szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?

A csúcsborotvák annyival jobbak, mint amennyivel többe kerülnek olcsó társaiknál? A rezgőkéses vagy a körkéses modellek hatékonyabbak? Ilyen kérdésekre kerestük a válaszokat a több hónapon át készített összehasonlító tesztünkben.

Egy átlagos férfi több (tíz)ezerszer borotválkozik élete során, és ha csak 3-4 percet számolunk is minden egyes alkalomra, könnyen kikalkulálható, hogy egy emberöltő során több hetet töltünk a tükör előtt ezzel a nem túl kellemes, de általában szükségszerű tevékenységgel. Már amennyiben persze nem vagyunk a szakállnövesztés elkötelezett hívei. Az 1930-as évekig az egyszerű manuális pengés borotválkozásnak nem sok alternatívája volt, akkoriban azonban felbukkantak az első villanyborotvák, melyek az azóta eltelt évtizedekben hatalmas fejlődésen mentek keresztül. Mi arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudnak az iparág jelenlegi nagyágyúi, illetve, hogy az ár/érték bajnok társaik mennyivel nyújtanak szerényebb teljesítményt. A rezgőkéses technológia éllovasától, a Brauntól, és a körkéses megoldást favorizáló Philipstől kértünk be egy-egy drága, illetve egy-egy relatíve olcsó példányt, melyeket aztán hosszú heteken át használtunk 1-2-3 naponta.

Szőrszálhasogatás

Amikor reggel belepillantunk a fürdőszobai tükörbe, átlagosan 6-26 ezer szőrszálra lehetünk figyelmesek az arcunkon. A férfi arcszőr naponta körülbelül 300 mikrométert növekszik, vagyis hozzávetőlegesen háromszor annyit, mint amilyen vastagak a hajszálaink. Az apró szőrszálak vastagsága, szerkezete, erőssége és eloszlása rasszonként igen komoly változatosságot mutat, de egy-egy ilyen vékonyka szálacska elvileg akár olyan erős is lehet, hogy elbírjon egy ráakasztott 20 kilogrammos súlyt. A nyak ráadásul a legnehezebb terep a borotvánk számára, és az is nyilvánvaló, hogy minél tovább borotválkozunk, annál nagyobb az esélye annak, hogy megsérül a bőr legfelső rétege, az átlagosan 4 hetente megújuló hám. Röviden ennyit a biohadszíntérről, most pedig jöhetnek a rá szánt legújabb csodafegyverek.

Braun 9290cc

Az amerikai Procter & Gamble által 2005-ben felvásárolt német Braun cég közismerten a rezgőkéses borotvák elkötelezett híve, Series 9-es típusjelzésű modelljei pedig egytől egyig zászlóshajó kategóriás termékek, és nincs ez másképp a hozzánk érkezett 9290cc esetében sem. A flexibilis fejen összesen négy vágórész található, melyek percenként összesen 40 ezer keresztvágást ejtenek meg. Ezek közül a középső példányok veszik fel a harcot a különböző irányban változatosan növekvő, vagy adott esetben teljesen a bőrre lapuló szőrszálakkal szemben, a két szélen pedig Optifoil szitákat találhatunk. Ez utóbbiak mindössze 54 mikron vastagok, de rendkívül ellenálló kivitelűek és 1064 lyukat tartalmaznak. A Braun szerint a borotválkozás hatékonysága nagymértékben a szita kialakításán múlik, így aztán a Németországban gyártott csúcskészülék szitájának lyukkiosztás-optimalizációja során több mint 5 milliárd számítást végeztek el a gyártó szuperszámítógépei.

