szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miközben a Google és a Facebook gőzerővel dolgozik azon, hogy ingyenes internetet adjon mindenkinek, Elon Musk minden eddiginél grandiózusabb tervvel állt elő.

Eddig sem a visszafogott elképzeléseiről volt ismert a SpaceX – elég csak az újrahasznosítható hordozórakéta sikeres landolására gondolni –, most azonban egy minden eddiginél nagyobb tervvel álltak elő Elon Muskék. Összesen 4425 új műholdat bocsátanának fel, hogy az egész világot széles sávú internettel fedjék le. Az amerikai nyilvántartás 1419 darabos adata szerint a SpaceX terve háromszor annyi új műholdat jelent, mint amennyi most összesen kering a bolygónk körül.

Az amerikai szövetségi hírközlési hatósághoz (FCC) leadott tervek szerint az egységek egyenként nagyjából 385 kg-ot nyomnának, és 5-7 éven keresztül lennének képesek szolgálatot teljesíteni. A műholdak 1140–1300 km-es magasságban keringenek majd a Föld körül, vagyis magasabban, mint a nemzetközi űrállomás, ami körülbelül 430 km-es magasságot tart.

©

A SpaceX november 15-én nyújtotta be kérelmét az amerikai Szövetségi Kommunikációs Hivatalhoz (FCC), hogy engedélyezzék a terv megvalósítását. Az FCC jelentése szerint először 800 műhold állna pályára, ami már elég lenne ahhoz, hogy az Egyesült Államokat teljes egészében lefedjék. A számítások szerint nagyjából 5 évet vehet majd igénybe, hogy minden egység a helyére kerüljön, aminek a végén a világon mindenhol 1 gigabites sávszélességű internetet sugároznának le a Földre.

A megvalósíthatóság mellett az egyik legfontosabb kérdés, hogy a Facebook és a Google elképzeléseivel együttműködve, vagy teljesen különálló módon akarja majd Musk végrehajtani a tervét. Az FCC-hez leadott tervekben jelenleg az szerepel: a műholdas hálózattal nagyon olcsó internetszolgáltatást kívánnak majd nyújtani.

Ha tudni szeretne az internetszóró műholdhálózattal kapcsolatos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!