szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az “abc123” mellett népszerű jelszó a “jelszó” és az 1234. De a valamivel trükkösebbek már 12345-öt is használnak. Mutatunk 50 népszerű, de rossz példát.

Lesújtó képet fest a jelszóadási szokásokról az a táblázat, amit a Last.fm-ről még 2012-ben kiszivárgott jelszavait tartalmazza. Az adatlopásról, illetve a Last.fm jelszóváltoztatási felhívásáról már beszámoltunk, most pedig megmutatjuk azt a táblázatot is, amit a jelszavak visszafejtésével készítettek, és a leggyakrabban használt 50 kódot tartalmazza.

A “password” (azaz jelszó) jelszót nem is minősítenénk. De nem sokkal erősebb az “abcdefg” sem. Szintén rosszul teszi, aki a szolgáltatás nevét használja jelszónak. (Titokban reméljük, hogy azóta már mindenki sokkal okosabban ad jelszót. De persze pontosan tudjuk, hogy nem.)

Ha a táblázat végigfutása után nem érzi elég erősnek a saját jelszavát, akkor ezt próbálja ki: így csinálhat 1 perc alatt könnyen megjegyezhető jelszót, amit senki nem fog kitalálni.

©
©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Állatkínzás miatt nyomoznak a szadai elefántok ügyében

Állatkínzás miatt nyomoznak a szadai elefántok ügyében

Több mint 45 millió covidost tartanak nyilván a világban

Több mint 45 millió covidost tartanak nyilván a világban

A szakértő szerint a 2 éves fiú túlélte volna a balesetet, ha nem az anyja ölében ül

A szakértő szerint a 2 éves fiú túlélte volna a balesetet, ha nem az anyja ölében ül