szerző:
Papós Tamás
Tetszett a cikk?

Rettenetes rekordokat döntött 2016-ban a globális felmelegedés, a bajt pedig csak tetézte, hogy Donald Trump humbugnak nevezte az emberiségre veszélyes jelenséget. Rovatunk idei legfontosabb cikkeit gyűjtöttük össze a témában.

Tisztázzuk: egy dolgot nagyon rosszul tudunk a globális felmelegedésről

Van egy dolog a klímaváltozással kapcsolatban, amelyet nagyon sokan komolyan gondolnak, pedig közel sincs az igazsághoz.

A NASA mutatott egy ijesztő ábrát: megállíthatatlan a globális felmelegedés

Átlépett egy lélektani határt a globális felmelegedés. Pont akkor, amikor már a 14. hónapja tűnik megállíthatatlannak a katasztrofális következményekkel járó folyamat.

Nézze csak: így lett az elmúlt 37 évben egyre vékonyabb az Északi-sark jégtakarója

Nem csak kisebb területet fed le az Északi-sark jégtakarója, de jóval vékonyabb is lett a globális felemelegedés miatt – ezt bizonyítja ez a felvétel.

©

Amerikai tudósok: Budapest 2085-ben már nem tudna olimpiát rendezni

A globális felmelegedés miatt az északi félteke legtöbb városa alkalmatlanná válhat arra 2085-re, hogy nyári olimpia házigazdája legyen, köztük van Isztambul, Madrid, Róma, Párizs és Budapest, amelyek pályáztak vagy pályáznak a 2020-as vagy a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére, vagy Tokió a 2020-as játékok helyszíne – állapították meg amerikai tudósok.

A 31 évnél idősebbek tudják csak igazán, milyen a globális felmelegedés

1985 februárjában fordult elő a globális átlagos hőmérséklettel az, amit ki tudja, hogy mikor fogunk újra tapasztalni. És ez még a kevésbé rossz hír.

Van gyereke? Unokája? Számukra katasztrofális a globális felmelegedés új ábrája

Nemrég a NASA is bemutatta, hogy a globális felmelegedés szinte megállíthatatlannak tűnik, most pedig a szén-dioxid-koncentrációról derült ki: már tartósan a lélektani határ fölött van.

©

1000 éve lehet hátra az emberiségnek – ezt mondta a világ legokosabb embere

Stephen Hawking, a világhírű brit fizikus szerint körülbelül egy évezred múlva kihal az emberiség, hacsak nem menekülünk el a Földről, új otthont találva magunknak.

Igazán rákattinthatna Donald Trump is erre a Google-oldalra, az emberiség hálás lenne érte

A leendő amerikai elnök szerint a globális felmelegedés humbug, pedig csak szeretett hazájára kellene ránéznie egy Google-térképen, hogy változzon a véleménye.

Ha Trump csak ezt az egyetlen egy mondatát gondolja komolyan, akkor máris bajban van a világ

Miután Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, érdemes megnézni, mit is gondol egy fontos kérdésről. Amiben semmi politika nincsen, legalábbis alapjáraton szimpla tudomány, de mégis talán a legveszélyesebb területről beszélünk.

©

Negatív rekord: elképesztő mértékben olvadnak a Föld jégtakarói

Nyolc éves negatív rekordot döntött meg bolygónk tengeri jégkészletének kiterjedése.

Nézze, itt a globális felmelegedés újabb jele: kis tavak jelentek meg az Antarktiszon

Apró tavak ezrei jelentek meg az Antarktisz jégtakaróin, amelyek nem pusztán a globális felmelegedés újabb jelei, veszélyesek is.

Ijesztő, ugye? Videón nézheti, ahogy 32 éve olvad az Északi-sark jégtakarója

A globális felmelegedés ugyan óriási probléma, de nehéz ezt gyorsan és hatásosan bemutatni. Ezt oldja meg a NASA ijesztő videója az Északi-sark jégtakarójának olvadásáról.

Szívszorító hír: drámaian csökkenhet a jegesmedvék száma

Szakértők tanulmánya szerint a következő évtizedekben bőven 20 ezer alá eshet a jegesmedvék száma – természetesen a globális felmelegedés miatt.

©

Ha kételkedett eddig a felmelegedésben, most meg fog döbbenni

A globális felmelegedés immár vitathatatlan és ijesztő mértékű. Aki csak egy kicsit is kételkedne ebben, nézze meg az alábbi, egészen friss videót.

Siker a globális felmelegedés elleni harcban: kővé dermesztik a szén-dioxidot

Hihetetlenül hangzik, de igaz: a kibocsátott szén-dioxid 95-98 százalékát kővé lehet alakítani, ezt egy izlandi erőmű be is bizonyította.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Fegyveres támadás készül a Capitolium ellen a rendőrség szerint

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Komoly felfordulást okozhat az Európai Parlamentben a Fidesz kilépése

Megint feljebb kúszott a benzin ára

Megint feljebb kúszott a benzin ára