szerző:
hvg.hu

A YouTube semmilyen változtatást nem tervez, pedig a legnépszerűbb alakja a videómegosztó káros algoritmusa miatt akarja törölni közel 50 milliós csatornáját.

A techszférában most árgus szemekkel a YouTube-ra figyelnek, ugyanis a legnépszerűbb videós, Felix Arvid Ulf Kjellberg, vagyis ismertebb nevén PewDiePie váratlan bejelentést tett a videómegosztó káros algoritmusa miatt: ha csatornája eléri az 50 millió feliratkozót, akkor törli azt.

Népszerű videósok pedig csatlakoztak is hozzá – már ami a kritikákat illeti. Sokan hangot adtak ugyanis annak, hogy a YouTube egyáltalán nem érdekes ajánlatokat tesz a felhasználóknak, így csökken a nézettség. Sőt, PewDiePie elmondta: ő már úgy is járt, hogy korábban feliratkozott egy csatornára, majd később látta, hogy a feliratkozása eltűnt, és ezért maradt le sok érdekes tartalomról.

A BBC a YouTube-nál érdeklődött az ügyben, a válasz nem pont az, amire számítottunk: semmilyen változtatást nem terveznek az algoritmusnál, miközben legnépszerűbb tartalomgyártójuk világgá kürtölte kritikáit. A YouTube szóvivője elmondta: alapos vizsgálatot végeztek, de semmilyen hibát nem tapasztaltak, például a feliratkozások számában sincsenek gyanús visszaesések.

A videóiból milliárdossá vált PewDiePie érdekes statisztikája szerint valami még sincs rendben. A svéd videós állítja: adatai szerint korábban a nézőinek 30 százaléka érkezett a videók végén mindig látható ajánlatokból, ez pedig az elmúlt hónapokban visszaesett 1 százalékra. Ez egy majdnem 50 milliós csatorna esetén óriási nézőszámesést jelent, így egyes videóit "csak" 1-2 millióan nézik.

Úgy tűnik, PewDiePie magára maradt, de a feliratkozások csak gyűlnek: cikkünk írásakor 173 ezer hiányzik az 50 millióhoz, három napja pedig még félmillió hiányzott...

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!