szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új eszközt vetnek be az amerikai hatóságok, hogy feloldjanak egy zárolt okostelefont.

A michigani rendőrség a 3D nyomtatást hívta segítségül egy halott férfi okostelefonjának kikódolásához. A büntetett előéletű férfi gyilkosság áldozata lett, és a rendőrség biztos volt abban, hogy sok fontos, a nyomozást segítő információ lehet a telefonján.

©

A Fusion oldalon megjelentek szerint a rendőrség megkereste a Michigani Állami Egyetem számítástechnika professzorát, hogy segítsen reprodukálni a halott férfi ujjlenyomatát, ugyanis a telefonját biometrikus zárolás védte. Mivel a férfi büntetett előéletű volt, a rendőrségnél megvolt az ujjlenyomata, és az egyetemen 3D nyomtatással állították elő az ujjlenyomatokat, mind a tíz ujjról, ugyanis azt nem lehetett tudni, hogy a férfi melyiket használta az azonosításhoz.

Mindez azért nem volt olyan egyszerű, mint ahogyan hangzik, az ujjlenyomat-szkenner ugyanis kapacitív elven működik, azaz szükség van a bőr áramvezető képességére is, egy egyszerű műanyag 3D print alkalmatlan erre. Éppen ezért apró fémrészecskével vonták be a műujjakat.

Az eset mindenesetre felveti a biometrikus azonosítás kicselezhetőségét is, ami ugyan most hasznos célra fordítottak, de akár bűnözők is visszaélhetnek e módszerrel, ha valahogy megszerzik valakinek az ujjlenyomatát. Egy jelszó akár távolról is könnyen megváltoztatható, ha valakinek ellopják a telefonját, az ujjlenyomat viszont nem.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

25 milliós kártérítést kell fizetnie a lúgos orvosnak áldozata számára

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Lesöpörték Szél javaslatát, nem engedik otthonról végezni a parlamenti munkát

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés

Az automatizációba fektetett pénz az egyik legjobb befektetés