szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást, érdemes megnézni, mit is gondol egy fontos kérdésről. Amiben semmi politika nincsen, legalábbis alapjáraton szimpla tudomány, de mégis talán a legveszélyesebb területről beszélünk.

Donald Trump a választási kampánya során sem rejtette véka alá, hogy mit gondol az energiapolitikáról. Ennek egy markáns része az a májusi megnyilatkozása volt, miszerint kivezetné az USA-t a klímaegyezményből. A kampány hevében, mondhatjuk, olyanokat is mondanak politikusok, amiket igazából nem úgy gondolnak, csak a figyelmet szeretnék felkelteni. A klímaváltozás azonban nem ilyen téma Trumpnál.

A leendő amerikai elnök ugyanis még 2012 novemberében, amikor az elnökség közelében sem volt, egyértelműen kifejezte, hogy mit gondol a globális felmelegedésről. A Twitterre kiírt véleménye szerint a globális felmelegedést csak Kína találta ki azért, hogy a versenyképtelenné tegye amerikai gyártóipart.

Később ugyan próbálta elbagatelizálni a kijelentését ("csak viccelt"), de ahogy a Slate rámutat, azután ismét rendszeresen hoaxnak, azaz átverésnek nevezte az egész "nonszensz" és "bullshit" klímaváltozást, amelyben, mint fogalmazott, "nem hisz".

A probléma az, hogy az Engadget által idézett adatok szerint a klímaváltozás veszélyei mellett a tudósok zöme kiáll: 97 százalékuk véli, hogy az átlaghőmérséklet növekedése legalább részben az emberi környezetszennyezés eredménye. Miközben Trump szerint tehát ez az egész átverés, nincs itt semmi látnivaló, a gyárak nyugodtan okádhatják ki a szennyező anyagokat. Hiszen nincs abból semmi.

Ezzel összevetve nézze meg azt az ábrát, amit a kínai elfogultsággal nem nagyon vádolható NASA mutatott a globális felmelegedésről. Szerintünk ijesztő.

Rohammunka a törvénygyárban: 19 törvényjavaslatot tárgyal ma az Országgyűlés

Rohammunka a törvénygyárban: 19 törvényjavaslatot tárgyal ma az Országgyűlés

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Brad Pitt saját ruhakollekcióval állt elő

Teljes káoszba fulladt egy ötezer fős illegális buli, amit egy természetvédelmi területen tartottak

Teljes káoszba fulladt egy ötezer fős illegális buli, amit egy természetvédelmi területen tartottak