szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Becslések szerint csak Magyarországon 400 ezer ember színtévesztő, világszerte 300 millióan vannak így. Egy magyar kutatócsoport olyan szemüveglencsét fejlesztett ki, amellyel korrigálható a színlátás.

Aki színtévesztő, nehézségekkel szembesülhet a hétköznapi tevékenységek során is, mint a vásárlás vagy a közlekedés, de hátrány érheti a tanulásban és a munkaerőpiacon is. A színtévesztés több tucat szakma esetében kizáró ok lehet az adott munkakörre egyébként teljesen alkalmas jelöltek esetében is. (Ha megnézné, milyen az, ha valaki nem vagy csak részben érzékeli az alapszínek valamelyikét, itt talál egy színvakság-szimulátort.)

A rendellenességet – ami becslések szerint csak itthon közel 400 ezer embert érint – az X kromoszóma hibája okozza, ezért sokkal több a színtévesztő a férfiak, mint a nők között: míg a férfiak 8 százalékát, addig a nőknek csupán 0,5 százalékát érinti. Genetikai eredete miatt a színtévesztést a tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet gyógyítani, de egy magyar kutatókból álló csapat munkájának köszönhetően lehetőség nyílt a rendellenesség tüneteinek korrigálására.

A Budapesti Műszaki Egyetemen Dr. Ábrahám György és Dr. Wenzel Klára több mint két évtizede kutatják a színlátást. Eredményeik szerint a színtévesztés oka a teljes színkép más-más hullámhosszaira érzékeny pigmentek működésében rejlik. A színtévesztőknél az érzékenységi tartományok a normálishoz képest eltolódnak: másként a leggyakoribb vörös-zöld, és másként az egyéb színtévesztők esetében. A kutatócsoport közlése szerint a rendellenességgel élők emiatt nem tudják megkülönböztetni az egyes színeket.

A felfedezésre épülő matematikai modell segítségével a kutatók egy speciális, színszűrős szemüveget terveztek, amely korrigálja az eltérést. A Colorlite szemüveg terveinek kivitelezésében egy magyar optikus, Szappanos János segített, neki köszönhetően már ötven eltérő típusú kísérleti szemüveget szabadalmaztattak világszerte.

A Samsung már lecsapott rá

A speciális szemüveg fejlesztői az optikai üzletek számára pedig új színlátásvizsgáló rendszert hoztak létre. Ez tíz különböző, speciálisan színezett színszűrőből áll, amelyek nulla, vagy annál több dioptriás lencsékre is használhatók. Az elkészült színszűrős lencsék tetszőleges szemüvegkeretbe illeszthetők. A lencsékre az UV-sugárzás és a karcolások kivédésére szolgáló védőréteg is kerülhet.

A kutatók szerint – a színtévesztés súlyosságától függően – akár már a szemüveg felvételekor is látványos javulást tapasztalhat a viselő. Minden eset egyedi, így egyénenként eltérő lehet az idő, amely alatt igazán jelentős eredményt lehet elérni. A szakemberek azt állítják, a gyors javulás érdekében minél többet érdemes viselni a szemüveget és tudatosan memorizálni a színeket. Az eszköz tévézéshez és számítógépes munkavégzéshez is hordható.

A hazai kutatócsoport munkájában egyébként a Samsung is meglátta már a fantáziát, a vállalat egy mobilos alkalmazás segítségével a tévéinél alkalmazza a tévézés élményét fokozó technológiát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!