás, korrekt kamera, gyorsan és vezeték nélkül tölthető aksi, fürge működés, bővíthető memória.

: könnyen piszkolódik, hiányzik belőle az FM-rádió és az infraport, csak egy hangszórója van, nagyon drága.

A Samsung a jelek szerint hallgatott a felhasználói visszajelzésekre, és a Note5 esetében elkövetett hibákat nem követte el még egyszer, de akkor a Note7 végre már egy teljesen hibátlan készülék? Nos, nem az, már ha egyáltalán létezhet hibáktól teljesen mentes okostelefon. A hibák és hiányosságok azonban tulajdonképpen zárójelbe tehetők a készülék egyéb remek tulajdonságai mellett, de azért nézzük ezt a zárójelet.

Itt van rögtön például, hogy hangszóróból csak egyet és azt is az alsó élen elhelyezve kapunk, vagyis a HTC-féle BoomSound sztereó megoldásnak egyelőre nincs mitől félnie. Aztán szólnunk kell arról, hogy a csupa üveg-fém Note7 iszonyatosan könnyen piszkolódik. Egyesek vélhetően hiányolni fogják belőle a tévétávirányításhoz használatos infravörös portot, vagy éppen az FM-rádiót.

Az pedig nagy hiba lenne, ha a Note7-re egyszerűen csak mint egy cerkával megspékelt S7 edge-re tekintenénk, ennél azért mindenképpen többről van szó, még ha a forradalmi megújulás el is maradt. Az elegáns formatervet, az új biometrikus azonosítást, a továbbfejlesztett cerkát, a kiváló kijelzőt és a megannyi egyéb hardveres és szoftveres fejlesztést azonban szokás szerint igen drágán méri a gyártó. A már itthon is előrendelhető, szeptember 2-án megjelenő Samsung Galaxy Note7 hivatalos listára 290 ezer forint, ami rengeteg pénz.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

„Mikor kerülök már sorra?” – töltse ki a hvg.hu vakcinakérdőívét!

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

Rogán felesége és családja másik földvásárlását is elkaszálta a kormányhivatal

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet

1100 magyar fiatal kap idén az EU-tól ingyenes vonatbérletet