szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A több mint 300 éves brit bank bankkártyás cégének főnöke szerint tíz éven belül már csak egy lehetőség lesz a készpénzes vagy a bankkártyás fizetés, a vásárlások egyre növekvő arányát olyan eszközökkel fogjuk kiegyenlíteni, amelyeket jellemzően magunkon viselünk vagy magunknál hordunk, így például egy gyűrűbe épített chip.

Képzeljük el, amint besétálunk a sarki közértbe, bedobáljuk a szükséges holmit a kosárba, majd csomagolunk, és indulunk haza a kajával. Nem kell a fizetéssel bajlódni, nem kellenek pénzérmék, még bankkártya-terminál sincs. Egyáltalán nincs pénztár.

Nem egy bolti tolvajlásról van szó, hanem egy lehetséges jövőről, amikor a technológia felismeri a jelenlétünket, beszkenneli a vásárolt cuccokat, és láthatatlanul leemeli a szükséges összeget a bankszámlánkról.

Amer Sajed, a Barclaycard vezérigazgatója mondja ezt, márpedig neki nem érdemes ezzel viccelődnie, hiszen az állásáról van szó. A Barclays 50 évvel ezelőtt bocsátotta ki első bankkártyáját, és ha igaz a jövendőlés, akkor előbb-utóbb megszűnik a banknak ez az üzletága.

Mint mondja, a küzdelem már csak azon lesz, hogy a digitális pénztárca feletti ellenőrzést kik szerzik meg: a bankok vagy a technológiai cégek, amelyek kifejlesztik az új fizetési módokat. És persze lesznek viták a magánszféra sérelméről és a biztonságról is.

Számításai szerint a vásárlók 10 éven belül zökkenőmentesen tudják majd intézni vásárlásaikat a weben vagy egy applikáción keresztül. A pénztárrca és bankkártya szerepét olyan tárgyak fogják átvenni, mint egy gyűrű vagy karkötő, esetleg egy kulcstartó, amelybe beépítenke egy chipet.

A vásárlókat pedig a szemük vagy az ujjlenyomatuk alapján fogják azonosítani (nem kitérve arra, hogy mi van azokkal, akiknek nincs hazsnálható ujjlenyomatuk).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!