©

Az alaphelyzetben tíz irányban szabadon mozgó fej öt pozícióban fixen rögzíthető, ami a kényes területeken, így például az orr közvetlen közelében történő borotválkozáskor jöhet jól. A 219 grammos tömege révén jelenlegi összeállításunk legnehezebb és egyben legvaskosabb versenyzője percenként 160 alkalommal ellenőrzi az arcszőrzet vastagságát. A készülék minden további nélkül elmosható a csap alatt és a zuhany alatti, illetve a borotvahabos, borotvazselés használatnak sincs akadálya. A vezetékes és vezeték nélküli borotválkozást egyaránt támogató készülék integrált lítium-ion akkumulátora 60 perc alatt tölthető fel teljesen, és egy feltöltéssel mintegy 50 percnyi borotválkozási időt kapunk – a töltésről/töltöttségről LED-es visszajelzés informál. Felsőkategóriás extra a dokkoló, mely nemcsak tölti, hanem alkoholos tartálya révén tisztítja, keni és meg is szárítja a belehelyezett borotvát. Természetesen nem szükséges minden használat után ily módon regenerálni a borotvát, de ha megejtünk egy ilyen procedúrát, utána olyan érzésünk támad, mintha egy teljesen új készüléket tartanánk a kezünkben.

©

Philips S9521

A holland Philips teljesen más úton jár, mint német riválisa, az amszterdami székhelyű gyártó ugyanis a körkéses technológiára esküszik. A "Made in Netherlands" feliratú S9521-es csúcsmodell nyolc irányban mozgatható fejrészén három körkés teljesít szolgálatot, és érdekesség, hogy két apró nyomógomb segítségével válthatunk az érzékeny, normál és gyors üzemmódok között. Ezek között váltva a vágókések sebességét lehet csökkenteni, vagy éppen növelni. A hosszabb szőrszálak ellen első körben itt is inkább a szakállvágót érdemes bevetni: a Philips esetében ez nem magának a borotvának a része, hanem egy külön vágófej részét képezi. Magyarul, más fej kell borotválkozáshoz és más a szakáll/haj vágáshoz. Fontos, hogy a Philips nem egyenesvonalú, hanem körkörös borotvamozgatást ajánl, ugyanis szerinte így érhető el a legnagyobb hatékonyság.

©

A száraz és nedves használatot a Philips nagyágyúja is támogatja, viszont a vezetékes használatot a gyártó nem ajánlja. Amivel persze nincs is semmi probléma mindaddig, amíg nem egy lemerült borotvával akarnánk sietni. A beépített lítium-ion akkumulátor töltöttségéről (valamint a tisztítás- és a fejcsere szükségességéről) LED-csíkok tájékoztatnak, és egy órányi töltéssel 50 percnyi használati időt tudunk nyerni. A SmartClean nevet kapott dokkoló a töltés mellett a különböző tisztítási, olajozási és szárítási feladatokat is ellátja, vagyis körülbelül ugyanazt tudja, mint a Braun hasonló megoldása.

Egymásnak feszülve

Nem kerülgetjük tovább a forró kását, hanem inkább eláruljuk: a változatos tesztkörülmények mellett a két csúcsborotva közül a fix sebességű Braun teljesített jobban. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a 9290cc gyorsabban elvégzi a rábízott munkát, amit ráadásul minden területen alaposabban is tesz – a végeredmény kiértékeléséhez többek közt finom női kezek és éles szemek segítségét is kértük. A Philips S9521 néhány szőrszállal mindig többet hagyott, és enyhén jobban irritálta a bőrt, viszont a napos oldalra sorolható az Braunénál ergonomikusabb kialakítás, a halkabb és kevesebb rezonanicával járó működés, illetve a csendesebb dokkolóegység. Itt jegyzendő meg, hogy a rezgő- és körkéses eszközök hatékonysága akár egyénenként is eltérő lehet, illetve fontos, hogy a különböző rendszerek közötti átállási időszak hossza akár az 1 hónapot is elérheti, vagyis az arcunk ennyi idő alatt képes teljesen akklimatizálódni.

