szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A számítógépet érintő 29 biztonsági problémára jelent megoldást a legtöbbek gépén megtalálható, különösen veszélyesnek számító Flash segédprogram frissítése. Mutatjuk, hol és mit kell nézni a gépen.

Az utóbbi egy évben rendszeresen érkeztek vészfrissítés-jelzéssel ellátott javítások a szinte mindenki számítógépén megtalálható Flash segédprogramhoz. Most vész nincs, de javítás van: az Adobe által kiadott pakk összesen 29 biztonsági hibát javít ki. A sebezhetőségek többsége lehetővé teszi, hogy a támadó távolról vegye át az irányítást a számítógép felett, és programokat futtasson azon. (Hasonló biztonsági réseket tömött be a héten kiadott Windows-frissítés is, azt is érdemes telepíteni.)

Ha Flash új verziója a 23.0.0.257 verziószámot viseli, erre kell frissíteni. Hogy az ön gépén ez van-e, azt úgy derítheti ki, hogy ide kattintva megnyitja az ellenőrzést végző oldalt, majd megnézni az alábbi kép alapján a verziószámot.

©

Ha nem a legújabb verziószámot látja, akkor két dolgot tehet: Chrome és Internet Explorer böngészők esetén próbálja meg frissíteni magát a böngészőt, azzal együtt érkezik az új Flash-verzió is. (Aztán visszatérhet a fenti oldalra ellenőrizni.) Más böngészők, például Firefox használata esetén erről az oldalról töltheti le a legfrissebb verziót. Bármilyen böngészőt is használ, a módosítások teljes körű életbelépéséhez újra kell indítania a programot

A Flash technológia egyébként olyan sok hibát tartalmaz, hogy a böngészőket fejlesztő cégek szépen lassan meg is kezdték a kiirtását. A Firefox már blokkolja a Flash tartalmak egy részét, ahogy a Chrome böngésző is. Jövőre pedig mindkettő alapból likvidálja majd az összes flashes elemet.

Ha már most teljesen szeretné blokkolni a flashes elemeket – szerintünk érdemes –, akkor itt megtalálja az ehhez szükséges Chrome-, Firefox- és Safari-bővítményeket. Az egyes Flash-tartalmak igény szerint visszakapcsolhatók lesznek, egyetlen kattintással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!