A dokkoló nemcsak tölti, hanem alkoholos tartálya révén tisztítja, keni és meg is szárítja a belehelyezett borotvát.
©

Braun 3020s

A Series 9-hez képest a hárommal alacsonyabb kategóriás Series 3 esetében visszalépést jelent a négy helyett három vágórész, melyek ráadásul kisebb felületűek is. A komplett fej ezen a modellen már nem képes mozogni, viszont az egyes vágórészek igen: középen található a rakoncátlan szőrszálakkal elbánó nyíró rész, a széleken pedig egy-egy Sensofoil szita teljesít szolgálatot. Az IPX7 minősítésnek köszönhetően nincs akadálya a csap alatti elmosásnak, ellenben a Wet&Dry, vagyis nedves és száraz használatot ez a 3020s modell hivatalosan nem támogatja, de például a lényegében ugyanennyibe kerülő 3010s igen. Az energiaellátásról nem Li-Ion, hanem régebbi típusú Ni-Mh aksi gondoskodik, mely 60 perc alatt tölthető fel teljesen, és ezt követően 45 percnyi vezeték nélküli borotválkozást tesz lehetővé. A töltésről egy nagyon egyszerű LED-es megoldás informál. Érdekesség, hogy a 3020s szakállvágója jelentősen szélesebb, mint a 9290cc-n lévő hasonló megoldás.

©

Philips S5420

Míg az olcsóbb Braun jelentősen olcsóbb hatást kelt, mint nagytesója, addig a belépőszintű Philips első blikkre nem sokkal gagyibb a jelentősen drágább testvérénél, amiért mindenképpen jár egy kövér piros pont. No, persze az alaposabb szemügyre vételezést követően gyorsan kiderül, hogy a körkéses vágórendszer ezúttal jelentősen egyszerűbb, illetve, hogy a vágófej nem nyolc, hanem csak öt irányban képes mozgást végezni. Természetesen a LED-es visszajelzés is sokkal egyszerűbb. A borotván látható AquaTouch felirat beszédes: igen, ez a relatíve olcsó Philips villanyborotva is használható zuhanyozás közben, illetve géllel, vagy habbal.

©

Összecsapás

Sebesség, illetve az elvégzett munka alapossága tekintetében körülbelül ugyanazt tudja az olcsó Braun és az olcsó Philips – míg az előbbi felül és oldalt végez jobb munkát, addig az utóbbi érdekes módon a nehezebb terepen, az áll környékén érzi magát igazán elemében. Ha mindenképpen választanunk kell a kettő közül, akkor inkább a Philips-et választanánk, többek közt a minőségibb kivitel, az ergonomikusabb használat és a száraz+nedves üzemmód miatt.

©

Végkövetkeztetés

Amikor a csúcsborotvákat és olcsó társaikat nem a saját kategóriáikban, hanem kategóriákon átívelő módon hasonlítjuk össze, akkor meg kell jegyeznünk, hogy a drága modellek bizony láthatóan és érezhetően jobb munkát végeznek olcsóbb riválisaiknál. Ráadásul borotválkozásonként akár 0,5-1 percnyi időt is nyerhetünk a segítségükkel. Tehát ha nem számít a pénz, akkor a Braun 9290cc az egyik legjobb választás. (De ár/érték arány tekintetében azért nem ennyire egyértelmű a helyzet: ennek a 130 ezer forintos csúcsmodellnek messze nem ötször-hatszor nagyobb a gyakorlati haszna, mint a 20 ezres Braun 3020s-nek, vagy a 25 ezres Philips S5420-nak.) Egyébként a 125 ezer forintos Philips S9521 sem rossz választás, de csak minimálisan olcsóbb, mint a szerintünk jobb munkát végző csúcs-Braun.

Ezenkívül a középkategóriában is érdemes lehet körbenézni, ugyanis egy fejlett vágórendszerű, de például dokkolóállomás nélküli modell remek ár/érték aránnyal csábíthat vásárlásra.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Megfenyegette az UEFA az új ligát támogató elitklubokat

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Novák Katalin szerint a Fidesz „gazdasági érdekek” miatt is barátkozik a „balra tolódott” CDU-val

Az állat mindig riasztó sikolyt hallat, csak az ember kiált örömében

Az állat mindig riasztó sikolyt hallat, csak az ember kiált örömében